L20 BAŞLANGIÇ TOPLANTISI YAPILDI
L20 BAŞLANGIÇ TOPLANTISI YAPILDI
L20 Başlangıç Toplantısı 04.02.2015 tarihinde Ankara Rixos Otel'de gerçekleştirildi.

\011Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan'ın iştirakleriyle gerçekleştirilen toplantıya, L20 Türkiye Organizasyon Komitesi Başkanı olarak TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, T.C. Dış İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ayşe Sinirlioğlu, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu, Tepav Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yrd. Erhan Batur, ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, TUAC Genel Sekreteri John Evans, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, ILO-ACTRAY Anna Biondi, C20 Temsilcisi Meryem Aslan,  AB Türkiye Delegasyonu, TÜRK-İŞ-HAK-İŞ-DİSK Başkanlar Kurulu Üyeleri ve çok sayıda gazeteci katıldı.

\011Toplantıda konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, L20 Başlangıç Toplantısı'nda, toplantıyla birlikte Türkiye'nin dönem başkanlığındaki G20 kapsamında Emek 20 (L20) çalışmalarının resmen başlatıldığını söyledi. Dünyada çalışanların büyük sorunları olduğuna, uzun dönem işsizliğin ciddi boyutlara ulaştığına, emeğin gayri safi yurt içi hasıladaki payının pek çok ülkede düştüğüne dikkati çeken Babacan, böyle bir ortamda L20'nin yapacağı çalışmaların son derece önemli olacağını ifade etti. Babacan, "G20 Bakanlar Toplantısı'na ve G20 Zirvesine L20'den verilecek destek ve oluşacak görüşler bizim için çok çok kıymetli olacak" diye konuştu.  

\011TÜRK-İŞ Genel Başkanı ve L20 Türkiye Organizasyon Komitesi Başkanı Ergün Atalay konuşmasında dünya ekonomisinde gelinen noktanın toplumun ağırlıklı bölümünü oluşturan çalışanlar ve aileleri için olumlu olmadığını belirterek, "G-20'yi oluşturan ülke liderlerine bir kez daha çağrıda bulunmanın zamanıdır: Artık yapın" dedi. Atalay'ın konuşmasının tamamı şöyledir:

\011L20 başlangıç toplantımıza katılarak bizleri şereflendiren, G20 Türkiye Dönem Başkanlığı, Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan, G20 Türkiye Şerpası, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Ayşe Sinirlioğlu, G20 İstihdam ve Çalışma Grubu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Erhan Batur,L20 ve Küresel Sendikal Hareket, ITUC Genel Sekreteri Sayın Sharan  Burrow ve TUAC Genel Sekreteri Sayın John Evans, B20 Türkiye, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Yağız Eyüboğlu, T20 Türkiye Sayın Bozkurt Aran, L20 Türkiye ve Başkanlığını TÜRK-İŞ’in yürüttüğü L20 Türkiye Organizasyon Komitesi, DİSK ve HAK-İŞ Konfederasyonlarımızın Değerli Başkanları Sayın Kani Beko ve Mahmut Arslan, ILO’dan Sayın Anna Biondi, AB Türkiye Delegasyonu temsilcileri, Basın mensupları, sendikacı arkadaşlarımı ve diğer tüm katılımcıları saygıyla selamlıyor, hoş geldiniz diyorum.

\011Değerli katılımcılar;

\0111 Aralık 2014 itibarı ile Türkiye G20’nin dönem başkanlığını devralmıştır. Ülkemiz açısından 2015 yılı boyunca dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderlerini bir araya getirecek önemli bir sürecin ev sahipliği başlamıştır. 

\011Bu süreçte sadece dünya ekonomisinin yüzde doksanını oluşturan ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını değil aynı zamanda işçi ve işveren temsilcilerini de ülkemizde misafir edeceğiz.

\011Çalışan kesim ve ailelerinin ekonomik büyüme ve küreselleşmenin getirilerinden payına düşeni alabilmesi, örgütlü bir şekilde ve insan onuruna yakışır koşullarda çalışabilmesi için taleplerimizi, küresel düzeyde devlet ve hükümet başkanlarına ileteceğiz.

\011Aynı zamanda,  L20 Türkiye’nin ulusal bileşeni olarak, ülkemizde çalışma hayatının karşı karşıya olduğu sorunları gündeme taşıyacak ve çözüm yolları arayacağız.      

\011Pek çok sorunun kaynağı gibi, çözümünün de küresel ölçekte aranması gerektiğini biliyoruz. Bu çerçevede, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu-ITUC ile işbirliği içerisinde çalışıyoruz.

\011Küresel sendikal hareketin başında yıllardır önemli bir mücadeleyi kararlılıkla sürdüren Sharan Burrow kardeşimiz şu an bizimle birlikte. Kendisi biraz sonra L20’nin önceliklerini ve bugüne kadar verilen mücadeleyi zaten anlatacak. Bugün L20 başlangıç toplantısında ayrıca G20, B20 ve T20 temsilcilerini de dinleme imkanı bulacağız. Bir anlamda, Türkiye dönem başkanlığının çalışma hayatına ilişkin yol haritasını da birlikte çizmiş olacağız.Türkiye dönem başkanlığının, gelişmekte olan ülkeleri ve sosyal tarafları sürece dahil etme noktasında gösterdiği hassasiyeti ve istihdam ile ilgili belirlediği öncelikleri memnuniyetle karşılamaktayız. Ancak, bundan önce gerçekleştirilen ve benimde şahsen katıldığım G20 Zirvelerinde pek çok taahhütlerde bulunulmasına rağmen çalışanların hayatında hiçbir olumlu gelişmeye şahit olamadığımızı da ifade etmek isterim. Bu nedenle, Türkiye dönem başkanlığının öncelikler arasında belirlediği geçmiş taahhütleri izleme konusuna özellikle önem verilmesi gerektiğini vurgulamakta fayda görüyorum.

\011Bu noktada; G20 ülke liderlerine “Artık Yapın” çağrısında bulunacağız. 

\011Sürdürülebilir bir ekonomik büyümeyi, insan onuruna yakışır yeni iş imkanları sağlanmasını, üretken istihdamın artırılmasını ve işsizliğin azaltılmasını, açlık ve yoksulluğun kaldırılmasını, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri ve eğitime erişim olanakları ile çevre konularına duyarlılık gibi taleplerimizi dile getireceğiz ve  “Artık Yapın” diyeceğiz. Tabi ki, bunların en başında iş sağlığı ve güvenliği konusunda taleplerimiz olacak. Güvenli işyerleri isteyeceğiz. Bildiğiniz gibi Türkiye, özellikle geçtiğimiz yıl yaşanan pek çok sayıda ölümlü iş kazalarıyla gündeme geldi. 2013 yılında ülkemizde ölen sigortalı sayısı 1.356 kişi oldu. 2014 yılında ölenlerin sayısı daha da fazla. Bu durum Türkiye’yi ölümlü kazalarda dünya üçüncüsü ve Avrupa birincisi haline getirdi. İşte bugün bu sorunları konuşacağız, bunların sebeplerini, sendikal hareketin örgütlenme, taşeronlaşma, mesleki eğitim, istihdam, düşük ücret, göç ve göçmenlerin istihdama etkileri gibi sorunları konuşacağız'

\011Ergün Atalay'ın konuşmasının ardından Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Sharan Barrow, iş ve sürdürülebilir büyüme konularına bakacaklarını belirterek, işletme ve işçi arasındaki diyaloğun sağlanması ve güçlendirilmesi için çalışacaklarını kaydetti. 

L-20 Toplantısına Genel Sekreterimiz Yücel YÜCEL'de katıldı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol