MESS GRUP TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TASLAK ÇALIŞMAMIZ ANKARA’DA YAPILDI!
MESS GRUP TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TASLAK ÇALIŞMAMIZ ANKARA’DA YAPILDI!

Türk Metal Sendikası Toplu İş Sözleşmesi Taslak Çalışması, MESS’e bağlı işyerlerinde görev alan işyeri sendika temsilcilerimizin katılımıyla 26 Ağustos 2019 Pazartesi günü Anadolu Hotels Esenboğa Thermal’de toplandı.  

Taslak Çalışması programı Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın açılış konuşması ile başladı. Genel Başkanımız Kavlak, yeni bir mücadele sürecinin hemen başında olduğumuzu belirterek başladığı konuşmasında; “Şimdi yine kazanmak için yola çıkıyoruz. Bizim için kazanmak artık sıradan bir iş olsa da bütün ciddiyetimiz ve dikkatimizle işimizin başındayız. Sizden istediğim yüreğinizin sesine kulak vermeniz ve eldeki mevcut verilerle aklınızı kullanarak hareket etmenizdir. Yarattığınız sinerjiyi buradan hissediyorum. Bugüne kadar hep bu güce güvenerek yola çıktım.  Bu sefer de öyle olacak. Bana yüzyılın sözleşmesini imzalamadan önce; “Hiç merak etme o kalemdeki mürekkep biziz.” demiştiniz. İşte o kalem burada. Ben hazırım arkadaşlar. Siz de hazır mısınız? O zaman kollarımızı sıvayalım ve çalışmaya başlayalım.” dedi.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasından satırbaşları;

“Bu toplantımızda alınacak her kararın tüm metal emekçileri için hayırlı olmasını diliyorum.”

Genel Başkanımız Kavlak, sendikamız Türk Metal’in üyelerinin iradesine ve taleplerine saygı duyarak toplu iş sözleşmesi taslağı hazırlamayı bir gelenek haline getirdiğini belirtiği konuşmasına şöyle devam etti: “ Yine özel bir araştırma şirketine on bin üyemizin katıldığı kapsamlı bir anket yaptırdık. Sonuçları aldık. Ardından kendi araştırma merkezimiz aracılığıyla 83 bin 906 üyemize bir anket uyguladık. Onun sonuçlarını da aldık. Her ikisini de Başkanlar Kurulumuz da ayrıntılarıyla değerlendirdik. Bugün de sizlerle birlikte taslağımızı oluşturmak için bir aradayız. Yani dostlarım biz bütün bu uygulamalarla tabanımızın sesine kulak verdik. Üyelerimizin iradesine saygı duyduk. Onların talepleriyle yola koyulduk. İşte sözünü ettiğim gelenek budur. Sendikal harekete getirdiğimiz yeni boyut budur. Bu boyut tabanın söz ve karar yetkisidir. Üyelerimizin ortak iradesidir. Temsil ettiğimiz kitlenin gür sesidir. Yani dostlarım sendikal demokrasinin ta kendisidir. O nedenle bu toplantımız sıradan bir temsilciler toplantısı değildir. Rasgele yapılmış bir danışma toplantısı da değildir. Bu toplantı sendikal demokrasi için, tabanımızın kendi geleceği hakkında söz ve karar yetkisinin olması için yapılan hepimizin el ele, gönül gönüle olduğumuz, tarihi toplantılarımızdan biridir. Bu toplantımızda alınacak her kararın tüm metal emekçileri için hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

“Bu sözleşmeden alnımızın akıyla çıkacağız.”

Ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendirerek konuşmasına devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “Her dönemde olduğu gibi bu sözleşmeye de zor koşullar altında hazırlanıyoruz. Çünkü ülkemiz ekonomisinde ciddi bir kriz yaşanıyor. Çalıştığımız firmaların bazıları önemli ölçüde iş daralması içindeler. Dövizde yaşanan dalgalanmalar, enflasyon artışı, ihracattaki ciddi oranda düşüşler ve daha birçok gelişme ülkemiz ekonomisinde önemli sorunlara yol açıyor. Bu koşullar doğal olarak bizleri de etkiliyor. Bu süreçte üyelerimizin bir zarar görmemesi, işten çıkarmaların yaşanmaması için sendika olarak büyük çaba gösteriyoruz. Elimizi taşın altına koyuyoruz. Duruşlarda üyelerimizi otellerimizde eğitime alıyoruz. Önce ülkemiz, işimiz, aşımız diyoruz. Yaşanan bu krizin en az hasarla atlatılması için biz de mücadele ediyoruz. Aslında bu yaşadıklarımız bizim için yeni değil. Çünkü biz bugüne kadar her sözleşme döneminde önemli sorunlarla boğuştuk. Büyük badireler atlattık. İki yıl öncesini hatırlayın. O zaman da başka sorunlarla boğuşuyorduk. Terör belası ülkemizi kasıp kavuruyordu. Güneydoğu’da hendek savaşları vardı. Sınır ötesi harekât başlamıştı. Mehmetçiğimiz orada savaşırken ona destek olmak için eylemlerimizi durdurmak zorunda kalmıştık. Grevimiz Bakanlar Kurulu tarafından ertelenmişti. Siyasette yaşanan gerginlikler, ekonomide yaşanan dalgalanmalar. Daha aklınıza ne gelirse onlarla boğuşuyorduk. Ancak yaşanan her türlü olumsuzluğa rağmen o sözleşmeden zaferle çıktık. Elbette bunun birçok nedeni var. Kararlılığımız, direncimiz, bizim masada sizin alanlarda ortaya koyduğumuz irademiz. Bütün bunlar bu zaferin önemli nedenleriydi. Ancak bunların yanında çok önemli bir neden daha vardı. Bizi zafere götüren yolda işverenlerin önümüze duvarlar örmemesinin toplu sözleşmeyi zaferle bitirmemizin bir nedeni daha vardı. Dostlarım o dönemde işler iyiydi. Ülkede bir karmaşa yaşanıyordu ama patronlarımız için her şey yolundaydı. Fabrikalar çalışıyordu, siparişler yetişmiyordu. İşletmeler karlarına kar katıyorlardı. Yani dostlarım, üretiyorduk, kazandırıyorduk. Ve hak ettiğimiz payı istiyorduk. Sonunda istediğimiz oldu. Hakkımızı aldık. Ancak değerli arkadaşlarım bugün koşullar çok daha farklı. İşler o zamanki gibi iyi değil. O nedenle bu kez işimiz zor.  Gerçekten zor. Ancak bu sizi yıldırmasın. Umudunuzu kırmasın. Biz zor koşulların sendikasıyız. Biz bugüne kadar çok büyük badireleri atlattık, Allah’ın izniyle bunu da atlatacağız. Bu sözleşmeden alnımızın akıyla çıkacağız.” dedi.

“Bizim için en iyisi, en doğrusu neyse hep birlikte ona karar verin.”

Genel Başkanımız Kavlak, konuşmasını temsilcilerimize seslenerek tamamlarken şunları söyledi: “Bugün burada önemli kararlar alacaksınız. Bir yandan emeğimizin karşılığını almak için ne istememiz gerektiğini düşüneceksiniz. Diğer yandan hayatın, ekonominin gerçeklerini dikkate alacaksınız. Bir yandan alın terimizi koruyacaksınız, diğer yandan işimizi, aşımızı korumanın yollarını arayacaksınız. Bakın dostlarım yaptırdığımız ankette çok önemli sonuçlar çıktı. Daha önceki yıllarda üyelerimiz için iş güvencesinin önemi alt sıralardayken bugün ücretten sonra en önemli konu haline geldi. Ülkemizin içinde bulunduğu koşullar ne yazık ki bize ekmeğimizi kaybetme korkusu yaşatıyor. Üyelerimiz iyi bir ücret almak, insan onuruna yakışır bir yaşam sürmek istiyor ama diğer yandan da işini kaybetmek istemiyor. Çünkü işsizliğin zirveye çıktığı bugünlerde yaşanacak en ağır durum işsiz kalmaktır. O nedenle bu kez işimiz zor diyorum. Biz bu sözleşmeyle bir yandan iyi bir ücret almanın mücadelesini verirken diğer yandan ekmek teknemizin de bekçisi olacağız. İşimize de, işyerimize de sahip çıkacağız. Sizlere anketlerimizin sonuçlarını şimdi açıklamayacağız. Sizi yönlendirmek,  düşüncelerinizi etkilemek istemiyoruz. Ancak çalışmalarınızda şunu da mutlaka gözetin. Bir elimizde işimiz diğer elimizde ücretimiz. Bu dengeyi iyi kurun. Bizim için en iyisi, en doğrusu neyse hep birlikte ona karar verin. Bugün burada yalnızca ücret artışımızı değil sosyal haklarımızı da konuşacağız. Biliyorsunuz geçen sözleşmede önemli kazanımlar elde ettik. Bunlardan en önemlisi de Tamamlayıcı Sağlık Sigortası oldu. Üyelerimiz bu uygulamadan çok memnun kaldı. Şimdi yeni bazı kazanımlar elde etmek için öneriler hazırlayacağız. Biz Başkanlar Kurulumuzda birkaç madde hazırladık. Onları da değerlendirin. Sizin önerileriniz varsa onları da gündeme getirin hep beraber tartışalım. Ücret artışı dışında ne tür kazanımlar elde edeceğimize yine hep beraber karar verelim.”

***

Taslak Çalışması programına katılan temsilcilerimiz Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’a olan desteklerini ve güvenlerini toplantının açılış programı boyunca attıkları slogan ve alkış sesleri ile gösterdiler. Genel Başkanımız Kavlak’ı, salona girişi esnasında “İşte Sendika İşte Başkan, Türk Metal Nerede Biz Oradayız.” sloganları ile karşılayan temsilcilerimiz Genel Başkanımızın konuşması esnasında destek sloganları atmayı sürdürdüler.

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın açılış konuşmasının ardından Türk Metal Sendikası Toplu İş Sözleşmesi Dairesi Başkanı Mahsun Turan bir sunum gerçekleştirdi. Turan, sunumunda 2019 Türk Metal-MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi süreci değinerek, süreç boyunca geçilecek aşamalar ve karşılaşılacak muhtemel zorluklarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

***

Toplu İş Sözleşmesi Dairesi Başkanı Mahsun Turan’ın sunumunun ardından 2019 Türk Metal-MESS Grup Toplu İş Sözleşme Çalıştayı başladı. Temsilcilerimiz 8,9 ve 10’arlı toplam 71 masada uzun tartışmalar ve müzakereler yaparak toplu iş sözleşmesi taslağına ilişkin görüş ve önerilerini şekillendirdiler.

***

Taslak Çalışmaları, Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ’ın, üye beklenti anket sonuçlarını açıkladığı sunumla devam etti. Temsilcilerimiz anket sonuçlarını dikkatlice takip ettiği sunumun ardından Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, programın kapanış konuşmasını gerçekleştirmek üzere yeniden kürsüye çıktı.

***

Genel Başkamız Pevrul Kavlak, kapanış konuşmasında sendikamız Türk Metal’in geçmiş dönemlerde imzaladığı toplu iş sözleşmeleri ile ilgili detayları paylaştığı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda geçmişten günümüze imzalan sözleşmeler ile karşılaştırmalar ve değerlendirmeler yapan Genel Başkanımız Kavlak, sunumunu şu sözlerle tamamladı: “Bu sözleşme sürecini belirleyecek koşulları sizlerle paylaştım. Şimdi, bölgelerinize, işyerlerinize döneceksiniz. Bütün arkadaşlarıma selam, sevgi ve saygılarımı iletin. Hiç birinizin gözü arkada kalmasın. 2017 sözleşmesinde, ücret, kıdem, ve sirkülasyon gibi sorunlarımızın üstesinden geldik. Şimdi de diğer sorunlarımızı gidermek için, elimizden geleni ardımıza koymayacağız. Elbette her sözleşme süreci zordur. Ama hiçbir zorluk bizi yıldıramaz. Çünkü arkamızda siz varsınız. Siz, arkamızda olduğunuz sürece hiç endişelenmeyin hiç korkmayın. Yine, işçi sınıfının yolunu biz açacağız. Kazanımlarımıza, yine yenilerini ekleyeceğiz. Yine, en yüksek refah payını biz alacağız. Yine en iyi sözleşmeyi biz imzalayacağız. Yani alacağız, daha çok alacağız.”

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol