“MESS’İN TEKLİFİ KABUL EDİLMEDİ, TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ UYUŞMAZLIK TUTANAĞI TUTULDU.”
“MESS’İN TEKLİFİ KABUL EDİLMEDİ, TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ UYUŞMAZLIK TUTANAĞI TUTULDU.”

Sendikamız Türk Metal ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 7 Ekim 2019 tarihinde başlayan Grup Toplu İş Sözleşmesi müzakerelerinde, 5. Oturum bugün (4 Aralık 2019 Çarşamba günü) MESS Merkez Bürosunda yapıldı.

Bugün gerçekleştirilen oturumda MESS sözleşmenin 3 yıllık olması ısrarını sürdürdü. Heyetimiz ise bunu tekrar reddederek sözleşmenin 2 yıllık olması talebimizi yineledi.

Ücret konusunda ise MESS; İlk 6 ay için, altı aylık enflasyon rakamı olan %6,05 i teklif etti. Diğer 6 aylarda ise enflasyon oranında zam önerdi. Sosyal haklarda ise MESS in teklifi yine yıllık enflasyon oldu. (Yıllık Enflasyon Rakamı:%15,01) Ücret ve sosyal haklara ilişkin bu teklifler heyetimizce reddedildi.

Sendikamızın Gece çalışma tazminatının %15’e yükseltilmesi talebimizi ise reddeden MESS bu oranın %10 da kalmasını istedi. Heyetimiz ise yüzde 15’lik talebimizde ısrar etti. Bu madde de ertelendi.

Sendikamız Türk Metal ile MESS arasından devam eden Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde anlaşma sağlanamaması üzerine Uyuşmazlık Tutanağı tutuldu. Böylelikle arabulucu dönemi başlamış oldu.

Türk Metal-MESS müzakerelerinde uyuşmazlık tutanağının tutulmasının ardından sendikamız bir basın açıklaması yayımladı.

Sendikamız Türk Metal’in basın açıklamasının tam metnini yayımlıyoruz.

TÜRK METAL SENDİKASI MESS SÜRECİNE İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI 4 Aralık 2019-Ankara

“MESS’İN TEKLİFİ KABUL EDİLMEDİ, TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ UYUŞMAZLIK TUTANAĞI TUTULDU.”

Türk Metal Sendikası ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası, MESS arasında 7 Ekim 2019 günü başlayan Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine, bugün (4 Aralık 2019 Çarşamba günü) İstanbul’da MESS Genel Merkezinde devam edilmiştir.

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bugüne kadar yapılan 5 oturumda, 44 madde kabul edilmiş, 64 maddede ve sözleşmenin eki niteliğindeki 2 yönetmelikte ise anlaşma sağlanamamıştır. Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışına ilişkin maddeler ve sosyal haklara bağlı olan parasal maddeler başta gelmektedir.

Sendikamız Türk Metal, bugüne kadar olduğu gibi, bu sözleşme sürecinde de sosyal diyalog anlayışını terk etmemiş, çalışma barışını tehdit eden uzlaşmaz bir tavır ortaya koymamış ve sözleşmenin masada sonuçlanması için elinden gelen çabayı göstermiştir.

Ancak Türk Metal Sendikası’nın bu duyarlı yaklaşımı karşısında, ne yazık ki muhatabımız olan MESS, bugün yapılan oturumda da işçi hak ve özgürlüklerini hiçe sayarak, Sendikamızın kabul edemeyeceği bir ücret artışı teklifinde bulunmuştur. Sendikamızın yüzde 26,28’lik ücret artışı teklifine karşılık ilk 6 ay için 1 Mart 2019-31 Ağustos 2019 tarihleri arasındaki gerçekleşen enflasyon oranında yani yüzde 6.05 oranında artış önermiştir. Diğer altı aylarda ve sosyal haklarda ise yıllık enflasyon oranında artış teklif edilmiştir. Ücret ve sosyal haklara ilişkin bu teklifler heyetimizce reddedilmiştir. Gece çalışma tazminatının yüzde 15’e yükseltilmesi talebimizi kabul etmeyen MESS, bu oranın yüzde 10’da kalmasını istemiştir. Heyetimiz ise yüzde 15’lik talebimizde ısrar etmiştir.

Bunun dışında MESS, Sendikamızın asla kabul etmeyeceği, üç yıllık toplu iş sözleşmesi önerisinde ısrar etmiştir.

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullarda MESS’in çalışanları “bir lokma, bir hırkaya” mahkum eden tavrını kabul etmeyen Türk Metal Sendikası, sergilenen bu uzlaşmaz tutum nedeniyle sözleşme masasını terk etmiş, uyuşmazlık tutanağını tutarak arabulucu sürecini başlatmıştır.

Ülkemizin son derece hassas bir dönemden geçtiğinin, devletimizin uluslararası alanda birçok baskının altında kaldığının, ülkemizin bir terör tehdidi yaşadığının bilincinde olan Sendikamız, böyle bir dönemde çalışma barışını ortadan kaldırmayı amaçlayan bu yaklaşıma karşı tavrını açıkça ortaya koymuştur.

Türk Metal Sendikası, üyelerinin sendikamıza emanet ettiği alın terlerine halel getirmemeye, emeğin hak ve özgürlüklerinden ve çalışma yaşamında adaletten taviz vermemeye kararlıdır.

Türk Metal, MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımına karşı, yasal ve meşru eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyecektir.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol