“MODERN TOPLUM, ÖRGÜTLÜ TOPLUMDUR”
“MODERN TOPLUM, ÖRGÜTLÜ TOPLUMDUR”

Genel Sekreterimiz Yücel Yücel Arnavutluk Sanayi İşçileri Federasyonu Genel Kurulunda konuştu.


IndustriALL, Güneydoğu Avrupa Enerji Sendikaları Ağı RETUNSEE üyesi Arnavutluk Sanayi İşçileri Federasyonu FSPISH 4. Genel Kurulu,15 Kasım 2014 tarihinde Arnavutluk’un Başkenti Tiran’da Tirana International Hotel’de yapıldı. Genel Kurul'a sendikamızı temsilen Genel Sekreterimiz Yücel YÜCEL ve Dış İlişkiler Uzmanımız Devrim DUMAN katıldılar. Genel Kurul'da Türkiye'den Petrol-İş, İtalya'dan FILCTEM-CGIL ve Fransa'dan FNM-CGT sendikaları delegasyonları da yer alarak konuşma yaptılar. Genel Sekreterimiz Yücel konuşmasında Türkiye'deki sendikal hareket hakkında kısa bilgiler vererek, özellikle gençlerin ve kadınların örgütlenmelerinin önemine vurgu yaptı ve küreselleşen sermaye karşısına küresel emek gücü olarak çıkarak, farklı ülkelerde yaşanan benzer sorunlara karşı birlikte mücadele etmeliyiz dedi. Yücel ayrıca ülkemizde yeni yasalaşan 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hakkında da bilgi verdi ve konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

Bizim için de, Avrupa Birliğine aday olan bir ülkede örgütlenmenin güçlüğü ve buna bağlı olarak sendikalaşma oranının düşüklüğü sosyal diyalogun önündeki en büyük engeldir.  76 milyon nüfuslu ülkemde işsizlik oranı %9’larda seyretmektedir. 12 milyon kayıtlı işçinin yalnızca bir milyonu toplu sözleşme kapsamındadır.

Bunu aşmak için ülkemde örgütlenme oranı mutlaka yükselmelidir.

Dünyanın 1980’li yıllarda karşılaştığı kapsamlı ekonomik değişiklikler, sosyal politika alanında da derin etkiler ortaya çıkarmıştır. Dünya ekonomisi ile bütünleşme, ulusal ekonomilerin birbirine yakınlaşarak büyümesi yerine, birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Bu sorunların arasında eşitsizlik, sömürü, yoksullaşma, düşük ücret, işsizlik gibi çalışma ve yaşama koşullarında toplumu tahrip eden olumsuzluklar yer almaktadır.

Bu olumsuzlukları aşmanın en önemli araçlarından birisi de hep dediğimiz gibi örgütlenmektir. Modern toplum örgütlü toplumdur ve modern toplumun kurumları arasında sendikalar, ekonomik ve toplumsal değişmenin en önemli aktörlerinden birisi olarak görev üstlenmişlerdir.

Bu görevlerimizi etkin olarak yerine getirebilmenin bir aracı da küreselleşen sermaye karşısına küresel emek gücü olarak çıkmak, farklı ülkelerde yaşanan benzer sorunlara karşı birlikte mücadele etmektir.

Küreselleşmenin getirdiği zorluklarla başa çıkabilmek için kadınları ve gençleri de içerecek biçimde herkes için tam istihdam ve güvenli-güvenceli iş hedefi, hepimiz için başlıca hedef olmalıdır.

Sağlık, eğitim, barınma ve sağlıklı çevre koşulları, yoksul kesimler başta olmak üzere herkes için sağlanmalıdır.  “İnsana Yakışır İş”  başta kadınlarımız olmak üzere herkes için sağlanmalıdır.

Yücel Yücel’in konuşması salonda ilgiyle dinlenirken Federasyon Başkanı ile bire bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede sendikalar arasında birlik ve beraberliğin önemi konuşuldu. 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol