MPT; MKE’nindir MKE’nin KALACAK
MPT; MKE’nindir MKE’nin KALACAK

Milli Piyade Tüfeği’nin MKE Silah Fabrikası’ndan alınıp özel şirketlerce üretilmesine yönelik girişimleri Sendikamızın Kırıkkale Şubesi Silah Fabrikası önünde ve Cumhuriyet Meydanında Kitlesel bir basın açıklamasıyla protesto etti.


MKE Silah Fabrikası tarafından tasarlanan ve üretimi yapılan Milli Piyade Tüfeği’nin özel sektör tarafından üretilmesine yönelik girişimleri protesto amacıyla Sendikamızın Kırıkkale Şubesi, 6 Ocak Salı günü şube yönetim kurul üyeleri ve MKE Silah Fabrikası Çalışanlarının katılımıyla yaklaşık 700 kişilik bir grupla MKE Silah Fabrikası önünde basın açıklaması yaptı. Kırıkkale Şube Başkanımız Mürsel Öcal yapılan basın açıklamasında şunları söyledi:  

Milli Piyade Tüfeği, sizlerin 4 yıllı aşkın sürdürdüğünüz özverili çalışmaların bir ürünü. Alın teriniz göz nurunuz birileri tarafından perde arkasında düzenlenen oyunlarla bizlerden alınmak istenmekte. Bu silah bizim namusumuzdur onurumuzdur. Bu silahı üretecek olan sizlersiniz bu silahın bir parçası dahi dışarda yapılamaz yaptırmayız. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız nereye gidilmesi gerekiyorsa gideceğiz…

Genel Başkanım Pevrul Kavlak’ın sizlere selamı var ne gerekiyorsa sonuna kadar yanımızda olduğunu iletmemi istedi. Şuan Milli Piyade Tüfeği için üst düzeyde görüşmeler devam etmektedir. Bugün buradan sadece uyarıyoruz ve diyoruz ki bu silahın Silah Fabrikasından başka hiç bir yerde üretimi asla olamaz.

Basın açıklaması atılan sloganlarla sona ererken, Fabrika çalışanları servislerine binmeyerek, “MPT bizimdir bizim kalacak, Kırıkkale uyuma silahına sahip çık, vur vur inlesin kale kalıp dinlesin, direne direne kazanacağız” sloganları eşliğinde Bağdat köprüsüne kadar yürüyüşe geçti.

Kırıkkale Şubemiz bir gün sonra da Kırıkkale Merkezi’nde bulunan Cumhuriyet Meydanında yaklaşık 2000 kişiyle bir kitlesel basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında özetle Milli Piyade Tüfeği’nin MKE Silah Fabrikası tarafından üretilmesi gerektiğinin altını çizen Öcal; Türk Silahlı Kuvvetlerinin en büyük dayanaklarından biri olan Makina Kimya’nın itibarsızlaştırılmak istendiğini dile getirdi. “Bu ülkenin elinden silahını alıp, kendi rantları uğruna bu ülkeyi zayıflığa, acizliğe mahkûm etmek isteyenler var. Biz, buna izin vermeyeceğiz. Türk Metal olarak izin vermeyeceğiz. Makina Kimya işçileri olarak izin vermeyeceğiz, Kırıkkale halkı olarak izin vermeyeceğiz” diyen Öcal; “Makina Kimya, biz 35 bini üretiriz.. Kale Kalıp’ın 8 parçasını da üretiriz, ya da daha ucuza tedarik ederiz dediği halde kurumun feryatlarını bizden başka duyan olmamıştır” diyerek tüfeğin Makine Kimya’da üretilmemesinin geçirli bir nedeni olmadığının altını çizdi.

Öcal; “Kurumun feryadı, bizim feryadımızdır. Oyunun adı, itibarsızlaştırmaktır değerli arkadaşlarım. Ama emin olun ki, itibarsızlaşan sadece makina kimya olmayacaktır. Türkiye’nin savunma sanayisi de itibarsızlaşacaktır. Çünkü bu teklif yürürlüğe girdiği takdirde,  nihai olarak gidilecek noktada milli piyade tüfeğinin üretimi makina kimyadan alınacaktır… Yolun sonu budur. Bu yol karanlıktır… Makina Kimya’da yapılacak üretim, hem ekonomik olarak daha az maliyetli olacak, hem de bu sayede kurumun stratejik varlığı ve değeri de korunmuş olacaktır… Buna benzer oyunları geçmişte oynandı. Maliyetleri de ağır oldu… Fabrikalar kapandı, işçiler işinden ekmeğinden oldu.. Hepimiz kaybettik… İşçiler kaybetti, bölge halkı kaybetti… Savunma sanayimiz kaybetti, Türkiye kaybetti… Yeni bir kayba daha tahammülümüz yok… Onun için diyoruz ki. Biz bu oyunu bozarız. Biz bu oyunu bozacağız…

Toplantıya Kırıkkale halkından ve sivil toplum örgütlerinden de destek geldi. Toplantının ardından meydanda toplanan kalabalık sessiz şekilde dağıldı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol