ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ ENGELLENEMEZ!
ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ ENGELLENEMEZ!

Bursa’da Akoğlu Otomotiv’de örgütlenmemiz nedeniyle 8 üyemiz işten çıkarıldı. Osmangazi Şubemiz kitlesel basın toplantısı düzenleyerek “örgütlenme anayasal bir haktır” diyerek işten çıkarmaları ve işverenin baskıcı tutumunu protesto etti.


Çalı Sanayi Bölgesinde bulunan AKO\304\236LU OTOMOTİV A.Ş.'de bir aydır süren örgütlenme çalışmamız sonucunda yeterli çoğunluğu sağlayıp yetki müracaatını yaptık. Bunun sonucunda Akoğlu Otomotiv yönetimi 8 üyemizin işine son verdi, işçileri de Türk Metal’den istifaya zorlamaya başladı. Osmangazi Şubemiz de çalışanlarına destek olmak amacıyla 14 Nisan Salı günü fabrika önünde TÜRK-İŞ  8. Bölge Temsilcimiz Sabri Özdemir ve sendikamıza bağlı Bursa şubelerimizin başkanları ile birlikte kitlesel bir basın açıklaması yaptı.

Osmangazi Şube Başkanımız Mesut Erdem’in basın açıklaması:

Çalı Sanayi Bölgesi Nilüfer/BURSA adresinde faaliyette bulunan AKO\304\236LU OTOMOTİV.SAN.VE TİC.A.Ş. işyerinde sendikamız tarafından yaklaşık 1 aydır teşkilatlanma faaliyetinde bulunmaktayız.

(Yasanın gerektirdiği çoğunluğu sağlamış ve yetki müracaatında bulunduk) Ancak bu örgütlenmeden haberdar olan işveren çalışanlara gözdağı vermek amacıyla, şimdiye kadar (07 Nisan 2015’de) 8 üyemizin iş akdi feshedilmiştir.

Yapılan yasadışı uygulamaların haddi hesabı kalmamış, çalışanların sendikalı olma toplu iş sözleşmesinden yararlanma haklarının engellenmesi amacıyla türlü yollara tevessül edilmiştir.

Halen içeride çalışmaya devam eden arkadaşlarımız da işten çıkarılma tehdidi ile karşı karşıya bulunmaktadır. Nitekim işveren yetkilileri tarafından yapılan toplantılarda ve üyelerimizle bire bir yapılan görüşmelerde sendikayla çalışılmayacağı, sendikadan istifa etmeyenin işten çıkarılacağı arkadaşlarımıza bizzat tebliğ edilmiştir. Hatta ikna odalarına alınan çalışanların e-devlet şifreleri toplanarak istifa ettirilmeye çalışılmaktadır.

Kısacası üyelerimiz sendikadan istifaya zorlanmakta, e-devlet şifreleri baskı ve tehditle zorla ellerinden alınmakta, üyelerimiz hür iradeleri dışında istifa ettirilmektedir. Bunu yapmayanlar veya örgütlenmeye ön ayak olanlar direkt işten çıkarılmaktadır.

İstifa baskısı uygulayan, e-devlet şifrelerini ele geçiren, işten çıkarma tehdidinde bulunan, üyelerimizi işten atan, iş yerinde sendikal örgütlenmeyi sekteye uğratmaya çalışan işveren yetkilileri hakkında bu yasadışı eylemleri sebebiyle gerek bu uygulamalara maruz kalan arkadaşlarımız gerekse sendikamız tarafından şimdiye kadar pek çok suç duyurusunda bulunulmuştur.  Ayrıca İş-Kur ve Çalışma İl Müdürlüğüne de bu hadiseler zaman kaybedilmeksizin aksettirilmiş, önlem alması istenmiştir.

Bildiğiniz üzere söz konusu yasadışı uygulamaların Anayasanın 51.maddesi başta olmak üzere Türk Ceza Kanunu 118 ve 6356 sayılı Sendikalar ve Topu İş Sözleşmesi Yasasının ilgili hükümlerinde garanti altına alınan sendikalı olma ve sendikal örgütlenme hakkına açıkça aykırılık teşkil ettiği açıktır. Yine e-devlet şifreleri baskı ile ellerinden alınan arkadaşlar açısından da kişisel verilerinin yasadışı olarak ele geçirilmesi suçu oluşmuştur.

Dolayısıyla tüm bu hukuksuzluklar neticesi üyelerimiz ve sendikamız açısından ortaya çıkabilecek hak kayıplarını engelleme adına yasal zeminde her türlü mücadele yapılmaktadır. Bu amaçla sendikal örgütlenme hakkımız engellenmeye devam olunursa, kamuoyunu bilgilendirmek ve işverenin yasadışı uygulamalarına dikkat çekmek amacıyla demokratik tepkilerimiz gerek işyeri önündeki gerekse tüm Bursa’da artarak devam edecektir.

Kamuoyundan ve değerli basın mensuplarından tek ricamız bu hak mücadelesinde bizleri yalnız bırakmamaları bizlerden ilgi ve alakalarını kesmemeleridir. Ayrıca bu basın açıklamamız vasıtasıyla tüm yetkilileri de sendikal teşkilatlanma faaliyetimize yardımcı olmaya yasal haklarımız önünde engel çıkarmamaya davet ediyoruz.

Teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol