SADECE “İLKLERİN DEĞİL” , “İLKELERİN” DE SENDİKASIYIZ
SADECE “İLKLERİN DEĞİL” , “İLKELERİN” DE SENDİKASIYIZ

Sendikamız Türk Metal ile Kocaeli Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği, işyeri sendika temsilcilerimize yönelik “Sendikacılık ve Örgütlenme” konulu eğitim semineri sona erdi. Eğitimler sonucunda sertifika almaya hak kazanan temsilcilerimize 13 Şubat 2019 Çarşamba günü düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yapılan törene Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ katıldı. Altundağ konuşmasında “Sadece ilklerin değil, ilkelerinde sendikasıyız. İşte bu ilkelerin en başında "Sürekli Eğitim" vardır.” dedi.

Sertifika töreninde moderatör olarak kısa bir konuşma yapan Kocaeli Şube Başkanımız Yakup Yıldız kürsüye Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ’ı davet etti.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın selamlarını ileterek konuşmasına başlayan Uysal Altundağ, sendikamızın üyelerine ve üyeleri ile yüzyüze iletişimde ilk basamak olan işyeri sendika temsilcilerine yönelik eğitimlere verdiği önemin altını çizdi.

“Türk Metal olarak eğitim konusunu sadece Türkiye’de değil Dünya’da önde tutan tek sendikayız.”
Altundağ konuşmasında şunları söyledi; “Toplumların en temel ihtiyacı olan eğitim özellikle sivil toplum örgütleri içinde hayati önem taşır. Türk Metal Sendikası için başta üyelerimiz olmak üzere herkes “İlklerin sendikası” der. Peki neden? Çünkü Türk Metal gerçekten sendikal hayatı boyunca hep ilkleri gerçekleştirmiştir. Ancak sendikamız sadece ilklerin değil, aynı zamanda ilkelerin sendikasıdır. İşte bizi biz yapan ve kurulduğu günden bugüne, değişmeyen ilkelerimizin başında ara vermeden devam ettiğimiz eğitimlerimiz gelir. Eğitim konusu sendikamız da o kadar kurumsallaşmıştır ki, üyelerimize verilen rutin eğitimlerin dışında , her görev kademesine özel çalışmalar, çok değerli partnerlerimizle düzenlenmektedir. Temsilcilerimizden şube yöneticilerimize, şube başkanlarımızdan genel merkez yöneticilerine kadar her kademe sürekli eğitim içerisindedir. Sosyal medya kullanımından, sözleşme hukukuna, iş kanunlarından, davranış biçimlerine kadar her alanda, her konuda eğitim çalışmalarımız devam ediyor, edecektir.Biz Türk Metal olarak eğitim konusunu sadece Türkiye’de değil Dünya’da önde tutan tek sendikayız. Hepimiz dava arkadaşlarıyız. Nedir bu dava? Emekçilerin ekmek davası. Küresel rekabetin iyice acımasızlaştığı, dünyada son yıllarda ortaya çıkartılan ticaret savaşlarının başladığı bu dönem,  özellikle biz emekçilerin her zamankinden daha sağlam durmasını gerektiriyor. Nasıl sağlam duracağız? Ekmeğimiz, geleceğimiz için mücadele edeceğiz. İşte bu mücadelede kişiye yürek gerek, birbiriyle dayanışma gerek.Dayanışma ve yürek bu mücadelenin bedeni ise, sendikalar bu mücadelenin hayat bulduğu vücutlar ise, eğitim de bu mücadelenin ruhudur. Tarihe bakınız, ruhu olmayan tüm mücadelelerin sonu yenilgi , hüsran olmuştur. Türk Metal kurulduğu günden bu tarihe kadar bütün başarılarını, gerekli tüm alanlarda eğitim vererek yetiştirdiği kadrolarına borçludur.”

“İşçisi ile üniversitesi birarada çalışmayan ülkeler için aydınlık hep uzak olmuştur.”

Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ konuşmasında sendika/akademi işbirliğine de vurgu yaptı. Altundağ konuşmasında akademik çevre ile işbirliği için şunları söyledi; “Özellikle akademik çevrelerin sendikalarla yaptığı eğitim çalışmaları şüphesiz ki sendikalara çok şey kazandırır. Ancak bu birlikteliğin gelecekte yöneticilik yapacak öğrencilere, onları yetiştiren akademisyenlere de son derece faydalı olduğu tecrübe ile sabittir. Yani burada karşılıklı fayda vardır. Her iki tarafta işbirliği ve birlikteliği güçlendirecek adımları ileri doğru atmalı, projeler geliştirmelidir. Örneğin, özellikle Endüstri 4.0 artık uygulanma noktasına doğru gidiyor.  İşin bilimsel tarafını akademisyenler, çalışanlar tarafını ise sendikalar araştırmalı, bu iki taraf bunun üzerine dikkatle eğilmeli, biraraya gelmelidir. Sendikaların anlatıldığı, çalışma ekonomisi, iktisat, işletme, hukuk fakültesi bölümünün dersinde bir sendikacı işin pratiği ile ilgili bilgilerini öğrencilere aktarabilir. Bitirme tezlerinde, sendikal mücadele tarihinden önemli olaylar araştırılmak üzere öğrencilere verilebilir. Muhatap sendikalar bu çalışmaların içine çekilebilir. Mesela; Kanun bir işyerinde çalışan sayısının yüzde 50+1 kadarını üye yapan sendika yetkiyi alır diyor. Ancak o sayıya ulaşıncaya kadar bir sendika ne tip çalışmalar yapıyor, nasıl örgütleniyor, hangi engeller karşısına çıkıyor. İşte bu iki bilgiden birisi öğrencide eksikse eğitim yarımdır. Kesin olan bir şey varsa o da şudur, “işçisi ile üniversitesi birarada çalışmayan ülkeler için aydınlık hep uzak olmuştur.” Mevzuata son derece hakim bir personel müdürü olmuş olabilirsiniz. Ancak çalışanların ruh haline, psikolojisine hakim değilseniz, bir robottan farkınız kalmaz.
“Türk Metal sendikası diğerlerine yol gösteren bir kutup yıldızı gibi parlıyor.”
Uysal Altundağ yaptığı konuşmada ülkemizdeki sendikalaşma oranlarına da dikkat çekti. Altundağ konuşmasının bu bölümünde de şunları söyledi; “Son istatistiklere baktığımızda ülkemizde sendikalaşma oranı artmış görünüyor. Bu yukarı yönlü çok küçük değişim elbette sevindirici… Ancak sendikal tarihe baktığımızda yıllar içinde sendikalı işçi oranı büyük düşüşler göstermiştir. İnsanların örgütlenmesinin önündeki engeller, elbette ki bu sorunda baş aktör durumundadır. Âmâ sendikalar da işçilere örgütlenmenin değerini anlatmalı, örgütlü isen güçlüsün prensibini iyi ifade etmelidir. Ne kadar engel olursa olsun, örgütlenme mücadelesi bu engelleri aşacak kadar güçlüdür. Bu konuda en büyük örnek bizim sendikamızdır, yani Türk Metal’dir. Ülkemizde toplam sendikacılık ne yazık ki bir gerileme içerisindeyken, Türk Metal sendikası bu konuda diğerlerine yol gösteren bir kutup yıldızı gibi parlıyor. Sendikamız son 10 yılda 81 bin olan üye sayısını bugün 206 bin kişiye çıkarmıştır. Sadece 2017 ve 2018 yıllarında 21.350 arkadaş daha ailemizin bir parçası olmuş aramıza katılmıştır.  Bu iki yılda toplam 68 yeni işyerine daha Türk Metal bayrağı çekilmiştir. Bu sayı metal işkolunda sendikamızı takip eden 2. Sendikanın toplam üye sayısının yarısından fazladır. Şimdi daha bilimsel bir açıdan bakalım. Üye sayısındaki artışı gösteren bu başarılı grafiğin ifade ettiği zaman aralığında, bir konunun grafiği de aynı oranda artış gösteriyor. O da eğitim alan üye sayımızdaki, eğitim alan temsilci ve yönetici sayımızdaki artışı gösteren grafiktir. Son 10 yılda sendikamız eğitimlerine katılan üye sayımız, 117 bin kişidir. Son iki yılda eğitim alan üye sayımız ise 46 bin kişidir. Eğitimli üyelerimiz, temsilcilerimiz, yöneticilerimiz sendikamıza yeni üye olan kardeşlerimizin en büyük yol göstericisi ve rehberi olmuşlardır. Eğitimle donanmış örgütlenme hamleleri üye sayımızdaki artışın en büyük sebebidir. Özellikle Kocaeli’de Gebze Dilovası Şube başkanlığı yaptığım dönemde örgütlenmeye son derece önem vererek çalıştım. 2005 yılında şube başkanlığı görevine geldiğimde 5500 olan şube üye sayımız , Sn.Genel Başkanımızın destekleri, arkadaşlarımızın azmiyle, 4 yıl içerisinde 12 bin kişiye ulaşınca Gebze1 Nolu şubemiz de açılmıştı. İşte o zamanda bizler, birlikte görev yaptığımız eğitimli temsilcilerimiz sayesinde bu başarıya imza atmıştık. Bende bugün 10 yıl boyunca gururla görev yaptığım Kocaeli’de farklı hislerle bulunuyorum. Sendikamıza yeni ufuklar açacak, sendikacılıktaki en zor görev olan, temsilcilik görevini yapan kardeşlerimin başarıyla bitirdiği bir eğitimin sertifika töreninde bulunmaktan dolayı son derece gururluyum” dedi.

Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ’dan sonra kürsüye gelen Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Fatih Akbulut, sendikamız ile üniversitesi arasındaki bu işbirliğinden memnuniyetini dile getirdi. Doç. Dr. Akbulut bu işbirliğinin devamının Kocaeli Üniversitesi, sendikamız ve ülkemiz çalışma hayatı için olumlu sonuçlarını aktardı.

Katılımcılara sertifikalarının verildiği törene, Gebze 1 Nolu, Gebze Dilovası, Kocaeli ve Gölcük şubelerimizin şube başkanları, sertifika eğitimini veren akademisyenler ve işyeri sendika temsilcileri de katıldı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol