SENDİKALAR SİZİN DÜŞMANINIZ DEĞİL, DOSTUNUZDUR
SENDİKALAR SİZİN DÜŞMANINIZ DEĞİL, DOSTUNUZDUR

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak III. Akad’emek Öğrenci Kurultayı açılış programında Çalışma Ekonomisi öğrencilerine seslenerek, “Sendikalar sizin düşmanınız değil, dostunuzdur. Onun için masanın hangi tarafında olursanız olun, nerede olursanız olun, her zaman sendikaların yanında olun” dedi.


III. Akad’emek Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde Öğrenci Kurultayı açılış programı 22 Nisan Cuma günü Anadolu Hotels Ereğli’de yapıldı. Türk-İş Genel Sekreteri ve Sendikamız Genel Başkanı Pevrul Kavlak, açılış programında bir konuşma yaparak çalışma ekonomisi öğrencilere seslenerek, “Sendikalar sizin düşmanınız değil, dostunuzdur.  Onun için masanın hangi tarafında olursanız olun, nerede olursanız olun, her zaman sendikaların yanında olun” dedi.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasında satır başlıkları;

Hayata Can Veren Alın Teridir

“Bir yapıyı fabrikaya, makine yığınını üretim araçlarına, ham maddeyi ürüne dönüştüren emektir. Hayata can veren alın teridir. Keşke herkes, Alnının teri kurumadan hakkını alabilseydi. O zaman ne adalet arayışına, ne kanunlara, ne de sendikalara ihtiyaç olurdu. Ama dünya öyle bir dünya değil. Düzen öyle bir düzen değil. Ne yazık ki değil. Çünkü bu küresel düzenin temelinde, adalet değil, açgözlülük, kar hırsı var. Kar hırsı deyip geçmeyin, bu öyle bir hastalıktır ki, nereye bulaşırsa orayı kirletir, çürütür, bozar.  Zaten hassas olan adalet dengesini, yok eder. İşte biz, Türk Metal olarak, “hep bana hep bana” diyen bu akılla vicdanı kabuk bağlamışlarla, kar hırsıyla gözleri kör olmuşlarla mücadele ediyoruz. Ama bizim mücadelemizde, karşı tarafı yok saymak, nalıncı keseri gibi hep kendimize yontmak yoktur. Yeri geldiğinde, işyerimiz için fedakârlık yaparız, hem de fedakârlığın hasını yaparız. Ama yeri geldiğinde de, hakça paylaşım için, yarattığımız zenginlikten, üretimden, kardan, kırılan rekorlardan, alınan ödüllerden hakkımızı isteriz”.

Önemli Olan Hangi Tarafta Olduğunuz Değil, Adaletli Olup Olmadığınızdır

“Buradaki kardeşlerim de, yarın hayata atıldıklarında ya yanımızda olacaklar ya da masanın karşı tarafında duracaklar. Ama şunu asla unutmayın: önemli olan nerede durduğunuz değil, adaletli olup olmadığınızdır. Bizim adaletli işverenlerle, Emeğin değerini bilenlerle, işçinin hakkını alın teri kurumadan verenlerle bir sorunumuz yok. Olmadı, olmaz. Zaten öyle iş yerlerinde huzursuzluk da olmaz, iş barışı bozulmaz. Aksine huzur olur, barış olur, güven olur, üretim, verimlilik, karlılık olur. Onun için, masanın karşı tarafında yer alacaklar için söylüyorum: “sendikalar düşmanınız değil, dostunuzdur”. Onun için masanın hangi tarafında olursanız olun, nerede olursanız olun, her zaman sendikaların yanında olun diyorum. Çünkü sendikanın olduğu yerde, kayıt dışılık olmaz. Kayıt dışılık yoksa bilin ki, iş güvencesi vardır. İş güvencesi, yarının güvencesidir. İşin, aşın, ekmeğin garantisidir. İşçinin gülen yüzüdür. Eğer insan işinde mutluysa, huzurlu, güvenliyse, emin olun, evinde de öyledir. İşinde ve evinde mutlu olmak… İnsanca çalışıp insanca yaşamak… İşçilerin istediği işte budur. Bu da onun en doğal hakkıdır”.

Hayal Etmekten, Fikir Üretmekten Asla Vazgeçmeyin

“Bugün üçüncüsünü düzenlediğimi bu kurultay, bir hayalden ibaretti. Hayalden fikre, fikirden projeye, projeden gerçeğe dönüştü. Şimdi üçüncüsünü yapıyoruz. Başka yerleri bilmem ama burası Türk Metal bütün yapıcı önerilerinize açıktır. İşçi sınıfım, ülkemiz, halkımız için yararlı bir projeniz varsa, aklınızda bir fikir, gönlünüzde bir aslan varsa, kapımızı çalın. O kapı ardına kadar açılacaktır. Bundan emin olun. Hocalarımın izniyle öğrencilere kardeşlerime seslenmek istiyorum: yeni olmaktan korkmayın. Aksine, genç olmanın avantajını kullanın. Unutmayın: eski sorunlar, yeni çözümler bekliyor. O çözümleri getirecek olan, sizlersiniz. Onun için, hayal etmekten, fikir üretmekten, proje geliştirmekten asla vazgeçmeyin. Kıymetinizi, farkınızı, farklılığınızı bilin. Biz, sizi bekliyoruz. Bu kurultayda sunacağınız bildirileri, bundan sonra üreteceğiniz projeleri, Adalet arayışına yapacağınız katkıları bekliyoruz. Bizim umudumuz sizsiniz. Ne mutlu size, sizinle yan yana yürüyene, ne mutlu hak ve adalet için mücadele edene…”

III. Akad’emek Öğrenci Kurultayı açılış programında Uludağ Üniversitesi adına Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serpil Aytaç’ta bir konuşma gerçekleştirdi. Aytaç konuşmasında “3 yıl önce Türk Metal Sendikası öncülüğünde başlatılan ve üniversite ile sendikayı, akademi le emeği bir araya getirmeyi amaçlayan bu kurultayda da daha önceki yıllarda olduğu gibi öğrencilerimiz bu kürsüden üretime, işçiye, işverene sendikalara bakış açılarını yansıtacaklar ve söz onlarda olacak” dedi. Aytaç’tan sonra sırasıyla, kurultaya katılan öğrenciler adına Bülent Ecevit Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Öğrencisi Ayşegül Altoprak, Türk Metal Sendikası Araştırma ve Eğitim Merkezi Uzmanı Nuray Sül, Kazakistan Gençlik Komitesi Temsilcisi İmambayev Yernar Serikkalievich, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ve Kdz. Ereğli İlçe Kaymakamı Nasım Madenoğlu birer konuşma gerçekleştirdiler.

Öğrenci Kurultayının açılış programına 23 Üniversiteden 150 öğrenci ve 32 öğretim üyesi katılırken, 700’e yakın Erdemir emekçisi de salonda yerini aldı. Kurultayda Zonguldak Milletvekili Av. Ünal Demirtaş,  Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Mustafa Demirtaş, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Kdz. Ereğli İlçe Emniyet Müdürü Fahri Küçük, Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Faruk Yazıcı, Tat Metal işyeri Genel Müdür Yardımcısı Sedat Çiftçioğlu ile birlikte Genel Başkan Yardımcımız Yusuf Ziya Odabaş, Kdz. Ereğli Şube Başkanımız Metin Ercan, Bolu Şube Başkanımız Özgür Elçi, İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanımız Halil Erdal ve Sakarya Şube Başkanımız Olcay Meriç’te hazır bulundu.

Açılış programının tamamlanmasından sonra panellere geçildi. Öğrenci Kurultayında iki gün boyunca 4 panelde 19 öğrenci sunum gerçekleştirecek. Kurultayın ilk günü “Türkiye’de İşçi Sendikalarının Örgütlenmesindeki Zorluklar ve Sendikasızlaştırma Çabaları”, “Sendikalar ve Dezavantajlı Gruplar” ve “Sendikal Örgütlenmede Özel Konular - 1” başlıklı üç panel gerçekleştirilecek. İkinci günü ise “Sendikal Örgütlenmede Özel Konular - 2” başlıklı bir panel gerçekleştirilip, Erdemir işyerine gezi ve tanıtım programı düzenlenecek.

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol