ŞİMDİ ÖRGÜTLENME ZAMANI!
ŞİMDİ ÖRGÜTLENME ZAMANI!

Bursa Osmangazi Şubemizin 3. Olağan Genel Kurulu’nda üyelerimize seslenen Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Ocak ayında yayımlanan Çalışma Bakanlığı İstatistiklerine değinerek; “Metal iş kolunda çalışan kayıtlı 1,5 milyon çalışan var. Bunların taş çatlasa 300 bini sendikalı, yani bir milyonun üzerinde sendikasız, örgütsüz, haksız, hukuksuz arkadaşımız var. Onların sendikal hak ve özgürlüklere kavuşması sizin aldıklarınızı onların da alması, insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmesi için o arkadaşlarımızı mutlaka örgütlememiz lazım. Şimdi tam da örgütlenme zamanı. Bu örgütlenme yalnızca onlar için değil, bizim için de önemli. Elde ettiğimiz kazanımlarımızın kalıcı olması için, işkolunda işverenler açısından haksız rekabet olmaması için o işyerlerinin de sendikalı olması çok önemli” dedi.

Genel Başkanımız Kavlak, sendikasız işyerlerinde çalışan metal işçilerinin örgütlenmesi için bütün üyelerimizin üstüne büyük görevler düştüğünü ifade ettiği konuşmasına şöyle devam etti: “Bütün bunlar için hepimize büyük görevler düşüyor. Bu mücadele yalnızca bizim mücadelemiz değildir. Olamaz. Bu mücadele tüm işçi sınıfının ortak mücadelesidir. Emeğiyle geçinen, üreten, alın teri döken herkesin mücadelesidir. Biz, bize dokunmayan yılan bin yaşasın diyemeyiz. Biz, gemisini kurtaran kaptan olamayız. Biz, adam sende bize ne diyemeyiz. Biz alacağımızı aldık, gerisini bilmeyiz diyemeyiz. Bu kavga hepimizin kavgasıdır.”

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasında satır başları;

Gemlik Yazaki Türk Metal ailesine katılana kadar, bu mücadeleyi bırakmayın.

“Gemlik Yazaki işyerinde arkadaşlarımız bir örgütlenme mücadelesi veriyor. İşveren, örgütlenmenin önünü kesmek için her türlü baskıyı uyguluyor. O işyerinde 70 civarında arkadaşımız işten atıldı. Bu arkadaşlarımız için tüm hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. Buradan işverene sesleniyorum. İnsanların ekmeğiyle oynamayın. Onları kış günü sokağa atmayın. İnsanların anayasal haklarına saygı gösterin. Buradan tüm Bursalı Türk Metalcilere sesleniyorum. Sınıf kardeşlerinizin yanında olun. Onlara destek verin. Bu mücadelede onları yalnız bırakmayın. Gemlik Yazaki Türk Metal ailesine katılana kadar, bu mücadeleyi bırakmayın.”

Türk Metal her sözleşmede çıtayı biraz daha yukarı koymaya devam edecek.

“2015’i ağzıma almak istemiyorum. O kara günleri hatırlamak da sizlere hatırlatmak da istemiyorum. Ama gelin, bir an için 2015’e yeniden dönelim. Türk Metal’i karıştırmak, bizi üyelerimizden koparmak isteyenler, sendikasız bir endüstri ilişkileri düzeni hayal edenler. O günlerde imzaladığımız BOSCH sözleşmesini bahane ettiler. Başta Bursa olmak üzere birçok işyerimizi karıştırdılar. Üyelerimizi sendikamızdan istifa ettirdiler. Çok şükür ki bütün arkadaşlarımız gerçeği gördü. Yuvalarına tekrar döndü. O gün 160 bindik. Bugün 200 binin üzerindeyiz. Bakın, biz o zaman ne demiştik? BOSCH sözleşmesi bir milat olacak. Çıtayı şimdilik buraya koyuyoruz. Bundan sonra imzalayacağımız her sözleşmede Bu çıtayı aşacağız. Buradan aşağı düşmeyeceğiz demiştik. Günlerce, aylarca bunu anlatmaya çalışmıştık. Peki, yaptık mı? Evet yaptık. BOSCH sözleşmesinde 4 ay önce imzaladığımız MESS sözleşmesinin üzerine 1 lira 20 kuruş, yani 360 lira artı değer aldık. Çıtayı oraya koyduk. Arkasından Erdemir sözleşmesi geldi. Çıtayı daha da yükselttik. BOSCH’u aşacağız dedik. Aştık mı? Evet aştık. Erdemir’de 2 lira 20 kuruş, yani 660 lira aldık. Peki sonra? Sonra Ficosa ve TI Otomotiv sözleşmeleri geldi. Dedik ki bizim tabanımıza, üyemize, Türk Metalcilere sözümüz var. Bu çıta burada durmaz. Türk Metal bu kalıba sığmaz dedik. Söz verdiğimiz kıdem zammını ilk kez bu işyerlerinde aldık. Ortalamada da 24.24 zam aldık. İki işyerimizde de bayram oldu. Çıtayı bu kez daha da yükseğe koyduk.

Bitti mi? Bitmedi. Bitmez. Sıra geldi MESS sözleşmesine, biraz önce anlattım. Kimse inanmadı, inanmak istemedi. Ama biz bir kere söz verdik. O çıta yükseğe, daha da yükseğe çıkmalıydı. Çıktı mı? Evet çıktı. MESS sözleşmesinde yüzde 24,63 oranında zam aldık. Evet, şimdi bir kez daha soruyorum. Bitti mi? Bitmedi, bitmeyecek. MESS sözleşmesi aşılır mı? Aşılamaz diyenlere inat, onu da aştık. Ne oldu biliyor musunuz? İki gün önce Manisa Şubemiz Whirlpool işyerinde sözleşme imzaladı. Orada 9 liranın altındaki arkadaşlarımızı 9.40’a çektik. Böylece iyi bir çekme yaptık. Herkese seyyanen 1 lira 71 kuruş aldık. MESS’in 11 kuruş üzerine çıktık. Kıdem zammı olarak da MESS’te olduğu gibi 10 kuruş aldık. Yani toplamda yüzde 27.30 zam aldık. 963 liraya kadar parasal artış demektir bu. Çıtayı yine yükselttik. Yine herkesin aklını aldık. Peki, şimdi bir kez daha soruyorum. Bitti mi? Bitmez. Bitmedi. Bitmeyecek. Bir ay sonra 2. Altı ayın zamlarını alacağız. 14 ay sonra yeni sözleşmemiz için start vereceğiz. Türk Metal, her sözleşmede çıtayı biraz daha yukarı koyacak. Kimsenin aklının almayacağı sözleşmelere imza atacak. İşçi sınıfının kaderini değiştirecek.”

Bizi bizim gibi yüreği vatan sevgisi ile yananlar anlar.

“Ülkemiz ateş içindeyken. ‘Siz çok zam istiyorsunuz’ diyenler oldu. Biz de onlara dedik ki: Evet, biz iyi bir zam istiyoruz. Hakkımızı, emeğimizin karşılığını istiyoruz. Nasıl vatanımızı, milletimizi, bayrağımızı seviyorsak, işimizi, aşımızı, ücretimizi de öyle seviyoruz. Bunda bir gariplik yok, bir tezat yok. Oradaki asker de biziz, buradaki işçi de biziz. Orada savaşan da biziz, burada ter döken de biziz. Orada şehit olan da biziz, burada iş kazasına kurban giden de biziz. Vatanımızı, milletimizi, bayrağımızı canımızdan çok seviyoruz. Ama hakkımızı de istiyoruz dedik. Bunlar bu sefer çok yanlış hesap yaptılar. Türk Metal nasıl olsa istediğini alamaz. Bize de gün doğar diye planlar kurdular. Afrin’de savaşan Mehmetçiğimize destek için, sokak eylemlerine son verdik. Eylemlerimizi tezgâh başında sürdüreceğiz dedik. Yandaş gazetelerine haber yaptırdılar. Türk Metal eylemden kaçıyor dediler. Sözleşmeyi satmaya hazırlanıyor dediler. Bahane uyduruyor dediler. Onlar bizi anlamadı. Hiçbir zaman da anlayamayacak. Bizi bizim gibi yüreği vatan sevgisi ile yananlar anlar. Bizi Askerimize destek için, ücretsiz fazla mesaiye kalmak isteyen Makine Kimya işçisi anlar. Bizi sadece ve sadece biz anlarız Bizi bizim gibi yüreği vatan sevgisiyle atanlar anlar.”

***

Bursa Osmangazi Şubemizin 3. Olağan Genel Kurul açılış programı 17 Şubat 2018 tarihinde Bursa Podyumpark Yaşam Merkezi’nde yapıldı. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ı, genel kurul salonun girişinde Bursa Kılıç Kalkan Ekibi karşılayarak kısa bir gösteri yaptı. Üyelerimizin Genel Kurul boyunca Genel Başkanımıza olan ilgisi yoğundu. Genel Başkanımızın konuşması sırasında sık sık slogan atan ve alkış tutan üyelerimiz, Gemlik Yazaki işçilerini de çağrıda bulunarak, “Yazaki İşçisi Yalnız Değildir” diyerek destek sloganları attılar. Genel Başkanımızın konuşmasının ardından Metal Çocuk Arkadaş Kulübü üyelerinden oluşan küçük bir grup metal işçisi olan anne ve babaları adına Genel Başkanımıza bir şiir okudu.

Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu Genel Sekreteri İsmail Dursun, TÜRK-İŞ 8’inci Bölge Temsilcisi Sabri Özdemir, Bursa Delphi Fabrika Müdürü Canan Kıran, Delphi İnsan Kaynakları Müdürü Mustafa Bildircin, CEMTAŞ İnsan Kaynakları Müdürü Cem Beyaz, Chassis Brakes İK Müdürü Çisil Güler ili çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcisi de Bursa Osmangazi Şubemizin 3. Olağan Genel Kuruluna katıldı. Genel Kurulda Divan Başkanlığına Genel Başkanımız Pevrul Kavlak seçilirken, Divan Başkan Vekilliklerini Genel Başkan Yardımcımız Mesut Gezer ile Bursa Emek Şube Başkanımız Nizamettin Bilik yürüttü.

Tek aday listesinin olduğu genel kurulda Şube Başkanlığına Mesut Erdem, Şube Sekreterliğine Erdinç Sazbiçer, Şube Mali Sekreterliğine Ali Reşadiyeli, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Ahmet Çelik ve Şube Eğitim Sekreterliğine Hakan Malçok seçildi.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol