SİZLERE İNANIYOR VE GÜVENİYORUZ
SİZLERE İNANIYOR VE GÜVENİYORUZ

Türk Metal Sendikası ve Uludağ Üniversitesi ortaklaşa 2. Akad’emek Öğrenci Kurultayı’nı düzenledi. 24 ayrı üniversiteden 236 Çalışma Ekonomisi öğrenci ve 30 öğretim üyesi katıldı.

 


Türk Metal Sendikası; Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanlığı ile ile birlikte Ankara Büyük Anadolu Hotelinde 2. Akad’emek Öğrenci Kurultayı’nı düzenledi. 24 ayrı üniversiteden 236 Çalışma Ekonomisi öğrenci ve 30 öğretim üyesi katıldı.

 

Açış Konuşmasını yapan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak; Sendika – üniversite işbirliğinin önemine dikkat çekerek, “Sizin genç beyinleriniz, aydınlık ve yaratıcı düşünceleriniz, gün gelecek, bu gün çektiğimiz sıkıntıların çaresi olacaktır. Zorbalığın, haksızlığın kılıcını düşüncelerinizle körelteceksiniz. Size inanıyor, size güveniyoruz” dedi.

 

“Hiçbir mazeret, yapılmış bir işten daha iyi değildir. Ben bu sözü ilke sayarım. Biz buraya,

İş yapmaya geldik” diyen Genel Başkanımız Kavlak; “Nasıl olur da, Daha güzel, daha adil, daha barış dolu bir dünya kurarız diye geldik. O zaman geçmişi bırakıp, bugüne ve geleceğe bakmalıyız” dedi.

 

Kavlak konuşmasına şu şekilde devam etti:

 

Geleceğe bakmak için bizim size ihtiyacımız var. Bizim, bilime ve üniversitelere ihtiyacımız var. Bir söz vardır. Kazanmak için güçlü olmak yetmez, Hazırlıklı olmak gerekir.” diye…

O yüzden, çıkabilecek tehlikelere karşı önlem almak için, Sizin yakacağınız ışığa ihtiyacımız var. Şunu iyi biliyoruz, Işık olmazsa, göz bir işe yaramaz. Üniversiteler artık bu toplumun ışığı olmalıdır.

 

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümlerinde okuyan öğrencilerin en büyük sorunu

“İş Sağılığı ve Güvenliği Uzmanı” olamayışları. Bu ülkede,  Bütün mühendislik dallarından mezun olanlar,  Nasıl uzman olabiliyorlarsa çalışma ekonomisi mezunları da “İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı” olabilmelidir.   Böyle bir açılıma, Sendikaların olduğu kadar, İşyerlerinin ve Türkiye’nin ihtiyacı vardır. Sonuna kadar bu işin takipçisi olacağız. Çalışma Ekonomisi bölümü öğrencilerinin bu haktan yararlanmaları için Çalışma Bakanlığı ve yetkililerle görüşeceğiz. Bu konuda, sizin elçiniz olabilirsek ne mutlu bize.


Yarın, Okullarınızdan mezun olduktan sonra, Eğer işveren ya da işveren temsilcisi olup, Çalışma yaşamındaki gelişmelere ve sorunlara Sadece sermayenin penceresinden bakarsanız,

Sadece işletmenin çıkarlarından yana tavır alırsanız, O zaman işçiyi göremezsiniz.  Oradan baktığınızda,  Gördüğünüz işçi değil, sadece envanterin bir parçası olur. İnsan kaynaklarındaki kayıtlarda geçen bir isim olur.  Oysa, dostlarım, işçi her şeyden önce insandır. Hem de en hakikisinden, en hasından, en kıymetlisinden… Eğer emek en yüce değerdir diyorsak, işte o kutsal emeğin sahibi onlardır.  O emekçilerin, insanca çalışıp, insanca yaşamak haklarıdır.

 

Yarın, Çalışma hayatına atılınca, Eliniz ekmek tutunca, Emekçinin,  Haklının, Mazlumun yanında olmalısınız.  İşte o zaman, biz de sizlerin yanında olacağız.  Biz Türk Metal olarak,

Üretim sürecine,  Size sosyal sendikacılığı anlatmama gerek yok. Çünkü bugün, burada Bir sosyal sendikacılık olgusunu Birlikte yaşıyoruz. Geçen yıl düzenlediğimiz programdan sonra

onlarca öğrenci bizimle irtibata geçti.  Kimi staj yaptı,  kimi araştırmalarına destek aldı…

Bazılarıyla birlikte,  organizasyonlar düzenlemeye devam ettik. Üniversite Sendika iş birliğinde bu güne kadar yapılması gereken ama yapılmayan çok sayıda projeye imza attık. Diğer sendikalara da örnek olduk.  Geçen yılki  Öğrenci Kurultayı filmimiz, Amerika ve Kanada’da Üniversitelerde izlendi.  Büyük takdir topladı. Dünyada bir ilki gerçekleştirdik.

 

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Serpil Aytaç’a, Prof. Dr. Yusuf Alper’e ve Prof. Dr. Aysen Tokol’a ve salonda bulunan herkese yoğun ilgilerinden dolayı teşekkür etti.

 

Kavlak’tan sonra konuşan Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof.Dr. Serpil Aytaç da konuşmasında üniversite sendika işbirliğine dikkat çekerek

Emeğin hak ve çıkarlarını korumak ve bunun için mücadele etmek görevini temel bir misyon olarak üstlenmiş olan sendikaların,  siz çalışma ekonomisi öğrencilerimizin niteliğini daha da arttırmak ve derslerde işlenen eğitim konularını somutlaştırmak adına; Türk Metal sendikasının dünyada da bir ilki başlattığı ve Akademiyle emeği birleştirdiği bu organizasyondaki öncülüğü bizler için oldukça önemlidir.  Bu nedenle Türk metal sendikasına, üniversitelere ve bilime vermiş olduğu değer için de ayrıca teşekkür ediyorum.

 

Türk Metal Sendikası ile Uludağ Üniversitesi iş birliğinde,  İlki  23 üniversiteden 142 öğrencinin katılımıyla. Ereğli’de gerçekleşen “Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde AKAD’EMEK Öğrenci Kurultayına,  bu yıl 24 üniversiteden 216 öğrenci katılmakta. Bu Kurultay’da çeşitli üniversitelerden gelen öğrencilerimiz tarafından hazırlanan 21 sözlü bildiri ve 23 poster sunumu gerçekleşecektir. Bu sunumlarda siz öğrencilerimizin; sendikaları, işçiyi, işvereni, Türkiye’yi, kısaca dünyayı nasıl algıladığını göreceğiz. Sizler, Üniversiteler ile sendikanın, akademi ile emeğin birlikte neler yapabileceğini bizlere göstereceksiniz.

 

Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri Öğrencilerimizin sendikaya bakış açısının tartışılması, Öğrenci-sendika işbirliğinin geliştirilmesi, Öğrenci gözüyle sendika algısının değerlendirilmesi, Çalışma hayatının teorik çerçevesinin öğrenci bakışıyla tartışılması, Söz sürecinde öğrencilerin de olduğu üniversite-sendika için birlikte bilgi üretilmesi amaçlarıyla düzenlediğimiz Kurultaya üniversitelerimizin 24 Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden katılan öğrencilerimiz, Türk sendikacılığının genel görünümü, sendikal örgütlenmede özel konular,  sendika ve kadın ana başlıklarıyla ilgili konularda bilgi tartışma ve çözüm üretme olanağı bulacaklardır.

 

Ülkemizin  geleceği olan siz gençlerin sorumluluk anlayışı ve birlikte üretme kültürü bizleri ayrıca umutlandırmaktadır. Bu bilinçle; siz sevgili öğrencilerimiz, emekten, bilimden, sosyal ve ekonomik adaletten, dayanışmadan yana olup, olmaya da devam edeceksiniz.

 

Sevgili öğrenciler, Zorlu bir süreci, bin bir güçlüğü aşarak üniversitelerimizin çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümlerinde endüstri ilişkileri eğitimi almaya hak kazandınız ve bu öğrenim sürecine de halen devam etmektesiniz. Bu öğrenim sürecinin sonunda, birer meslek elemanı olarak hayata atılacak, toplumsal yaşama katkı sağlayacaksınız. Endüstri ilişkileri sistemini teorik olarak bilmek tek başına yeterli değil.  Soyut kalan bu mekanizmayı bilmeniz, içinde yer almanız ve sendikaları yakından tanımanız bizler için son derece önemlidir. Sadece okulda öğrendiğiniz bilgilerle yetinmeyin. Çalıştığınız alanla ilgili” yaşam boyu öğrenme ilkesi” uyarınca kendinizi geliştirmeye önem verin. Burası sizin için bir fırsat. Sendikaları tanımanız için bir fırsat.

 

Bu vesileyle kurultayın başarılı geçmesini diliyor, Akademiyle emeği birleştirmek amacıyla yapılan bu organizasyonda bizleri ağırlayan,  ev sahipliği yapan ve böylece sizlerle birlikte olmamızı sağlayan başta Sayın Pevrul Kavlak olmak üzere Türk metal sendikasının değerli yöneticilerine teşekkür ediyorum.

 

Diğer bir teşekkürüm de bu organizasyonun başarılı geçmesi için yine gecesini gündüzüne katan ve yılmadan usanmadan büyük bir çaba gösteren başta Prof. Dr. Sayın Aysen Tokol olmak üzere, Prof. Dr. Sayın Yusuf Alper’e,  araştırma görevlilerimize ve bölüm öğrencilerimize, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor,  minnet ve şükranlarımı sunuyorum.

 

Sevgili öğrencilerimiz, burada toplanmamızın sebebi sizlersiniz. İyi ki varsınız  ve iyi ki bir aradayız. Sayın genel başkanım iyi ki sizler de varsınız ki bizleri sizlerle bir araya getirdiniz. Tekrar hoş geldiniz diyor, Kurultayın başarılı geçmesi dileği ile sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

 

Program öğrencilerin hazırlamış oldukları sunumlarla devam etti.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol