SOMA’YI UNUTTURMAYACAĞIZ
SOMA’YI UNUTTURMAYACAĞIZ

Türk-İş Genel Sekreteri ve Sendikamız Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nın 10. Olağan Genel Kurulunda delegasyona hitap ederken; “30 yıllık sendikacılık hayatımda beni, Soma kadar yaralayan bir başka olay yoktur” dedi.


Türkiye Maden İşçileri Sendikası 10. Olağan Genel Kurulu Açış Programı 25 Nisan Cumartesi günü Ankara Büyük Anadolu Termal Otel’de gerçekleştirildi. Genel Kurulda Divan Başkanlığına Türk-İş Genel Sekreteri ve Sendikamız Genel Başkanı Pevrul Kavlak seçildi. Kavlak, Divan Başkanı olarak gerçekleştirdiği konuşmasında 2014 yılında Soma’da meydana gelen Maden Kazasına dikkat çekerek; “30 yıllık sendikacılık hayatımda beni, Soma kadar yaralayan bir başka olay yoktur” dedi.

Kavlak, konuşmasın devamında “Acılarımızı deşmek, yaralarımızı yeniden kanatmak istemiyorum. Ama burada biz bizeyken, bazı şeyleri de konuşmak, bir kez daha irdelemek zorundayız. Bakınız; 30 yıllık sendikacılık hayatımda, gün geldi, önemli başarılar elde ettik. Gün geldi, zorluklar, sıkıntılar yaşadık. Grevler, direnişler yaşadık. Mutluluktan da, üzüntüden de ağladığımız günler oldu. Ama dostlarım, Bu zaman zarfında, beni, Soma kadar yaralayan bir başka olay yoktur. Kendimi hiç bu kadar çaresiz, hiç bu kadar yaralı hissetmemiştim. Soma bizim yüreğimizi dağladı, yüreğimizi…  Biz Soma'da, ülkemizin ve sendikal hareketin tarihindeki en acı olaylardan birini yaşadık. 301 madenci kardeşimizi şehit verdik. 1992 yılında Zonguldak Kozlu'da yaşanan grizu patlamasıyla şehit olan, 270 arkadaşımızın ardından, yaşadığımız en büyük felaket budur.  Üzerinden geçen bunca zamana rağmen, acımız, kederimiz tarif edemeyeceğimiz kadar büyüktür. Madenci kardeşlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. O günlerde de söyledim, bugün de söylüyorum. Bu yaşanan bir iş cinayetidir. Asla kader değildir.

Kavlak, ülkemizde meydana gelen maden kazasının sorumlarının mutlaka cezalarının verileceğini, Türk-İş olarak bu iş peşini bırakmayacaklarını ifade ederken şu ifadeleri kullandı: “Sendikasız, kuralsız, güvencesiz çalışmayı egemen kılmak isteyenlerdir. Taşeronlaşmayı ülkemizde temel çalışma biçimi haline getirenlerdir. Uygulayıcıları ise… Yanında çalıştırdıkları emekçileri birer üretim maliyeti olarak görenlerdir… Ucuz işçilik peşinde koşanlardır… İşçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin maliyetinden kaçanlardır… "İşçi sağlığı" kavramını "iş sağlığı" olarak değiştirip, insanı yok sayanlardır… İnsanların canını umursamayanlardır. Bu yaşadığımız dram, ülkemizin hafızasında kara bir leke olarak yer alacaktır. Bu facia, ülkemizi bir taşeron cennetine çevirenlere, taşeronlaşmayı temel çalışma biçimi haline getirenlere, Ülkede sömürü düzeni kuranlara ders olmalıdır. Bu yaşananlar… Önüne gelen her kurumu özelleştirenlere… Bu kurumları ve orada çalışan emekçileri, işverenlerin, taşeronun insafına terk edenlere, madenlerde rödövans sistemini getirenlere ders olmalıdır. Karlarına kar katmaktan başka amaçları olmayan… Bunun için insanların hayatlarıyla oynayanlar… Bu ülkede köle düzenini hakim kılmak isteyenler… Doymak bilmeyen para hırsıyla, emekçilerin canlarını hiçe sayanlar hesap vermelidir.  Dostlarım, hiç kuşkunuz olmasın… Onlar bunun hesabını er ya da geç verecektir. Akhisar Mahkemesinde vermezlerse, mahkemeyi Kübra'da vereceklerdir… Ama mutlaka vereceklerdir”

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Soma Maden Kazası sonrası Türkiye Maden-İş Sendikasının üzerine gidildiğini, günah keçisi olarak gösterildiğini belirtirken; “Soma faciasının ardından, ilk birkaç günün şokundan sonra, Malum çevreler, Sorumluluktan kurtulmak, Bu işten sıyırmak için, Hemen bir günah keçisi aramaya başladılar. "Bu işin sorumlusu biz değiliz, sendikalar", "Sendikalar görevini yapmıyor", demeye başladılar. Sendikamızı, Türkiye Maden-İş'i ateşe atmaya kalktılar. O günlerde, televizyon kanallarını gezdim, söyledim. Bugün de söylüyorum, bu cinayetin sorumlusu asla sendikamız değildir. Oradaki şubemiz, temsilcilerimiz değildir. Bu cinayetin sorumluları bellidir. Buradan haykırıyorum… Yağma yok efendiler… Yağma yok… Kafanızı kuma gömemezsiniz… Kendinizi gizleyemezsiniz. Bu cinayetin sorumlusu sizsiniz… Siz… Biz, sendikalarımızı size yedirmeyeceğiz. Türkiye Maden-İş'i size feda etmeyeceğiz. İnadına direneceğiz… Direneceğiz… Direne direne kazanacağız” dedi.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası 10. Olağan Genel Kurulunda Divan Başkan Yardımcılıklarını Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak ve Tarım-İş Sendikası İlhami Polat yaparken, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve Teksif Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat’ta salonda hazır bulundu.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol