TAŞERONLUK SİSTEMİ ÇÖZÜLSÜN
TAŞERONLUK SİSTEMİ ÇÖZÜLSÜN

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak; NTV ve SKY Türk 360 kanallarında canlı olarak Soma faciası ile ilgili konuştu: “Taşeronluk sistemi çözüme kavuşturulmadığı sürece,  Soma faciası ne ilk ne de son olur”


Genel Başkanımız Pevrul Kavlak; NTV ve SKY Türk 360 kanallarında 14 Mayıs akşamı canlı yayın konuğu oldu. Kavlak konuşmasında Soma faciasının sistemin yanlışlarından kaynaklandığını ve bu sistemi konuşmak, taşeronluk sistemini masaya yatırılması gerektiğini söyledi.

Kavlak; NTV’de Oğuz Haksever’in konuğu oldu. İş kazalarına yönelik istatistikleri bildirerek, iş kazalarının Türkiye’nin kanayan bir yarası haline geldiğini ifade etti. Kavlak “her gün 200 iş kazısı olduğunu, bunun 5’inin ölümle sonuçlandığını 2,5 saatte bir kişinin sakat kaldığını, bunların tek sebebinin de taşeronluk sistemi ve güvencesiz çalışma sistemi olduğunu” söyledi. Kavlak, özelleştirilen iş yerlerindeki iş sağlığı ve güvenliğinin zayıf olduğunu şu sözlerle dile getirdi: “Özelleştirmelerden önce iş kazalarının seyrekti. Özelleştirmelerden sonra % 40 oranında iş kazalarında artış gösterdi. Bir yerin kira verildiği zaman burada tamamen bir kar düşüncesi oluşarak, önceliğin kar haline geldiğini biliyoruz. İş sağlığı ve güvenliğinin piyasaya bırakılmaması gerekiyor. iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının işyerinden bağımsız denetleme ve risk değerlendirmesi yapması mümkün değildir.”

Kavlak; Soma faciası ile ilgili olarak da şunları ifade etmeye çalıştı:

1,5 gündür bölgedeki sendikacı arkadaşlarımızla sürekli konuşuyoruz. İş kazası varsa mutlaka bir ihmal de vardır, belirsizlik hakim, yangının trafodan çıktığı mı yoksa grizu patlaması mı var, tam olarak bilinmiyor. Net bir bilgimiz yok. 140 dolara mal edilen bir kömür, şimdi 24 dolara mal ediliyor. Aradaki fark nerden kaynaklanıyor, ücretlerdeki düşüşlerden, yeterli tedbirlerin alınmamasından, Soma’da durum taşeronlaşmanın ta kendisi. İşçi ücretlerinin belli bir seviyeye çekilmesi, önlemlerin alınması gerekiyor ama maliyetten kaçılıyor. 45 dakikalık gaz maskesi alınıyor, daha uzun süreli yok mu? Var… Devlette olsaydı böyle olmazdı.

Kavlak; işçilerin; işsizlik mi yoksa açlık mı şeklinde bir tercihe zorlandığını, işçilerin mecburen orda çalıştığını yoksa işsiz kalacağını söyledi. Kavlak; iki vardiya arasındaki değişimin de zamandan kazanmak için aynı ana denk getirildiğini söyledi.

Vardiya değişimlerinin maksimum 30 dakika içinde gerçekleştirilmesi gerektiğini ama Soma’da çok daha fazla sürdüğünü ifade edildi.

Kavlak sözlerine şu şekilde devam etti:

Kurumsallaşmamış iş yerlerinde kar hırsı yapılıyor. Kurumsallaşmış iş yerlerinde böyle bir sorun yok.  Türkiye’deki işletmelerin % 96’sında 30 kişinin altında işçi çalışıyor. Buralarda iş güvenliği yok, iş sağlığı da olması mümkün değil. Anadolu’nun bazı yerlerinde asgari ücretliler çalışıyor, bankadan aldığı paranın bir kısmını geri iade ediyor. Böyle bir manzara iye karşı karşıyayız.

Türk Milleti’ne baş sağılığı diliyorum, Allah bu memlekete bir daha böyle bir acı yaşatmasın diliyorum. 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol