TEMSİLCİLERİMİZ ANKARA’DA TOPLANDI.
TEMSİLCİLERİMİZ ANKARA’DA TOPLANDI.

Sendikamız Türk Metal’in 55’inci Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında iki ayrı grupta düzenleyeceği “Temsilciler Toplantısı”nın ilkinin açılış programı 25 Ocak 2019 Cuma günü Anadolu Hotels Esenboğa Thermal’de’ yapıldı. 

Anadolu Hotels Esenboğa Thermal’de düzenlenen Temsilciler Toplantımızın açılış programına Genel Başkanımız Pevrul Kavlak ile birlikte Genel Başkan Yardımcılarımız Mesut Gezer ve Yusuf Ziya Odabaş, Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ, sendikamız Türk Metal’in şube kurullarında ve işyeri sendika temsilciklerinde görev alan 400 temsilcimiz katıldı.

Yoğun sevgi gösterisi ve tezerahutlarla salona giriş yapan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşması da temsilcilerimizin alkış ve sloganları ile sık sık kesildi. Toplantı’nın açılış konuşmasını yapan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, konuşmasında sendikayı şöyle tanımladı: “Bazıları için sendika, işyerinde somut sorunlarına çözüm bulan, iki yılda bir de toplu sözleşme imzalayan bir kurum gibi görünür. Aslında sendika bunlardan daha fazlasıdır. Şöyle bir düşünün. Bazen bir ağaca yaslanırız. Bizim için ağaç, sırtımızı dayadığımız yer kadar görünür. Çünkü bizim için somut olan odur. Oysa sırtımızı dayadığımız o büyük gövde başka bir şeydir. O koskoca ağaç, bizim için bir dünyadır. Dara düştüğümüzde, zorda kaldığımızda, yalnızca sırtımıza değen kısım yetmez. Bize büyük ve güçlü bir ağaç gerekir. İşte o büyük ve güçlü ağaç, Türk Metal çınarıdır. 55 yıllık ulu çınardır. Sendikamızdır.”

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasından bazı satır başları;

“Allah bu sendikayı geçmişten bugüne kadar hep zorluklarla imtihan etti.”

Konuşmasına, sendikamız Türk Metal’in kuruluşundan bugüne birçok konuda mücadele verdiğine dikkat çekerek başlayan Genel Başkanımız Kavlak; “Bu ülkede hiçbir sendika Türk Metal kadar büyük badireler yaşamamış, bizim kadar büyük bir haysiyet kavgası vermemiştir. Bu ülkede hiçbir sendikacı, sendikasını, emek ocağını bizim gibi kanıyla, canıyla var etmemiştir. Allah bu sendikayı geçmişten bugüne kadar hep zorluklarla imtihan etti. Gün geldi. İşimizi, aşımızı bir kenara koyduk. Bu vatan uğruna bayrağımız, bağımsızlığımız uğruna mücadele ettik. Kurşunlara hedef olduk. Bu uğurda şehitler verdik. Gün geldi. Kumpaslara, tezgâhlara hedef olduk, zindanlara atıldık. Ama Türk Metal’in bayrağını hiç yere düşürmedik. Onu yükseğe, en yükseğe koymak için bedel ödedik. İşte bugün bu büyük mücadelenin bugünkü neferleri olan sizlerin karşısında devraldığım bayrağı daha da yukarı koyabilmenin onurunu yaşayan bir Türk Metal neferi olarak duruyorum. Bu günleri gördüğümüz için Türk Metalimizi 55. yılına eriştirebildiğimiz için Allah’a şükrediyorum.” dedi.

Türkiye sevdamızdan, milletimize duyduğumuz güvenden bir adım bile geri gitmedik.

Genel Başkanımız Kavlak, sendikamızda Genel Başkanlık görevine seçildiği dönemdeki zor şartlara değinerek şunları söyledi: “Genel Başkanlık görevini çok zor şartlar altında üstlendim. TÜRK-İŞ Yönetimine yeni seçilmiştim ki sendikamız büyük bir kumpasın kurbanı oldu. Daha sonra emperyalist güçlerin ülkemizdeki maşası olduğunu kanlı ve hain bir darbe girişimiyle öğrendiğimiz kökü dışarıda bir çetenin, büyük tezgâhı sonucunda sendikamız hedef alındı. Pusuya düşürüldük. Benden önceki Genel Başkanımız 22 ay cezaevinde kaldı. O alçakların yönlendirdiği bir kısım medya Türk Metal’i hedefe koydu. Her gün kirli sayfalarında vatan diyen, bayrak diyen daha da ötesi emperyalizme direnen yeni bir kurtuluş savaşını öneren Türkiye sevdalılarını milletimizin gözünde hain gibi göstermeye çalıştılar. İşte böyle bir dönemde Türk Metal topluluğunun teveccühüyle Nisan 2009 tarihinde yaptığımız Genel Kurulumuzda Genel Başkanlığa seçildim. Bugün gururla söylüyorum ki bu ülke düşmanlarına millet düşmanlarına asla teslim olmadık. Yurtseverliğimizden Türkiye sevdamızdan, milletimize duyduğumuz güvenden bir adım bile geri gitmedik. Önlerinde eğilmedik. Biat etmedik. “Gelin” dedik. “Gelin, ne varsa bakın, inceleyin.” Bütün kayıtlarımızı, defterlerimizi, hesaplarımızı, her şeyimizi ama her şeyimizi açtık. Yönetim Kurulumuzun aldığı kararla bizzat mahkemeye dilekçe verdik. Müfettişler belgelerimizi günlerce incelediler. Aradılar, taradılar. Bakılmadık tek bir kâğıt, incelemedik tek bir belge kalmadı. Allah’a çok şükür ki, en ufak bir usulsüzlük bulanamadı. Tek bir kanunsuzluğa rastlanmadı. Bizi yok etmek isteyenlere teslim olmadık. Bu süreçten alnımız akıyla, tertemiz çıktık. Terör örgütünün militan savcıları bile, hakkımızda takipsizlik kararı vermek zorunda kaldı. O kararı, göğsümüze bir onur madalyası gibi taktık. Yetmedi. O alçaklar bu ülkeye kast ettiklerinde, hain ve kanlı bir darbeye kalkıştıklarında Türk Metal olarak iki şehit verdik. O karanlık gecede şehit düşen İstanbul Anadolu Yakası Şubemizin Arçelik işyeri sendika temsilcisi Medet kardeşimizi ve otel personelimiz Erhan kardeşimizi rahmetle anıyorum. Buradan o kahraman gençlerimize ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.”

“Ya Allah, bismillah dedik. Kolları sıvadık.”

Konuşmasına sendikamız Türk Metal’in artık bitti denildiği bir dönemde Genel Başkanlık görevine seçildiğini belirterek devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “Herkesin bir daha toparlanamaz dediği bir ortamda teslim olmadık ve bize verilen bu emanete namusumuz gibi sahip çıktık.” dedi. Genel Başkanımız Kavlak konuşmasına şu şekilde devam etti: “‘Bizi öldürmeyen yara güçlendirir.’ dedik. Ya Allah, bismillah dedik. Kolları sıvadık. Yaşadığımız kaosun etkisiyle bütün yatırımlarımız durmuştu. Didim’deki otelimizi yapan müteahhit, cezaevine girmişti. Otel öylece kalmıştı. Ereğli’deki otelimizi yapan müteahhit iflas etmişti. Pendik Şubemizin inşaatı yarımdı. Kıbrıs’taki otelimiz kapalıydı. Elimizde bir tek içinde bulunduğumuz bu otelimiz vardı. Yani, koşullar kolay değildi. Allah güç verdi. Arkadaşlarımla birlikte yoğun bir çalışmanın içine girdik. Önce Didim’deki otelimizi tamamladık ve hizmete açtık. O günden bugüne, üyelerimize ve ailelerine hizmet veriyor. Ardından Ereğli’deki otelimizi tamamladık. Kadın üyelerimizin eğitimlerini burada vermeye başladık.  Pendik’teki sosyal tesislerimizi bitirdik. Kıbrıs’taki otelimizi yeniden hizmete açtık. Bu otelimiz artık ihtiyaçlara cevap vermiyor. Yasal prosedür tamamlandıktan sonra orayı yıkıp, yerine çok büyük ve modern bir tesis yapacağız. Genel Merkez binamızın arkasındaki otelimizin İhalesi yapılmıştı ama inşaatına başlanamamıştı. Onu başlattık ve bugün Ankara’nın en itibarlı otellerinden biri haline getirdik. Türk Metal yine farkını ortaya koydu İlklerin sendikası oldu. Herkesin gıptayla baktığı, dostlarımızın sevindiği, düşmanlarımızın kıskandığı büyük yatırımları yapan güçlü bir sendika oldu.”

Tüm yatırımlarımızı üyelerimiz için yapıyoruz.

Genel Başkanımız Kavlak, sendikamız Türk Metal’in üyeleri için yaptığı yatırımları anlatarak devam ettiği konuşmasını şunları söyledi: “Bütün bu yatırımlara yenilerini ekledik. Bursa’da 4 Şubemizi bir araya topladığımız, içinde spor alanları, sosyal tesisler, iki düğün salonu olan şubeler binamızı faaliyete geçirdik. Sakarya Şubemize, Kdz. Ereğli Şubemize, Bursa Bosch Şubemize yeni binalar satın aldık. Birçok şubemizin binalarını elden geçirdik Sosyal tesislerimizi yeniledik. Söğütözü’ndeki Genel Merkez binamızı yıktık, yerine ülkemizin en çağdaş sendikası olmanın gereğince son derece modern bir Genel Merkez binasının inşaatına başladık. Allah nasip ederse 2019’un Haziran ayında oraya taşınacağız. O binayı yıkınca, Kurtuluş’ta sekiz katlı bir binayı satın aldık. Şu anda orayı geçici genel merkez olarak kullanıyoruz. Yeni genel merkez binamıza taşındıktan sonra bu binamızı üyelerimizin Ankara’da üniversitelerde okuyan çocukları için öğrenci yurdu yapacağız. Gölcük’te, her Cuma namazında ibadetlerini yapmak için uzaktaki bir camiye giden binlerce arkadaşımız için Belediye ile birlikte büyük bir cami yaptırıyoruz. İnşaatı halen devam ediyor. Allah’ın izniyle en kısa zamanda ibadete açacağız. 20 bine yakın üyemizin olduğu Çerkezköy’de TOKİ ihalesine girerek 35 dönüm bir arsa aldık. Oraya ne yapacağımızı üyelerimize sorduk,

Anket yaptık. Üyelerimiz sosyal tesis istediler. Peki dedik. Çok yakında o arsaya içinde spor tesisleri, aqua park, üyelerimizin çocukları için kreş, restoranlar, düğün salonu gibi hizmetlerin olacağı büyük bir sosyal tesis yapacağız. İzmir Çeşme’de daha önce Harb-İş Sendikası’na ait olan muazzam bir koyu Pırlanta Koyu’nu satın aldık. Oraya bugüne kadar kimsenin görmediği müthiş bir tatil köyü yapıyoruz. Yine ilklerin sendikası olacağız. Yine en büyük biz olacağız. Tüm bunları sizin için yaptık, yapıyoruz. Bunlar size ananızın ak sütü gibi helaldir. Hepinize helal olsun.”

Türk Metal sırtınızı dayadığınız büyük ve güçlü çınar ağacıdır.

Konuşmasına sendikamız Türk Metal’in hayatın her alanında üyelerinin refahı için mücadele verdiğine vurgu yaparak devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “Bazıları için sendika, işyerinde somut sorunlarına çözüm bulan, iki yılda bir de toplu sözleşme imzalayan bir kurum gibi görünür. Aslında sendika bunlardan daha fazlasıdır. Şöyle bir düşünün: Bazen bir ağaca yaslanırız. Bizim için ağaç, sırtımızı dayadığımız yer kadar görünür. Çünkü bizim için somut olan odur. Oysa sırtımızı dayadığımız o büyük gövde başka bir şeydir. O koskoca ağaç, bizim için bir dünyadır. Dara düştüğümüzde, zorda kaldığımızda, yalnızca sırtımıza değen kısım yetmez. Bize büyük ve güçlü bir ağaç gerekir. İşte o büyük ve güçlü ağaç, Türk Metal çınarıdır. 55 yıllık ulu çınardır. Sendikamızdır. O nedenle sizlere yatırımlarımızdan söz ederken aslında anlatmak istediğim budur. Amacım malla mülkle övünmek değildir. Mal da, mülk de geçicidir. Bizim inancımız da, kültürümüz de malla, mülkle övünmeyi doğru bulmaz. Benim buradaki amacım sizlere nasıl büyük ve güçlü bir ağaca yaslandığınızı, hangi ağacın gölgesinde soluklandığınızı anlatmaktır. Bütün bunları sizlere, arkanızda nasıl bir güç olduğunu göstermek için anlatıyorum. Elbette ki bir sendikanın temel görevi yalnızca yatırım yapmak, otel, bina sahibi olmak değildir. Bizim asıl işimiz elbette başkadır. Bizim işimiz örgütlenmek, örgütlediğimiz üyelerimiz adına başarılı toplu iş sözleşmeleri imzalamak, onların hak ve çıkarlarını korumaktır. Bizim tüm bu yatırımlarımız dışında en önem verdiğimiz konu elbette ki, örgütlenme oldu. 2009 yılında Genel Başkan olduğumda üye sayımız 81 bindi. Bugün son açıklanan istatistiklere göre, 209 biniz. 18 Şubemiz vardı. Bugün 29 şubeye ulaştık. 421 işyerinde örgütlüydük. Bugün 738 işyerinde Türk Metal bayrağı dalgalanıyor. Benim dönemimde, dört büyük grup toplu iş sözleşmesi imzaladık. Hepsinde üyelerimiz için çok önemli kazanımlar elde ettik. Özellikle son sözleşmemizde, kimsenin hayal bile edemediği bir başarıya imza attık. Yüzyılın Sözleşmesini imzaladık. Tarih yazdık. Şu an itibariyle ortalama saatlik ücretimiz, 15 lirayı aştı. Yani ortalama brüt ücret 5 bin lira oldu. Artık üyelerimiz tatillerinde Avrupa turuna çıkıyor. Çocuklarını kolejlerde okutuyor. Bütün bunları yaparken, geçmişten gelen geleneklerimizi ısrarla devam ettirdik. Sendikamızın eğitim çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürdük. 2009 yılına kadar yalnızca bu otelde yapılan eğitimleri, Didim, Ereğli, Antalya, Bodrum, Kıbrıs, Akçay, Ankara merkez gibi otellerde devam ettirdik. 2009 yılına kadar tüm eğitimlerimize yaklaşık olarak 30 bin arkadaşımız katılmışken, o tarihten bu yana eğitimlerimize 115 bin arkadaşımız katıldı. Üyelerimizin ailelerine, çocuklarına büyük önem verdik. Türk sendikacılığında çığır açan uygulamalarımıza, Kadın Kurultaylarına, Çocuk Kurultaylarına, aile eğitimlerine devam ettik. Dört taksit halinde tüm üyelerimize toplam 118 milyon lira eğitim yardımı yaptık. Dile kolay tam 118 milyon. Yani eski parayla 118 trilyon lira. Burs verdiğimiz çocuk sayısı 2800’e ulaştı.” dedi.

“Ses getiren projeleri tek tek hayat geçiriyoruz.”

Sendikamız Türk Metal’in hayata geçirdiği projeleri anlatarak konuşmasına devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “Türkiye’nin en büyük sendikal araştırma merkezini kurduk. Orada üniversitelerden yeni mezun pırıl pırıl gençlerimizi eğitiyoruz. Onları Türk Metal’in kültürüne, disiplinine, geleneklerine göre yetiştiriyoruz. Her biri tam bir donanımla şubelerimizde uzman olarak görev alıyor. Bu sendikacılıkta bir ilktir. Bu merkezimizde, akademik çevrelerin, işverenlerin ilgiyle okudukları sendikal yayınlar hazırlanıyor. Genç akademisyenlere destek vermek için, onların yüksek lisans ve doktora tezleri basılıyor. Bugüne kadar dört yüksek lisans, altı doktora tezi kitap olarak basıldı. Merkezimizin çıkardığı ve akademik çevrelerin ilgiyle izlediği dergimizde ülkemizin seçkin aydınları makalelerini yayımlıyor. 55. kuruluş yıldönümümüzü kutlama programı içinde başka etkinlikler de yaptık. Bursa, Kocaeli, Çanakkale ve Kırıkkale’de 55’inci yılımız için birer hatıra ormanı kurmak amacıyla yasal başvurumuzu yaptık. Sendikamızın doğduğu topraklar olan Kırıkkale’de Türk Metal ormanı için fidanlarımızı diktik. Bütün şubelerimizin bünyesinde üyelerimizin hobilerini geliştirmeleri, boş vakitlerini değerlendirmeleri için Sosyal ve Kültürel Kulüpleri faaliyete geçirdik. Sendikal alanda büyük ilgi uyandıran yayınlarımızın tüm halkımıza ulaşması için İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’de Kitap fuarlarına katıldık. Özellikle son toplu iş sözleşmemiz sürecinde sendikamıza katkı veren bilim insanlarına ve basın emekçilerine ödül verdiğimiz ve kamuoyunda büyük ses getiren Emek Dostları gecesini düzenledik. Sendikamızın eski yöneticilerine bir vefa örneği olarak kuruluş yıldönümümüzde eşleriyle birlikte bir yemek verdik. Türk Metal’i bugünlere getiren değerli büyüklerimize ve arkadaşlarımıza sizler adına şükranlarımızı sunduk. Ülkemizde iç piyasanın canlanması, Türk işçisinin ürettiği malların değerini bulması amacıyla ‘Emeğine Sahip Çık, Kendi Ürettiğini Tüket’ Kampanyası düzenledik. Devletimizin öncülüğünde gelişen yerli ve milli üretim kampanyasına destek verdik. Bunlar dışında Avrasya coğrafyasının önder kuruluşu Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu’nun çalışmaları kesintisiz olarak devam ediyor. Örgütlü olduğumuz birçok yabancı sermayeli işyerinin işverenlerinin Avrupalı olmasından hareketle, Avrupa sendikalarıyla ilişkilerimiz her geçen gün güçleniyor. Bu amaçla kurduğumuz Avrupa-Akdeniz Metal Sendikaları Daimi Konferansı Avrupa’da ses getiren etkinlikleri ile her geçen gün kurumsallaşıyor.” dedi.

“Emek Kart uygulamasını hayata geçiriyoruz.”

Genel Başkanımız Kavlak, sendikamızın üyelerimize yeni hizmetler vermek adına yürüttüğü Emek Kart Projesi’ne değinerek konuşmasına şöyle devam etti: “ Şimdi size 55. yılın anısına bir müjde vereceğim. Hatırlarsanız yüzyılın sözleşmesini imzaladıktan sonra yaptığım bütün konuşmalarda size bir söz vermiştim. Demiştim ki; bundan sonra üyelerimizin hayatına dokunacağız, onların yaşamlarını kolaylaştıracağız. Böylece çalışma hayatında yeni bir dönemin kapılarını açacağız. İşte şimdi bu sözümüzü yerine getiriyoruz. İlk adımı attık. Büyük bir projemiz olan Emek Kart uygulamasını hayata geçiriyoruz. Biz bugüne kadar birçok ilke imza attık. İşte Emek Kart da onlardan biridir. Bu kart sayesinde, anlaşmalı işyerlerinden yapacağınız alışverişin belli bir oranı ay sonunda kartınıza nakit olarak geri yüklenecek. Belli bir oran diyorum çünkü ne kadar çok üyemiz bu kartı kullanırsa iade oranı da o ölçüde artacak. Emin olun bu kartı etkin olarak kullanırsak, bir süre sonra tüm şirketler bize gelip, bizimle de anlaşma yapın diyecekler. İade oranını artırmak için birbirleriyle yarışacaklar. Dile kolay aileleriyle birlikte 1 milyona yakın örgütlü, disiplinli, harcama kapasitesi nispeten yüksek bir kitleden söz ediyoruz. Bu tablo işyerleri için muazzam bir müşteri potansiyeli olabilir. Ama bu bizim için de muazzam bir güçtür. Üretimden gelen gücümüzün yanında tüketimden gelen gücümüzdür. Türk Metal’i eşsiz kılan da işte bu güçtür. Emek Kart için geri sayıma başladık. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Pilot bölge olarak seçtiğimiz Eskişehir’de, anlaşma yaptığımız market zinciriyle bir süredir deneme yaptık. Alışverişlerde hatasız çalıştığını test ettik. Şimdi sıra geldi. Kartımızı dağıtmaya, dağıtıma Çerkezköy’den başlayacağız. Yılsonuna kadar bütün üyelerimiz Emek Kart sahibi olacak. Üyelerimiz bu kartımızı ceplerinde gururla taşıyacak. Güvenle taşıyacak, Türk Metalli olmaktan bir kez daha onur duyacak. Hepimize hayırlı uğurlu olsun. Allah iyi günlerde, sağlıkla, ağız tadıyla kullanmayı nasip etsin.”

“Genel Başkanlık ve temsilcilik sendikal mücadelenin en ağır iki görevidir.”

Konuşmasına üyelerimize seslenerek tamamlaya Genel Başkanımız Kavlak; “Ben bu sendikanın bütün basamaklarını tek tek tırmandım. Bütün görevleri üstlendim. İşçilikten başladım, temsilcilik, şube yöneticiliği yaptım. Onun için tüm samimiyetimle şunu söylüyorum. Genel Başkanlık ve temsilcilik sendikal mücadelenin en ağır iki görevidir. Çünkü  işyerinde üyelerimizle doğrudan muhatap olan, onların dertlerini, sorunlarını çözmeye çalışan sizlersiniz. Bunu söylerken çok samimiyim. Görevinizin ne kadar ağır olduğunu en iyi bilenlerden biriyim. Onun için her fırsatta sizlerin işini kolaylaştırmanın yollarını arıyorum. Üyemize hizmet için yaptığımız her şey aslında sizin işini kolaylaştırıyor. İşte Emek Kart bunlardan biridir. Gidin bunu üyelerimize siz anlatın. Üyelerimize güneşli günler yaşatın, yüzünü güldürün.” dedi.

***

Sendikamızın en kıdemli üyesi İstanbul 1 Nolu Şube Sekreterimiz Hasan Çoşkun, tüm temsilcilerimiz adına Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’a bir teşekkür plaketi takdim etti. Temsilciler Toplantımızın açılış programı toplu fotoğraf çekiminin ardından tamamlandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol