TOFAŞ ŞUBEMİZİN 2. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI
TOFAŞ ŞUBEMİZİN 2. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

TOFAŞ Şubemizin 2’nci Olağan Genel Kurulu 26 Eylül 2020 Cumartesi günü Bursa’da yapıldı. Genel Kurul, koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında sosyal mesafe ve maske kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirilirken, genel kurula sadece delegeler ve az sayıda davetli katıldı.  Divan Başkanlığına Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ’ın seçildiği Genel Kurul’da Divan Başkan Vekilliklerini Gemlik Şube Başkanımız Kemal Durmaz ile Bursa Emek Şube Başkanımız Nizam Bilik yürüttü.

Genel Kurul da Divan Başkanı olarak bir konuşma gerçekleştiren Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ, konuşmasına başlamadan önce Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın genel kurul delegelerine hitaben gönderdiği kutlama mesajını okudu. Genel Başkanımız Kavlak, TOFAŞ Şubemizin Genel Kurulu’nda bulunamamaktan duyduğu üzüntüyü dile getirdiği mesajında genel kurul delegelerine şu şekilde seslendi. “Dünyanın ve ülkemizin salgın belasıyla boğuştuğu bu günlerde yasal zorunluluk nedeniyle genel kurulumuzu gerçekleştiriyoruz. Ülkemizde vakalar her geçen gün artıyor. En dikkatli davranan, en çok önlem alanlara bile ne yazık ki virüs bulaşıyor. Hepimiz için maalesef çember daralıyor. O nedenle, çok dikkatli davranmak hepimiz için artık kaçınılmaz oldu. Çok düşündüm ve karar verdim. Orada sizlerle o coşkuyu yaşayamadıktan sonra, yüzümüzde maskeyle, birbirimize uzak durarak, o tedirginliği yaşayarak bir genel kurul yapmak, inanın benim için çok zor olacaktı. Sizlerle çok yakın bir zamanda, 19 Şubat 2020 günü Tofaş’a yaptığım ziyarette birlikte olmuştuk. İmzaladığımız MESS Grup Toplu İş Sözleşmesini değerlendirmiş, o büyük kazanımı hep birlikte kutlamıştık. Büyük bir coşku içinde, Türk Metalli olmanın, bu büyük ve güçlü ailenin bir parçası olmanın mutluluğunu yaşamıştık. Birbirimize sarılmış, zaferimizin coşkusunu paylaşmıştık. Bugün, salgın koşullarında gerçekleştirdiğimiz Genel Kurulumuzda kucaklaşamasak da, el ele tutuşamasak da, uzaktan da olsa sizlere seslenmenin mutluluğunu yaşıyorum. Son birkaç ayda, bugüne kadar yaşamadığımız şeyler yaşadık. Evlerimize kapandık. İşyerlerimiz faaliyetlerine ara verdi. Okullar, dükkânlar kapandı. Hayat birden bire duruverdi. Ancak sevgili kardeşlerim, bir tek biz durmadık. Bir tek Türk Metal’in yiğit evlatları durmadı. Ülkesi için, halkı için, yoğun bakımda şifa bekleyen insanlar için çalışmaya, üretmeye devam etti. O zor günlerde, entübasyon kabini üreten, maske, örnek alma kiti yapan yiğit Tofaş işçileri… Sizler birer kahramansınız… Sizler bizim yüz akımızsınız…  Genel Başkanınız olarak sizlerle gurur duyuyorum… Hepinize gönülden teşekkür ediyorum. Sevgiyle kucaklıyorum. Tofaş Şubemizin 2’inci Olağan Genel Kurulunun başarıyla geçmesini diliyorum. Unutmayın… Her yeni başlangıç, büyük zaferlere doğru atılmış bir adımdır. Daha büyük zaferlerde birlikte olmak dileğiyle, hepinizi bir kez daha saygılarımla selamlıyorum.” Genel Başkanımız Kavlak’ın mesajı genel kurul delegeleri tarafından ayakta uzun süre alkışlandı.

“Üretimin devam ettiği işyerlerinde işverenin virüs riskine karşı her türlü önlemi almasını sağladık.”

Genel Başkan Yardımcımız Altundağ, Genel Başkanımız Kavlak’ın mesajını okuduktan sonra konuşmasına başladı. Konuşmasına salgın süresince üretime devam ederek, çeşitli sağlık malzemeleri üreten TOFAŞ emekçilerini kutlayarak başlayan Genel Başkan Yardımcımız Altundağ, sendikamız Türk Metal’in bu süreçte yaptığı faaliyetlere değinerek şunları söyledi. “Genel Başkanımızın girişimi ile Mart ayının ortalarında, ilk ölümlerin başlaması ve virüsün hızla yayılması üzerine, ilk olarak işveren sendikası MESS ile birlikte ortak bir metne imza atarak, üretime ilişkin düzenlemeler yaptık. Buna göre, yaşadığımız bu zorlu süreçte henüz yasak gelmemişken, kendi isteğiyle ayrılmak isteyenler hariç olmak üzere işverenlerin hiçbir koşulda işçi çıkarmamasını kararlaştırdık. Çok şükür ki yine bir ilki o zaman biz başardık. Ardından, kısa çalışmaya başvurmayacak şirketlerde, üretimin durması halinde, her 1 gün yıllık ücretli izin için işverenin 1 gün idari izin vermesini karar altına aldık. Böylece bir aylık periyotta, çalışanların ücretlerinden herhangi bir kesinti olmaması garanti edilmiş oldu. Kısa çalışmaya başvuracak şirketlerde; kısa çalışma ödeneğine ek olarak ikramiye, yakacak yardımı ve sosyal hakların işveren tarafından üyelerimize ödenmesini sağladık. Böylece işyerinde fiilen çalışmayacak üyelerimiz bir ücret kaybına uğramadı. Yalnızca yüksek ücretli üyelerimiz net ücretlerinin yüzde 89’unu almış oldu. Ancak büyük bazı işyerlerimizde bu oranı yüzde 100’e çıkardık. Başta Koç Holding’e bağlı işyerlerimiz olmak üzere birçok büyük işyerimizde arkadaşlarımız hiçbir kayba uğramadan işin durduğu dönemlere ilişkin ücretlerinin tamamını aldılar. Yaptığımız anlaşma gereğince, üretimin devam ettiği işyerlerinde işverenin virüs riskine karşı her türlü önlemi almasını sağladık. Üretim esnasında üyelerimiz arasındaki “Sosyal mesafe” kurallarının uygulanmasını, servislere binişlerde üyelerimizin ateşlerinin ölçülmesini, risk taşıyan üyelerimizin işveren tarafından sağlık kuruluşlarına götürülmesini, servis araçlarında ve yemekhanelerde her türlü önlemin alınmasını. Tüm üyelerimize maske, eldiven gibi kişisel korunma araçlarını eksiksiz olarak vermesini kısacası her türlü önlemin alınmasını sağladık, takipçisi olduk. Bütün bunların yapılmaması ve işyerinde virüs riskinin ortaya çıkması halinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 13’üncü maddesi gereğince “çalışmaktan kaçınma hakkı”mızı kullanacağımızı ve üretimi durduracağımızı anlaşma metnine yazdık. Nitekim bu sebepten dolayı, bazı işyerlerimizde işin geçici olarak durmasını da sağladık. Bunlar kolay oldu sanmayın. Birçok işveren bu protokole karşı çıktı. Uygulamak istemedi. Ancak biz taviz vermedik. Hakkınızı ortada bırakmadık. Protokolü uygulamak istemeyen birkaç işyerinde mücadelemiz hala devam ediyor. Yargı yoluna gidiyoruz. Oralarda çalışan arkadaşlarımızın haklarını da bırakmamak için mücadele vereceğiz ve haklarını mutlaka alacağız.”

“Biz Türk Metal olarak bu süreçte çok önemli bir sınav verdik.”

Konuşmasına salgın başladığı ilk günlerden itibaren verilen mücadelelerin ve alınan tedbirlerin üyelerimizi sağlığı ve refahı için olduğuna dikkat çeken Genel Başkan Yardımcımız Altudağ; “Bütün bu çabalarımız sonucunda, elde etiğimiz bu kazanımlarımız, bu süreci en az zararla atlatmak içindi. Ancak ne yazık ki, bu süreçte bazı üyelerimizin, Kovid-19 pozitif olduğunu öğrenmenin de üzüntüsünü yaşadık. Gerçi 200 binlik bir aile için hasta sayımız çok az olsa da, bir üyemizin bile sağlığı bizim için çok önemlidir. Bu süreçte, bizzat Genel Başkanımız, hastalanan arkadaşlarımızı tek tek arayarak sağlık durumlarını ya da bir ihtiyaçları olup olmadığını sordu. Şubelerimiz üzerinden sağlık durumları ile alakalı sürekli bilgi alarak ilgilendi. Üyelerimiz arasında Kovid-19 pozitif vakalarının görülmesi üzerine Tamamlayıcı Sağlık Sigortası uygulamamıza bir ek yaparak bu virüs nedeniyle rahatsızlanan arkadaşlarımızın tedavi masraflarını da bu sigorta kapsamına aldırdık. İyileşen arkadaşlarımız tek kuruş ödemeden hastaneden taburcu oldular. Onunla da yetinmedik. Sayıları 700’ü aşan bu arkadaşlarımızı yaşadıkları sıkıntıyı unutmaları için aileleriyle birlikte iki grup halinde moral tatiline gönderdik. Evet, nereden çıktığı hala kesin olmayan bu virüs hayatlarımızı alt üst etti. Bir yandan acımasızca can alırken, diğer yandan ekonomileri sarstı, sarsmaya da devam ediyor. Tüm dünya gibi, bizler de şaşkınız. Temsil ettiğimiz üyelerimiz için kaygılıyız. Biz Türk Metal olarak bu süreçte çok önemli bir sınav verdik. Ve bu sınavdan da büyük oranda başarıyla çıktık. Birçok işyerimiz salgın döneminde çalışmalarını sürdürmesine rağmen, aldığımız önlemlerle örnek bir mücadele sergiledik. Başka işyerlerinde, özellikle de örgütsüz işyerlerinde yaşananları görüyorsunuz. Herkes perişan, işsizlikten, gelecekten kaygılı, o nedenle, biz hala tetikteyiz. Hala alarm durumundayız. Hiçbir canımızı feda etmemek için, üyelerimizin sağlığı ve güvenliği için, kılına bile zarar gelmemesi için, işimizin başındayız. Hiç merak etmeyim dostlarım, hiç kaygılanmayın. Sizin sendikanız var. Türk Metal var. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak var.” dedi.

“Dünya değişiyor. Yaşam koşulları farklılaşıyor. Ağırlaşıyor.”

Genel Başkan Yardımcımız Altundağ, salgının başladığı ilk günden itibaren emeğin ve üretimin öneminin bir kez daha tüm Dünya tarafından kabul edildiğini belirterek, bu süreçle birlikte toplumsal yaşamda bazı değişiklikler olacağına vurgu yaparak şunları söyledi. “Salgın sonrası dünya ile alakalı  çok çeşitli görüşler var. Biz de zaman içinde bunları tartışmak durumunda kalacağız. Bunların hepsi tartışılabilir, konuşulabilir. Ancak kesin olarak ortaya çıkan şudur ki, yeni dönemde emeğin, doğanın, hijyenin değeri ve önemi artacak, yaşam biçimlerimiz derinden etkilenecek. Bunların yanı sıra, başka değişimler de yaşanacak. Daha kontrollü, dijital yollarla izlendiğimiz bir hayat bizi bekliyor. Önümüzdeki on yıllarda hepimiz bir çeşit kontrol mekanizmalarıyla yaşamak zorunda kalacağız. Çeşitli yollarla izleneceğiz, gözetleneceğiz. Bu konuda dünyada hızla geliştirilen sistemler var. Örneğin Çin’de “Sosyal Kredi Sistemi” adı altında, herkes izleniyor. Her bir vatandaş, 200 milyon kamera tarafından 7/24 takip ediliyor. Davranışları puanlanıyor. Kişiler, aldıkları bu sosyal puanlara göre değerlendiriliyor. Kötü araç sürmek, kapalı yerde sigara içmek gibi birçok davranış, eksi puan olarak yansıtılıyor. Bu kişilere de, bu puana göre uygulamalar yapılıyor. Örneğin seyahatleri kısıtlanıyor, bankadan kredi alamıyor hatta üniversiteye girmeleri bile engelleniyor. Yani dostlarım, Dünya değişiyor. Yaşam koşulları farklılaşıyor. Ağırlaşıyor. O nedenle, biz de değişmeli, yeni koşullara uyum sağlamalı, yeni uygulamaları sendikal yaşama sokmalıyız.”

“Sizlerin, ailelerinizle birlikte insanca bir yaşam sürmeniz için mücadele vereceğiz.”

Konuşmasının devamında dünyayı bekleyen değişimlerin ve yeniliklerin sendikaları da etkileyeceğine dile getiren Genel Başkan Yardımcımız Altundağ; “Biz Türk Metal olarak, bu konuda da öncüyüz. İlklerin sendikasıyız. Hatırlarsanız, 2017 toplu sözleşmesinin ardından sizlere bir memnuniyet anketi uygulamıştık. Bu anketimizde, Toplu Sözleşmemizi, çalışmalarımızı, beklentilerinizi, hepsini ama hepsini sormuştuk. 2019 toplu sözleşmesiyle ilgili anketi de, Kovid-19 salgını nedeniyle, Ancak iki ay önce yapabildik. Yine kapsamlı sorularla, sizlerin görüşlerine başvurduk. 27 işyerimizde 10 bin arkadaşımızla anket firmasının yetkililerinin yüz yüze yaptıkları görüşmelerden çıkan sonuç inanın göğsümüzü kabarttı. Sendikamıza duyduğunuz güven, bizi çok gururlandırdı. Bize olan inancınızdan dolayı Genel Başkanımızın liderliğindeki yönetim kurulu olarak çok mutlu olduk. Yönetim kurulumuz adına hepinize gönülden teşekkür ediyorum. Bize olan güveninizi, inancınızı daha da artırmak için, canla, başla çalışmaya devam edeceğiz. Her bir Türk Metal üyesi, “İyi ki sendikam var” diyene kadar, üyelerimizin tamamı bu güveni duyana kadar durmayacağız. Sizlerin refahı ve mutluluğu için, ne gerekiyorsa yapacağız. Sizlerin, ailelerinizle birlikte insanca bir yaşam sürmeniz için mücadele vereceğiz.” dedi.

Genel Başkan Yardımcımız Altundağ, konuşmasını çalışma hayatının gündeminde yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile vergi düzeninde yaşanan adaletsizliklere değinerek tamamlarken, sendikamız Türk Metal’in bu konularda verdiği mücadeleleri dile getirirken işçi sınıfına şöyle seslendi. “Bu mücadele, bütün işçi sınıfının ortak mücadelesidir. Ya hep beraber mücadele edeceğiz, haklarımızı vermeyeceğiz. Ya da kaderimize razı olacağız, haklarımızı bir bir kaybedeceğiz.”

***

Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ’ın konuşmasının ardından ise kürsüye çıkan TOFAŞ A.Ş. Üretim Direktörü Recep Temizesen, genel kurul delegelerine başarılar dilediği bir selamlama konuşması gerçekleştirdi.

***

Tofaş Şubemizin 2. Olağan Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen konuşmaların ardından TOFAŞ Şubemizin Faaliyet Raporu genel kurul delegeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi. Bu bölümde TOFAŞ işyerinden üyelerimiz Hülya Bilgin ile Yakup Day söz alarak birer konuşma gerçekleştirdi.

***

Tek liste ile gidilen seçimlerde Şube Başkanlığına Ömürlü Bayram, Şube Sekreterliğine İlhan Köse, Şube Mali Sekreterliği Mustafa Molla, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Serkan Kan ve Şube Eğitim Sekreterliğine Metin Taş seçildiler.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol