TÜRK METAL ÜYESİNE EN İYİ SÖZLEŞMEYİ HEDİYE EDECEĞİZ
TÜRK METAL ÜYESİNE EN İYİ SÖZLEŞMEYİ HEDİYE EDECEĞİZ

Türk Metal-MESS 2017 grup toplu iş sözleşmesi taslak hazırlık buluşmalarının ilki olan İç Anadolu Genişletilmiş Temsilciler Meclisimiz 10 Temmuz 2017 tarihinde Ankara’da toplandı. Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ’ın, üyelerimizin doldurduğu Üye Beklenti Anketi’nin sonuçlarını açıklaması ile başlayan programa, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Aziz Konukman’ın “Türkiye Ekonomisinde Makro Ekonomik Gelişmeler” adlı sunumu ile devam edildi.

Sendikamızın İç Anadolu Genişletilmiş Temsilciler Meclisinde daha sonra kürsüye Genel Başkanımız Pevrul Kavlak çıktı. Ankara, Aksaray, Bilecik, Bolu, Kdz. Ereğli ve Eskişehir’den gelen yüzlerce metal işçisi coşku ile karşıladığı Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, “yetkiler kesinleştikten sonra da taslağımızı kamuoyu ile paylaşacağız. Ve sonra. Sonra o taslağın arkasında duracağız. Namusumuz gibi sahip çıkacağız. Tarih yazacağız, tarih. Bunun için ihtiyacımız olan tek şey birliktir. Biz kararlıyız. Metal işçisine, Türk Metal üyesine en iyi sözleşmeyi hediye edeceğiz” dedi.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasından satırbaşları;

Bütün sözlerimizi tuttuk

“Bugüne kadar verdiğim her sözü tuttum. Sözünü tutmuş biri olmanın gururuyla karşınızdayım. Hatırlayın bütün işyerlerinde temsilciler seçimle gelecek dedim. Sakın yapma, Hele bu dönemde teşkilata zarar verirsin dediler. Ama ben sözümü tuttum. Ne oldu? 180 bin kişi oy kullandı. Tek bir şaibe olmadı. Yeni temsilci arkadaşlarımız canla başla teşkilat için çalışıyor. Sonuç kötü mü oldu? Hayır. Yeni şubeler kuracağız dedik. Daha etkin sendikal yapı için büyük işyerlerine şube açacağız dedik. Açtık mı? Açtık. Daha da açacağız. Yorulan arkadaşlarımızın yerine daha dinamik daha heyecanlı arkadaşlarla yola devam edeceğiz dedik. Ettik mi? Ettik. Üyemize 100 milyon lira dağıtacağız dedik. 118 milyon lira dağıttık. Kötü mü ettik? Asla. Bir yaraya merhem olduysa ne mutlu bize… Bütün sözlerimizi tuttuk. Başkaları için hayal olan işleri başardık. İmkânsızı gerçek yaptık. Onun için endişeye mahal yok. Hele sizde Türk Metal’in kadrolarında, umutsuzluğa hiç yer yok. Unutmayın sizler bu sendikanın belkemiği, bu teşkilatın gözbebeğisiniz. Neferlerisiniz. Yükü omuzlayan Türk Metal’i Türk Metal yapan sizlersiniz. Sakın! Bir an bile şüpheye kapılmayın, bir an bile endişeniz olmasın. Hatırlayın birlikte neler başardık. Ne yollar yürüdük. Ne zaferler kazandık. Hiç endişeniz olmasın, şimdi de öyle olacak. Yine zafer kazanacağız. Bir kez daha her yere, fabrikalara, atölyelere, dağa taşa Türk Metal yazdıracağız. Gün bugündür. Bugüne kadar ürettik, kazandırdık. Şimdi sıra bizde biz kazanacağız.”

Türk Metal üyesine en iyi sözleşmeyi hediye edeceğiz

“Bir söz daha vermiştim. Demiştim ki: 2017 Sözleşmesi için MESS’le masaya oturduğumda, Masadaki taslağımızı üyemiz hazırlamış olacak. Taslak onun eseri olacak demiştim. Bugün burada onun için toplandık. Üyemizin beklentisi ile oluşacak taslağı hazırlamak için buluştuk. Uysal Bey anlattı. Üyemizin beklentisini, anket ve kamuoyu yoklaması yoluyla doğrudan kendisinden aldık. İki anket birden yaptık. Birini Türkiye’nin en önde gelen kamuoyu araştırma şirketine yaptırdık. Ondan hizmet satın aldık. Bir anketi de kendi araştırma merkezimiz hazırladı. Kontrollü gidelim istedik, sağlamasını yaptık. Türkiye’nin belki de en geniş katılımlı anketini gerçekleştirdik. Sonuçları aldık, işledik ve değerlendirdik. Uysal bey ilk sonuçları size sundu. Bu birinci aşamaydı. İkinci aşamada, Her bölgede toplantılar yapacağız demiştim. Bugün bu toplantıların ilkini yapıyoruz. Her bölgede yapacağız. Üçüncü aşamada, Bölgelerden çıkan sonuçlar gelecek hafta yapacağımız Başkanlar Kurulu’nda ele alınacak. Taslağa son halini orada vereceğiz. Ve sonra yetkiler kesinleştikten sonra da taslağımızı kamuoyu ile paylaşacağız. Ve sonra. Sonra o taslağın arkasında duracağız. Namusumuz gibi sahip çıkacağız. Tarih yazacağız, tarih. Bunun için ihtiyacımız olan tek şey birliktir. Biz kararlıyız. Metal işçisine, Türk Metal üyesine en iyi sözleşmeyi hediye edeceğiz.”

Sizinle aynı safta olmak omuz omuza mücadele etmek benim için bir onurdur

“MESS’le ilk sözleşmemi 2010’da imzaladım. Bugüne kadar üç MESS sözleşmesine imza attım. Şans deyin, şansızlık deyin bu üç sözleşmeden ikisinde masaya otururken, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en düşük enflasyon rakamları vardı. 2010’da masaya oturduğumuzda enflasyon kaçtı? Hatırlayan var mı, kaçtı? Bırakın yüzdeyi, binde 1,8’di. Yani yüzde 0,18’di. İki yıl sonra, 2012’de oturduğumuzda da bu sefer yüzde 1,14’tü. İşte bu rakamlarla masaya oturdum. O müzakerelerde, sıfır enflasyondan güç alan işveren, bize sıfır zammı dayatmıştı. Müzakereler aylarca sürdü. MESS sonuna kadar sıfır zamda inat etti. Ama sonunda, işverinin de, MESS’in de, başkalarının da inadını kırdık. 2010’da binde 1,8 enflasyona karşı 5,35 aldık. 2012’de yüzde 1,14 enflasyona karşı 10,69 zam aldık. O günün şartlarına göre imkansızı başardık. Bizden önce, Hiçbir sendika bu rakamlara yaklaşamamıştı. Hatta sadece zam oranları da değil ikinci altı ay ve ikinci yıllar için refah payını ilk kez o sözleşmede aldık. Çekmeyi de, ilk kez o sözleşmede kazandık. Kolay mı kazandık? Asla hiç kolay olmadı. O günleri hatırlayın. Çok direndik. Çok mücadele ettik. Ama sonunda kazandık. Zaten hep böyle oldu. Bugüne kadar sizinle birlikte girdiğim her kavgadan galip çıktım. Her mücadeleden zaferle ayrıldım. Elbette hiçbirini tek başıma yapmadım. Ne yaptıysam sizinle yaptım. Ne başardıysam sizinle başardım. Sizinle aynı safta olmak, omuz omuza mücadele etmek benim için bir onurdur. İyi ki varsınız, iyi ki birlikteyiz.”

Herkesin ezberi bozulacak

“Önce üyelerimizin beklentisini aldık. Sonra Genişletilmiş Temsilciler Meclisi toplantılarımıza, Ankara’yla ile başladık. Bugün bölgelere çıkıyoruz. Temsilcilerin beklentisini alacağız. Sonra Başkanlar Kurulu ile bunları değerlendireceğiz. Sonra da taslağımızı açıklayacağız. Taslak deyince elbette en önemli konu zam oranı... Bu süreçte kimse ezberden konuşmayacak. Taslağa yazılacak rakamda herkesin payı olacak. Rakam uzun bir sürecin sonunda çıkacak.Üyemiz anketlerle sözünü söyledi. Şimdi sizler söyleyeceksiniz. Alandaki kadrolarımız söyleyecek. Lütfen söyleyin. Buradan çıkarken kimsenin aklında soru, kalbinde kuşku kalmasın. Herkes gönlündeki söylesin. Sonra üyemizin beklentisi, Temsilciler Meclisi’nden çıkan sonuçlar, Başkanlar Kurulu’nun gündemine gelecek. Orada Başkanlar konuşacak. Onlar rakamını söyleyecek. Sonra da sıra bana gelecek. Son sözü ben söyleyeceğim. Öyle bir söz söyleyeceğim ki, herkesin ezberi bozulacak.”

Zam arttı kıdem

“Üyemiz bize bir görev verdi. Çok büyük bir bölümü taslakta kıdem zammı olmasını istiyor. Haklı ve doğru bir talep. Biz de kıdemli işçinin işyerine verdiği yılların ağarttığı saçların karşılığını alması gerektiği düşünüyoruz. Dolayısıyla zam sistemini zam artı kıdem olarak formüle ediyoruz. Üyemiz, herkes her kıdem yılına göre ek bir zam almalı diyor biz de bunu taslağa konmak üzere kayıt altına alıyoruz.”

2 yıllık sözleşme, 6 aylık zam periyodu

“Üyemizin önemle üzerinde durduğu birkaç nokta daha var. Bunları da burada kayıt altına almamız gerekiyor. Bunlardan biri sosyal yardımlara, ücret zammından daha yüksek oranda artış sağlanması. Bir diğeri, sözleşmenin süresi. Üyemiz sözleşmenin 2 yıllık olması istiyor. Bir başka beklentisi, zam periyodlarının 6 aylık olması. Üçünü birden kayıt altına almak için, beyanınızı istiyorum. Bunları taslak kriterleri olarak alıyoruz.”

Banka promosyonlarını kökten çözeceğiz

“Ücret öylesine ağırlıklı bir konu ki öteki meseleler üyemizin aklına pek gelmiyor. Beklentileri de hep o yönde. Biz de üyemizin cebine girecek yeni kaynak bulmak. Olmazsa yaratmak peşindeyiz. Bunun için birkaç maddeyi önce taslağa sonra da sözleşmeye yazdırmak istiyoruz. Bunlardan biri, banka promosyonları meselesi. Bu sayede bazı yerlerde yılan hikayesine dönen bu meseleyi kökten çözeceğiz.”

Tamamlayıcı sağlık sigortası

“Sıra tamamlayıcı sağlık sigortasına geldi. Bunun sözleşmeye girmesi halinde üyemiz cebinden tek kuruş çıkmadan, 400 – 500 liralık bir hizmetten yararlanmış olacak.”

9 olan grup sayısının, 5’e indireceğiz

“Çok önemli bir başka konu da gruplar meselesi. Mevcut 9 olan grup sayısının, 5’e indirilmesini işe girişlerin 3. gruptan yapılmasını istiyoruz. Böylece kemikleşmiş bir soruna da neşter vurmuş olacağız. Bu madde hem mevcut çalışanlara, hem de yeni işe gireceklere önemli avantaj sağlayacak.”

Kıdem tazminatımızı 30 gün üzerinden isteyeceğiz.

“Biz ne demiştik? Kıdem tazminatı bizim kırmızıçizgimizdir. Kızımızın gelinliği oğlumuzun damatlığıdır diye. Aynen öyle. Bir adım bile geri adım atmış değiliz. Kıdem tazminatının başına ne gelirse gelsin, kaç güne indirirlerse indirsinler, biz kıdem tazminatımızı 30 gün üzerinden isteyeceğiz.”

Hafta tatili Pazar günüdür

“Hafta tatili meselesi Pazar gün olmaktan çıkarıldı. Kötü niyetli girişimleri engellemek için üyemizin ezici çoğunluğunun talebiyle taslağa “hafta tatili Pazar günüdür” yazılacak. Biz bu sayede Pazar günü mesai hakkımızı korumuş olacağız.”

Bizi hiçbir kuvvet durduramayacak

“Son derece kritik bir sürece giriyoruz. Başarısız olma hakkımız yok. Onu aklınızdan çıkarın. Zaferden başka yolumuz yok bunu da aklınızdan çıkarmayın. Onun için sizden tam bir disiplin istiyorum. Bu mücadelede başarıyı disiplin belirleyecek. Bakın anayasal hakkımız olan grevi bile kullanamaz hale geldik. Elimizdeki bütün silahlar teker teker alınıyor. Ama biz başkalarına benzemeyiz. Bizim grevimizi erteleyemezler. Biz grevimizi erteletmeyeceğiz. Bunun bir tek yolu var: Disiplinli bir birlik ve beraberlik. Bu kadar. Bunu sağladığınız anda kimse cesaret edemez. Etse bile fiili durumu engelleyemez. Ama şunu bilin. Eğer disiplinli bir birliğimiz olmazsa, üyemize sahip olamazsak, bir olamazsak, iri olamazsak, diri olamazsak. Ve birileri bunu fark ederse, emin olun darmadağın oluruz.  Zafer istiyor musunuz? O zaman emin olun, zafer bizim olacak. Bizi hiçbir kuvvet durduramayacak. Gazamız mübarek olsun.”

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, konuşmasını tamamladıktan sonra üyelerimizden gelen soruları cevaplandırdı. İç Anadolu Genişletilmiş Temsilciler Meclisi Genel Başkan Yardımcılarımız Mesut Gezer, Yücel Yücel ve Yusuf Ziya Odabaş’ta katıldı.

Türk Metal-MESS 2017 grup toplu iş sözleşmesi taslak hazırlık buluşmalarının ikincisi yarın İstanbul Avrupa Yakası’nda, üçüncüsü Çarşamba günü Gebze’de, dördüncüsü Perşembe günü Bursa’da, beşinci ve son toplantı ise Cuma günü İzmir’de düzenlenecek.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol