TÜRK SANAYİNİN ASIL GÜVENCESİ, TÜRK İŞÇİSİ
TÜRK SANAYİNİN ASIL GÜVENCESİ, TÜRK İŞÇİSİ

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak Türk-İş Genel Sekreteri olarak katıldığı ve konuşma yaptığı TİSK’in 25. Olağan Genel Kurulu’nda “Türk sanayiinin asıl güvencesi, Türk işçisinin özverisidir” dedi.


Ankara’da JW Marriot Hotel’de düzenlenen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) 25. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Türk-İş Genel Sekreteri ve Sendikamız Genel Başkanı Pevrul Kavlak; küresel ekonomik krizin Türkiye’de fırsata dönüştürüldüğünü ifade ettikten sonra, bu durumda en büyük pay sahibinin işçiler olduğunu şu sözleri ile ifade etti:

Bizleri ülke olarak, krizin ve yaşanan tüm trajedinin olabildiğince uzağında tutan en önemli unsurlardan biri emekçilerdir. Türk emekçisinin terbiyesi, yeteneği, disiplini, bilgisi, eğitimi ve verimliliğidir. İşyeri kapanmasın diye, gerektiğinde evine eksik götürdüğü bir somun ekmek, üretim yavaşlamasın diye, fazladan akıttığı ter. Ülkenin çarkları dönsün diye, feragat ettiği ücretidir. İşte bu nedenle Türk sanayiinin asıl güvencesi,  yalnızca yükselen tüketici güven endeksleri, düşük seyreden hammadde fiyatları, ya da alınan siparişler değil,  Türk işçisinin özverisidir. Onlar sizin çalışanlarınız, bizim üyelerimizdir.

Kavlak; konuşmasında Türkiye’de maalesef bazı işverenlerin sendika karşıtı tutum içerisinde olduğunu belirtti. Kavlak bu işverenlerin “yalnızca işçi sendikalarına değil, işveren sendikalarına da karşı olduğunu, işveren sendikalarını,  işçi sendikalarına çıkarılmış bir davetiye gibi gördüklerini,  ama bu kesimin;  bugün de, yarın da, üretimin niteliği ne kadar değişse değişsin, işçilerin hep var olacağını, işçi var oldukça, sendikasının da olacağını göz ardı ettiklerini” ifade etti.

Kavlak; “Bu ülkede TOBB varsa, TÜSİAD, MÜSİAD varsa, TİSK varsa, Rahmetli Seyfi Demirsoy'un dediği gibi, TÜRK-İŞ de vardır ve var olacaktır. Her şeye rağmen olacaktır” dedi.

Kavlak sendika karşı tutum içerisinde olanların sağlıklı endüstrinin önünde engel olduklarını, sendikanın olduğu iş yerlerinde ise verimliliğin ve iş güvenliğinin bulunduğunu şu sözlerle ifade etti:

Örgütlenmenin önünü tıkayanlarla, işyerlerinde sendika istemeyenlerle,  sendika karşıtı tutumunu sürdürenlerle, İşçi hak ve özgürlüklerini yok etmek isteyenlerle, örgütsüz işçiler ne taraftır ne de ortaktır. Onlar bizim için olsa olsa, endüstriyel demokrasinin, hatta demokrasinin önündeki en büyük engellerden biridir. İş barışının önünde engeldir. Kalitenin, verimliliğin, motivasyonun önünde engeldir. Unutmayınız ki, ülkemizden uluslararası kalite ödülü almaya hak kazanmış bütün işletmelerimizde sendika vardır.  Verimliliğin, karlılığın,  iş barışının olduğu bütün işletmelerde sendika vardır.  Sendikaların olduğu işyerlerinde iş kazası asgari seviyededir.  Yani, endüstriyel ilişkiler sağlıklı bir biçimde yürümektedir.

Kavlak konuşmasında Türk-İş’in kıdem tazminatı hakkındaki görüşlerini dile getirdi.  Kavlak kıdem tazminatı konusunda Türk-İş’in Genel kurullarda almış olduğu kararı şu sözleriyle hatırlattı:

Kıdem tazminatı,  iş ve gelecek güvencesidir.   Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı hakkından, hiçbir şekilde vazgeçilemez. Bu yönleriyle kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve TÜRK-İŞ'in kırmızı çizgisidir.  TÜRK-İŞ, bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için, kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasından yanadır. TÜRK-İŞ'in son üç genel kurulunda oybirliği ile aldığı karar gereğince,  Kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısındadır. Burada, TİSK'in Genel Kurulunda bir kez daha söylüyorum ki, TÜRK-İŞ bunun cevabını genel grev olarak verecektir.

 Kavlak; TİSK’in 25. Olağan Genel Kurulu’nun TİSK camiasına hayırlı uğurlu olmasını diledi. 

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ise yaptığı konuşmasında TİSK’in yapmış olduğu faaliyetleri sıraladı. Türk Sanayisinin geldiği noktayı özetledi.

Genel kurula Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik; Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,eski çalışma bakanları, milletvekilleri, sivil toplum örgütleri liderleri, işverenler ve çok sayıda davetli katıldı. 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol