TÜRKİYE’NİN İLK SENDİKALAR KANUNU 71 YAŞINDA
TÜRKİYE’NİN İLK SENDİKALAR KANUNU 71 YAŞINDA

Türkiye’nin ilk sendikalar kanunu olan 5018 sayılı İşçi ve İşveren Sendikaları ve Sendika Birlikleri Hakkında Kanun 71 yıl önce bugün TBMM’de kabul edildi. O tarihten bugüne sendikal yasalar ve işçi sınıfının sendikal mücadelesi tarih içerisinde birçok aşamadan geçti.

Sendikalar demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Kişisel hak ve özgürlükler çerçevesi içinde yer alan örgütlenme ve sendikalaşma hakkı, demokrasinin varlığını ispatlayan en önemli kriterlerden biridir. 
20 Şubat 1947 yılında kabul edilen ve Türkiye'nin ilk sendika yasası olan, ‘5018 sayılı İşçi ve İşveren Sendikaları ve Sendika Birlikleri Hakkında Kanun’ Türkiye’de fiili olarak örgütlenebilen çalışanlara yasal olarak sendika kurma hakkı tanımıştır. Örgütlenme ve sendikalaşma adına çalışanların önündeki engellerin kaldırılması adına atılan bu tarihi adıma sahip çıkmalı özellikle örgütlenmenin önündeki engellerin tamamen kaldırılması adına kararlılığımızı devam ettirmeliyiz. Unutmamalıyız ki haksızlıkların ortadan kaldırılması, yanlışlıkların giderilmesi için sendikalar demokrasilerin vazgeçilmez unsurlarından biridir, en önemlisidir.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol