UAMİF 42. MERKEZ KOMİTESİ MOSKOVA’DA TOPLANDI
UAMİF 42. MERKEZ KOMİTESİ MOSKOVA’DA TOPLANDI

Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu 42. Merkez Komite Toplantısı 11 Kasım 2016 tarihinde Moskova’da toplandı.


Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu 42. Merkez Komite Toplantısı UAMİF üyesi Rus sendikaların ev sahipliğinde, UAMİF Genel Başkanı ve sendikamız Genel Başkanı Pevrul Kavlak yönetiminde Moskova’da toplandı. 

Üye ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen 42. Merkez Komitenin ana gündem maddeleri  “Avrasya ülkelerinde sosyo-ekonomik durumun değerlendirilmesi ve Taşeron İşçiliği modellerine karşı sendikaların mücadele örnekleri” oluşturdu.  UAMİF Genel Başkanı ve sendikamız Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın açılış konuşmasını yaptığı 42. Merkez Komite toplantısında söz alan konuşmacılar, kendi ülkelerindeki sosyo-ekonomik durumu ve sendikalarının faaliyetlerini anlatırken taşeron işçiliğin sendikaların mücadele etmesi gereken baş sorun haline geldiğini belirttiler. Konuşmacılar, hükümetler ve parlamentolar tarafından yasallaştırılmaya çalışılan esnek çalışma modelleri aslında yeni bir sömürü düzenini ortaya çıkarttığına dikkat çektiler. Toplantıyı yöneten UAMİF Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Küreselleşme ile birlikte gelen bu yeni sömürü düzenine karşı sendikalar ancak el ele verirse başarılı olacaklardır. Başka yolumuz yok” dedi.

UAMİF 42. Merkez Komite toplantısında Kıbrıs Türk Ofis, Banka, Sigorta ve Ticaret Çalışanları Sendikası’nın UAMİF’e üyelik başvurusu da görüşüldü. Merkez Komite üyeleri, bu kuruluşun UAMİF’e üyeliğini oybirliği ile onaylandı. Merkez Komite toplantısında ayrıca Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu 8. Olağan Genel Kurulunun 2017 Mart ayında toplanmasına karar verildi.

UAMİF 42. Merkez Komitesi’ne sendikamızı temsilen Genel Başkan Yardımcımız Yusuf Ziya Odabaş da katıldı.

Toplantı sonunda kamuoyuna sunulmak üzere bir sonuç bildirgesi hazırlanarak, oybirliği ile kabul edildi.  

Sonuç Bildirgesi’nin tam metni:

“Bizler, 11 Kasım 2016 tarihinde Rusya’nın Moskovskiy şehrinde bir araya gelen ve 19 ülkenin metal sendikalarının üyelerinin çıkarlarını temsil eden Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu Merkez Komite üyeleri olarak bildiriyoruz ki; UAMİF, işverenlerin ve onları destekleyen Avrasya coğrafyası ülkeleri hükümetlerinin, başta taşeron işçilik olmak üzere daha esnek ve liberal çalışma şekillerinin istihdam sorunun çözülmesinde ve iş verimliliğin artmasında etkili bir araç olacağı yönünde yapılan açıklamaları kabul etmediğini ifade etmektedir. Kararlılıkla bildiriyoruz ki: “Taşeron işçiliğine hayır!”

Taşeron işçiliği aracıyla üretim maliyetleri düşürülecek diye işçi sınıfı ve toplum yüksek bir bedel ödemektedir. Her şeyden önce, güvencesiz istihdam, taşeron işçilerin üzerinde ciddi olarak psikolojik baskı yapmaktadır. İşçiler, işverenlerinin işletmelerinde ve kuruluşlarında gerekli olan gerçek bir değişim yapmadan sosyo-ekonomik göstergelerini yükseltme hevesini görerek endüstriyel ilişkilerinin daha kötüye gitmesini hissetmekte ve perspektiflerini kaybetmektedir.

İşveren olarak iş bulma kurumu ve özel istihdam büroları gibi aracı kuruluşların varlığı, işçileri daha çok çalıştırıp daha az ücret ödeme, tazminatlarda tasarruf yapma, işçinin yüksek nitelikli uzmanlığına yükselmesini ve sosyal güvence sisteminden yararlanmasını kısıtlama imkânlarını gerçek işverene tanımaktadır. Önerilen bu koşullara karşı gelmek, iş sözleşmesinin feshi demektir. İkamet yerindeki yüksek işsizliğin yüzünden istihdamda kısıtlı imkânların yanı sıra dar uzmanlığa sahip olmak ya da başka mesleği edinme zorlukları olan işçiler için bu iş sözleşmesi aslında kölelik anlaşması niteliğindedir.

Taşeron işçiliğin yaygınlaştırılması, toplum için de olumsuz sonuçlar taşımaktadır. Taşeron işçilerin çalışma rejimi ve koşullarından, ücret miktarından hoşnutsuzluğu sosyal gerginliğe yol açabilir. İnsan sermayesine ve işçilerin vasıflı uzmanlığa geçmesi için gerekli yatırımın sınırlandırılması işgücü piyasası için olumsuz sonuçlar doğurabilir. İstihdam Bürolarının sendikalara karşı yürüttükleri savaş işçilerin haklarını çiğnemektedir. UAMİF, güvenceli istihdamdan yanadır. Taşeron işçiliğine hayır demektedir. Federasyon olarak sendikalara, kendi ülkelerinde ve örgütlü oldukları işletmelerde taşeron işçiliğin kullanılmasının kısıtlaması için ve taşeron işçilerin sosyal korunma standartlarını elde etme amacıyla yürüttükleri mücadeleye destek olmak için çağrı yapmaktadır.”

 

 

 

 

 

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol