ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ İLE BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ İLE BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ

Türk Metal Sendikası & Uludağ Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi İçin Protokol İmzalandı. Böylelikle Türk Metal Sendikası’nın üniversitelerle iş birliğinde bir adım daha atılmış oldu.


Uludağ Üniversitesi ile Türk Metal Sendikası, “Metal Sanayiinde Çalışan Kadınların Sağlık ve Güvenlik Açısından Risk Faktörlerinin Belirlenmesi” amacı ile bilimsel işbirliği başlatmış bulunmaktadır.

Protokol, Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Yücel Yücel ve Uludağ üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Karagöz tarafından 19 Aralık’ta Uludağ Üniversitesi Rektörlük binasında imzalandı.

Bir yıl sürecek olan projede, Türk Metal sanayiinde çalışan kadınların iş sağlığı ve güvenliği açısından tüm risk faktörleri bilimsel verilerle ortaya konulmaya çalışılacaktır. Böylece kadınların iş sırasında daha az yüklenmelerini sağlamak, iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı daha etkin yöntemlerle korunmalarını sağlamak için öneriler geliştirilecektir.

Araştırmada, Metal sanayiinde çalışan kadınların yaptıkları işler sırasında araştırmacıların yapacakları gözlemlerin yanı sıra, mülakat ve anket yöntemi de kullanılarak nitel ve nicel verilere ulaşılacaktır.

Genel Sekreterimiz Yücel Yücel; protokolde yaptığı konuşmada Projemizin adı, Metal Sanayiinde çalışan kadınların sağlık ve güvenlik açısından risk faktörlerinin belirlenmesi…

Bu projeyi gerçekleştirmek için Türk Metal Sendikası ve Uludağ Üniversitesi olarak ortak çalışmalar yapacağız…

Projemizin öznesi, kadın metal işçileridir… Türkiye’de kadınların sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda yaşadığı zorlukları da ele aldığımızda işkolumuzdaki çalışan kadınların karşı karşıya bulunduğu sorunlar daha da düşündürücü olduğu görülecektir.

Bu sorunlar, sonuç olarak metal işkolunda çalışan kadınların hem sağlığı, hem de güvenliği açısından ciddi anlamda bir tehdit, bir risk oluşturmaktadır. İşte Türk Metal Sendikası ve Uludağ Üniversitesi olarak, bu tehditleri ve riski ortadan kaldırmak amacıyla, bu projeyi hayata geçirmeye karar verdik.

Bilindiği gibi 2014’ün ilk 10 ayında 101 kadın işçi hayatını kaybetti. Bu çalışmanın bir amacı da, iş kazalarına karşı kadın işçilerin korunmasını ve iş kazalarının önüne geçecek duyarlı bir ortamı sağlamaktır.

Projenin uygulanmasında ilk aşamada Bursa’yı seçtik… Çünkü Türkiye’nin dördüncü büyük şehri olan Bursa, sadece bir turizm ve tarım kenti olmakla kalmayıp, aynı zamanda Türk Sanayiinin önemli merkezidir.

Türkiye genelinde sendikamızın yetkili olduğu 700’ün üzerinde işyeri var… Bu işyerlerinde çalışan üyelerimizin içinde kadın metal işçilerinin sayısı 12 bini geçiyor… Bursa’da çalışan kadın metal işçileri ise 3 bin civarında… Bu durum, projeyi detaylandırırken pilot bölge olarak Bursa’yı seçmemizdeki nedenlerden bir diğeridir.

Çalışan kadınların, iş ortamındaki duruşlarının, hareketlerinin iş güvenliği ve sağlıkları için ele alınması gereken konular olduğu muhakkaktır. Ancak özellikle eğitim konusunda karşı karşıya olduğumuz sorunlar, kadın çalışanların sağlık ve güvenlik konusunda donanımlı olmasını engellediği gibi, toplumsal anlamda böylesine önemli bir konuyu ‘kültür’ meselesi yapma eğiliminin de önüne geçmektedir. Bu projenin, ülkemizde varlığı hissedilmeyen güvenlik kültürünün oluşmasında önemli rol oynayacağına samimiyetle inanıyorum.

Ben, bu projenin kadınların sağlığı ve güvenliği önündeki duvarları yıkacağına inanıyorum. Bu projenin, hazırlanışından, sunumuna, uygulamasından sonuçlanmasına kadar geçen aşamalarda görev alan ve alacak arkadaşlarımıza, hocalarımıza anlamlı ve değerli katkıları için şimdiden teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.

 

Proje Ekibi:

· Proje Yürütücüsü - Prof. Dr. Serpil AYTAÇ - Uludağ Üniversitesi

· Danışman Prof. Dr. Ahmet Fahri ÖZOK - İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

· Öğretim Görevlisi Dr. Nurettin YAMANKARADENİZ - Uludağ Üniversitesi

· Öğretim Görevlisi - Gizem AKALP - Uludağ Üniversitesi

· Öğretim Görevlisi Oğuzhan ÇANKAYA - Uludağ Üniversitesi

· Araştırma Görevlisi - Ahmet GÖKÇE - Uludağ Üniversitesi

· Araştırma Görevlisi - Ülviye TÜFEKÇİ - Uludağ Üniversitesi

· Proje Genel Koordinasyon - Türk Metal Sendikası Eğitim & Proje Departmanı İSG Uzm. Adnan PARÇALI

· Türk Metal Sendikası Eğitim & Proje Departmanı İSG Uzm. Cem SNAET

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol