ULUSLARARASI SENDİKAL İSTİŞARE VE DİYALOG TOPLANTISI DİDİM DE YAPILDI
ULUSLARARASI SENDİKAL İSTİŞARE VE DİYALOG TOPLANTISI DİDİM DE YAPILDI

Sendikamızın düzenlediği “Uluslararası Sendikal İstişare ve Diyalog Toplantısı”na, Türk Metal’in yanı sıra, Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Arnavutluk, Kosova sendikaları ile ETUC ve UAMİF temsilcileri katıldı. 


Sendikamız Türk Metal’in düzenlediği, “Uluslararası Sendikal İstişare ve Diyalog Toplantısı” açılış programı 6 Ekim tarihinde Didim Büyük Anadolu Resort Otel’de yapıldı. İstişare ve Diyalog Toplantısının açılışında konuşan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, “İşçi sınıfının küreselleşmeye karşı mücadelesi, uluslararası düzeyde etkili olabilirse, başarılı olabilir” dedi.

 

Konuşmasında küreselleşmenin işçi sınıfı üzerinde yarattığı olumsuz etkilere dikkat çeken Genel Başkanımız Kavlak, “Çağımızda bir ileri gidiş olarak anlatılan küreselleşme olgusu, aslında insanlık adına bir geri gidişin göstergesi niteliğindedir. Küreselleşme, özellikle emeği ile yaşayanlar için bir geri gidiştir. Çünkü küreselleşme tek tek ülkelerdeki ve özellikle Avrupa bölgesinde uzun mücadeleler sonucu elde edilen kazanımları silip süpürmektedir. Küreselleşme mağdurlarının  başında çalışan kesim yani işçi sınıfı gelmektedir. Çünkü küreselleşme ile birlikte, istihdamda esneklik talepleri yaygınlaşmaktadır. Sendikal örgütlenmeyi etkileyen kısmi çalışma artmaktadır. İşe almada ve işten çıkarmada esneklik getirilmektedir. Sendikalaşmanın önündeki en büyük engellerden biri olan taşeron uygulaması yaygınlaşmaktadır. Bu da sendikaların zayıflamasını neden olmaktadır. İşçi sınıfının sorunları her ülkede ortak… Çünkü küreselleşmeyle birlikte yaşanan bu süreç, sendikalı işçilerin ücretlerini, çalışma koşullarını ve sendikaların gücünü olumsuz etkilemektedir. İşçi sınıfı önemli haklar kaybetmiştir. Bütün bunların ışığında, hepimizin kabul etmesi gereken gerçek, küreselleşme olgusunun işçi sınıfını ezdiğidir” dedi.

Küreselleşme olgusuna karşı işçi sınıfını ortak mücadeleye davet eden Genel Başkanımız Kavlak, “İşçi sınıfının küreselleşmeye karşı mücadelesi ancak uluslararası düzeyde etkili olabilirse, başarılı olabilir.  Avrupa’daki sınıf kardeşlerimizle birlikte olabilirsek, Avrupalı işverenlere karşı daha güçlü olabiliriz. Yani biz, hepimiz, uluslararası alanda bir işçi sınıfı dayanışmasını örgütleyebilirsek, bu dayanışmayı kalıcı hale getirebilirsek, bu sürece karşı başarılı olma şansımızı artırırız. Unutmayalım ki, hangi ülkeden olursak olalım, bizim kaderimiz ortaktır ve işçi sınıfının uluslararası birliğinden ve örgütlü mücadelesinden geçmektedir” dedi. Genel Başkanımız Kavlak, “mücadelemizi ortaklaştırmak adına, Sendikamız Türk Metal, üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirecektir” diyerek katılımcılara teşekkür edip konuşmasını tamamladı.

 

Daha sonra Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu ETUC Kıdemli Danışmanı Patrick Itschert ve Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Panychev Balkanlar, Avrupa ve Avrasya bölgesi ile ilgili sosyo-ekonomik durum ile sendikaları ve sendikalaşmayı değerlendirdikleri birer konuşma yaptılar. Katılımcı ülkelerinin, ülkelerindeki sosyo-ekonomik durum ile yaptıkları sunumlar ile “Uluslararası Sendikal İstişare ve Diyalog Toplantısı” tamamlandı.

 

Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Arnavutluk ve Kosova’dan temsilcilerin katıldığı toplantıya sendikamızı temsilen Genel Başkan Yardımcımız Yusuf Ziya Odabaş ile Genel Sekreterimiz Av. Taliphan Kıymaz katıldı.

 

Uluslararası Sendikal İstişare ve Diyalog Toplantısı sonunda, katılan tüm sendikalar adına, aşağıdaki sonuç bildirisi, oybirliği ile kabul edildi.

Didim Türkiye’de 6-7 Ekim 2016 tarihlerinde Bosna Hersek SMBIH, Bulgaristan PODKREPA, Karadağ TUMM, Arnavutluk FSPISH, Kosova SPMK sendikaları, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC ve Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu UAMIF, Türk Metal’in davetiyle toplanmış ve bu toplantıda Balkanlar ve Avrasya coğrafyalarındaki sendikaların durumu ile bölgenin ekonomik, sosyal ve siyasal durumlarının değerlendirmeleri yapılmıştır.  

Gerçekleştirdiğimiz bu toplantıda, işçi sınıfının küreselleşme mağdurlarının başında geldiği belirtilerek, sorunların hemen hemen her ülkede aynı olduğu, yaşanan bu sürecin sendikalı işçilerin ücretlerini, çalışma koşullarını ve sendikaların gücünü olumsuz etkilediğine vurgu yapılmıştır. Taşeron uygulaması yaygınlaşmış, işe alınmada ve işten çıkarmada esneklik getirilmiştir. Küreselleşen sermaye karşısında daha adil bir gelir dağılımı için tek tek sendikalar hatta ülke düzeyinde yapılabileceklerin sınırlı olduğu ifade edilerek sosyal adalet için ortak mücadele çağrısı yapılmıştır.  Katılımcı sendikalar arasında işbirliğini güçlendirmek ve ikili sendikal ilişkileri geliştirmek amacıyla doğrudan ilişkilerin kurulması teşvik edilmiştir.

Dolayısıyla, küresel güçlerin sosyal, ekonomik ve siyasal yönden coğrafyamızdaki ülkelerde sebep olduğu haksızlıklara ve yanlışlıklara karşı güçlü bir dayanışma oluşturmak, bu dayanışmayı kamuoyu desteğiyle genişletmek ve güçlendirmek, işçilerin hak ve çıkarlarını koruyan kaliteli, kararlı ve güçlü bir  kitle örgütü olarak sahip olduğumuz demokratik kimliğin gereğini sendikal politikalarımıza eklemek ve yansıtmak sadece bu toplantıya katılan sendikaların değil, tüm dünya sendikal hareketinin de görevi olmalıdır. Katılımcı sendikal kuruluşlar olarak Türk Metal Sendikası’na, Genel Başkanı Sayın Pevrul Kavlak’a, bu toplantının gerçekleşmesinde emeği geçenlere,  ETUC’a ve UAMİF’e sunumları için en içten teşekkürlerimizi sunarak ileride sendikal dayanışmayı devam ettirmeye davet ettiğimizi Kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol