ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER KONGRESİ ANKARA’DA BAŞLADI
ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER KONGRESİ ANKARA’DA BAŞLADI

Fiscaoeconomia Dergisi ile Türk Metal Sendikası Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin (TAEM) birlikte düzenlediği “Fiscaoeconomia Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi”, 25 Nisan 2019 tarihinde Anadolu Hotels Downtown Ankara'da başladı. 25-26 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek kongrede 16 ülkeden katılımcı yer alırken, 25 oturumda 130 sunum gerçekleştirilecek.

***

Açılış programı bugün (25 Nisan 2019) yapılan Fiscaoeconomia Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’nin ilk konuşmasını Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ gerçekleştirdi.  Genel Mali Sekreterimiz Altundağ, ülkemizde sosyal politikaların cumhuriyetin ilk yıllarında ortaya çıktığını belirterek başladığı konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözlerini hatırlatarak; “Bugün mevcut fabrikalarımızda ve daha da artmasını dilediğimiz fabrikalarımızda kendi işçilerimiz çalışmalıdır. Refah içinde ve memnun olarak çalışmalıdır bütün bu saydığımız meslek sınıfları aynı zamanda zengin olmalıdır ve hayatın gerçek tadını duyabilmelidir ki çalışmak için güç ve kuvvet bulabilsin.” dedi.

Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkemizde sosyal politika konusunda yaşanan gelişmeleri anlatarak konuşmasını devam ettiren Genel Mali Sekreterimiz Altundağ, çalışanlara yönelik ilk sosyal politika kararlarının alındığı İzmir İktisat Kongresi’nin ilk olması açısından önemini vurguladı: "Eğer bizler bugün iktisadi, siyasi ve sosyal konuların geçmişi ve geleceğini konu edinerek burada toplanmışsak, sosyal politika kavramını yeniden hatırlayarak başlamayı uygun buluyorum. Bilindiği üzere Sosyal Politikalar kavramı insanların refah seviyelerinin yükseltilebilmesi hedefine yönelik sağlık, eğitim, güvenlik, beslenme, korunma, barınma ve istihdam sağlanması noktasında alınan kararların bütünüdür. Ve bu politikalar, toplumdaki ekonomik yönden güçsüz, bağımlı çalışan ve özel olarak korunması gereken kişilerin toplumsal yaşam içinde, iş ilişkilerinde ve çalışma yaşamında korunmasına yönelik kamusal politikaların ve uygulamaların bütünü olmak durumundadır. Esasen Sanayi Devriminin ortaya çıkardığı kötü çalışma koşullarına karşı, işçileri ve emeği korumak,bu yolla toplumdaki sınıf çatışmalarını önleyerek toplumun ve devletin varlığını sürdürmesini sağlamaya yönelik uygulamalar dar alandaki tanımına bakıldığı zaman, sosyal politikaların özünü tanımlar diyebiliriz. Yani sosyal politikaların amacı sosyal adalet ve toplumsal refahı sağlamaktır. İşte bugün dünyada artan acımasız rekabet koşullarının etkisiyle oluşan ve adına küreselleşme denilen rüzgâr, devletlerin sosyal politikalarını, maliyet denilen o ince çizgi üzerinde yürümek zorunda bırakıyor. Gerek finansal kaynakların, gerekse üretim unsurlarının, küreselleşen dünyaya uyarlanmış yeni liberal politikalarında etkisiyle, nerede ucuz işçilik varsa oraya gidiyor olması, özellikle gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeleri sosyal politikalarını olgunlaştırma noktasında epeyce zorlamaktadır."

Sendikamız Türk Metal'in temel ilkelerinden birisi olan  “Sosyal Sendikacılık” ilkesinin önemine vurgu yaparak konuşmasına devam eden Genel Mali Sekreterimiz Altundağ, sendikamızın düzenlediği eğitim programlarını dile getirerek; “56 yıllık sendikal tarihimizde en başta gelen sosyal projelerimiz eğitim faaliyetleri üzerinedir. Bu eğitim faaliyetlerinin içerisinde ise ilk sırada 20 yıldır aralıksız olarak devam ettirdiğimiz "Ortak Eğitim Projesi" gelmektedir. Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından ortaklaşa düzenlenen Ortak Eğitim Projesi (OEP) 2000 yılında başladı. Bu tarihten itibaren aralıksız devam eden OEP kapsamında 15 Şubat 2019 tarihi itibariyle toplam 120.000 üyemiz bu eğitimden faydalandı. Emek ve iş dünyasında sendikalar arası iş birliği, dayanışma ve uzlaşma kültürünün bir yansıması olan Ortak Eğitim Projemiz, 2010 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü  (ILO) tarafından örnek proje olarak gösterilmiş olup hem Türkiye’de hem de Dünya’da bir ilk olma özelliğini taşımaktadır.” dedi.

Genel Mali Sekreterimiz Altundağ,  sendikamız Türk Metal’in engelli üye ve kadın üyeleri ile üye eşleri için düzenlediği eğitimlere değinerek devam ettiği konuşmasına gelişen teknoloji ile birlikte sendikamızın üyelerini yeni iletişim ve medya araçlarına karşı daha eğitimli ve daha donanımlı hale getirmek için “İletişimde Sosyal Medya’nın Yeri” konulu eğitimler başlattığını söyledi. Sendikamız Türk Metal’in yurtdışı eğitim programlarına da değinen Genel Mali Sekreterimiz Altundağ; “Üyelerimizin farklı kültürlerle, farklı ülkelerdeki çalışma koşulları hakkında yerinde bilgi edinebilmek amacı ile yurtdışındaki sendikalarla sürekli temas halinde olarak onlarla da ortak eğitim projeleri geliştiriyoruz.” dedi.

Sendikamızın üye çocukları için düzenlediği Metal Çocuk Arkadaş Kulübü Çocuk Meclisleri, kadın üyeleri için düzenlediği Kadın İşçiler Büyük Kurultayları ile çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümünde okuyan öğrencileri bir araya getirdiği Akad’emek Öğrenci Kurultayları’nın önemine değinerek konuşmasına devam eden Genel Mali Sekreterimiz Altundağ; “Toplumun her alanında üye ve üye yakınlarını bir araya getirip, çalışma hayatında yaşadığı sorunları ele alıp çözüm yollarını tartışıyoruz.” dedi.

Genel Mali Sekreterimiz Altundağ, sendikamız Türk Metal'in üyeleri için düzenlediği eğitimleri ve etkinlikleri, kendi sosyal tesislerinde gerçekleştirdiğine dikkat çekerek; “Bugün burada bulunduğunuz tesis bunlardan birisidir. Ayrıca Ankara Akyurt’ta ve Didim’de 5 yıldızlı Sosyal Tesislerimiz, Karadeniz Ereğli’de ve Girne’de 4 yıldızlı Sosyal Tesislerimizde de üyelerimize sosyal imkânlar sunmaktayız.” dedi.

Konuşmasına “Emek Kart Projesi”ne değinerek devam eden Genel Mali Sekreterimiz Altundağ; “Türkiye’nin ilk sendikal kazanım kartı olan Emek Kart, Türk Metal Sendikası üyelerinin örgütlü gücü ile kurumlarla anlaşmalar yapar ve bu anlaşmalardan doğan kazanımları Türk Metal üyesi tüm emekçilerin ve ailelerinin hizmetlerine sunar. Türk Metal üyeleri ayrı ayrı alışveriş yaparken bir aradaymış gibi toplu pazarlık gücünden faydalanır. Şubat ayı içinde pilot bölgelerde hayata geçirilen ve başarı ile devam ettirilen bu projemiz yılsonuna kadar örgütlü olduğumuz tüm bölgelerde uygulamaya geçecek.” dedi.

***

Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ’ın gerçekleştirdiği açılış konuşmasının ardından “Fiscaoeconomia Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi”nin ana konuşmacıları, Amerika Birleşik Devletleri Brooklyn Şehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Immanuel NESS ile Prof. Dr. Korkut Boratav kürsüye çıkarak kongre ile görüşlerini ve dileklerini bildirdikleri birer konuşma yaptılar.

***

Çok sayıda davetli ve akademisyenin yer aldığı kongrenin açılış programına TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Genel Sekreterimiz Av. Talip Kıymaz, Ankara 3 Nolu Şube Başkanımız Nihat Zengin, Kırıkkale Şube Başkanımız Murat Demirbaş ile Türk Metal Sendikası Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanı Dr. Naci Önsal da katıldı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol