ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKALAR KONGRESİ ANKARA’DA TOPLANDI!
ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKALAR KONGRESİ ANKARA’DA TOPLANDI!

Türk Metal Sendikası Araştırma ve Eğitim Merkezi tarafından ilk kez düzenlenen Uluslararası Sosyal Politikalar Kongresi “Engellilerin İstihdamı ve Sosyal Koruma” ana başlığı ile 19 Haziran 2019 Çarşamba Günü Anadolu Hotels Downtown Ankara’da toplandı. 19-20 Haziran tarihleri arasında iki gün sürecek kongrede AFAD, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, ülkemizde eğitim veren 49 üniversite ile Slovenya, İspanya, İtalya, Macaristan ve Tanzanya’dan 149 katılımcı yer alıyor.

Uluslararası Sosyal Politikalar Kongresi, Kocaeli Üniversite Hukuk Fakültesi Dekanı ve Kongre Akademik Sekretarya Başkanı Abdulkadir Şenkal’ın kongrenin detaylarını paylaştığı selamlama konuşması ile başladı.

Kongrenin açılış konuşmasını TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Genel Başkanımız Pevrul Kavlak gerçekleştirdi. Genel Başkanımız Kavlak, engelli vatandaşlarımızın toplumsal ve çalışma hayatında yaşadığı zorluklara değindiği konuşmasında; “Bir ülke ancak tüm yurttaşları özgür ve üretkense güçlüdür.  Engellilerin önündeki tüm yasal ve zihinsel engellerin yıkılması, ülkemizin daha güçlü bir şekilde hedeflerine yürümesi için de bir zorunluluktur. Engellilerin önündeki engelleri yıkmak, Türkiye’nin önündeki engelleri aşmanın temel yoludur.” dedi.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasından satırbaşları ;

“Türkiye’de toplam nüfusun yüzde 12’den fazlası engelli vatandaşlarımızdan oluşuyor.”

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Uluslararası Sosyal Politikalar Kongresi’nde gerçekleştirdiği açılış konuşmasına dünyadaki küreselleşme uygulamalarının mevcut işçi hakları üzerindeki yıkıcılığına vurgu yaparak; “Hemen hemen her ülkede olduğu gibi bu koşullar ülkemiz açısından da yıkıcı sonuçlar doğuruyor. Özellikle de başta engelliler olmak üzere toplumun dezavantajlı kesimleri açısından ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. Bakınız Türkiye’de toplam nüfusun yüzde 12’den fazlası engelli vatandaşlarımızdan oluşuyor. Onlar ulaşımdan eğitime, sağlıktan istihdama hayatın diğer birçok alanında karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmek için çaba gösteriyorlar. Engelli vatandaşlarımızın neredeyse yarısı sosyal güvenceden yoksun. Yarısından biraz fazlası tedavi imkânı bulamıyor. Engelli yurttaşlarımızın yüzde 70’inden fazlası öğrenim göremiyor. Yüzde 60’ı işsiz işgücüne katılamıyor. Bunlar devletin yayımladığı resmi rakamlar. Peki, bu rakamlar ne anlama geliyor? Bu rakamlar ne yazık ki engellilerin büyük hem de çok büyük bölümünün evlerine mahkûm edildiği, engeline boyun eğdiği anlamına geliyor. Ve onlar çoğu zaman asıl mücadeleyi engeli yaratan bilinçler karşısında vermek zorunda kalıyorlar. Bu nedenle de, engellilerin temel sorunları çözümsüz kalıyor.” dedi.

“Engelli vatandaşlarımızın asıl beklentisi toplumsal yaşamdaki anlayışın değişmesi.”

Ülkemizde engelli vatandaşlarımız için toplumsal hayattaki engelleri kaldırma adına yapılan yasal ve fiziki düzenlemelere değinerek konuşmasına devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “Son yıllarda bugüne kadar olduğundan çok daha fazla çalışmalar yapıldığı da bir gerçek. Ancak engelli olarak hayatını sürdürenlerin asıl beklentisi engellerini tümüyle ortadan kaldıracak bir mucize değil. Asıl beklenti toplumsal yaşamdaki anlayışın değişmesi. Zihinlerdeki engellerin ortadan kalkması… Bu nedenle hepimizin toplumsal bir empatiye ihtiyacımız var. Çünkü kendileriyle sohbet imkânı bulduğum tüm engelli arkadaşlarımız toplum içinde sürekli kendilerini anlatmaktan rahatsızlık duyuyorlar. Engelli bireyler kendi engellerini anlatmadan önce sosyalleşmek, engellerine bakılmaksızın herkes gibi sosyal yaşamda yerlerini almak istiyorlar. Toplumun diğer vatandaşları gibi yaşamak psikolojik açıdan kendilerini rahat hissetmek istiyorlar. Bu nedenle toplumun engelli bireylere karşı daha bilinçli ve düşünceli yaklaşması gerekiyor.” dedi.

“Engellilerin topluma katılımlarının ön şartı istihdam edilmeleridir.”

Genel Başkanımız Kavlak, engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşamda etkin bir şekilde yer alabilmesi için fırsat eşitliğinden yararlanması ve hiçbir ayrımcılığa uğramadan haklarının korunması gerektiğinin önemini belirterek devam ettiği konuşmasında şunları söyledi: “Engellilerin en önemli sorunlarının başında hayatlarını sürdürebilmeleri için çalışma olanaklarından yoksunluk gelmektedir. Bilindiği gibi bu konu ekonomik kriz, üretimdeki gerileme, talep yetersizliği gibi nedenlerle her dönemde göz ardı edilmektedir. Oysa engelliler toplumun ayrılmaz bir parçasıdır.  O nedenle toplumun onlara bakış açısında var olan olumsuz önyargıların ortadan kaldırılması büyük önem taşımaktadır. Engellileri daha çok bakıma muhtaç insanlar olarak gören ve tüketici kimliklerini ön planda tutan yaklaşımlar yerine üretici yönlerine ağırlık veren politikaların ağırlık kazanması gerekmektedir. Engelliler, toplumun diğer bireyleri gibi fırsat eşitliğinden yararlanan bir kesim olarak kabul edilmelidir. O nedenle engellilerin topluma katılımlarının ön şartı istihdam edilmeleridir. Oysa engellilerin çok azı işgücü piyasasına katılabilme imkânı buluyor. Çünkü ülkemizde engellilerin istihdamına ilişkin politikalar büyük ölçüde kota sistemine dayanıyor. Bu, gereklidir ancak yetersizdir. Başka bazı unsurlarla desteklenmelidir. Engelli istihdamının bütüncül olarak ele alınması zorunludur. Unutmayalım ki engellilere götürülen hizmetler bir ayrıcalık değil, sosyal devletin gereği olarak onlara sağlanan bir haktır. İşte bu nedenle engellilik bir insan hakları konusudur. Sosyal bir sorundur ve sorunun çözümü için toplumun tüm kesimleri, işbirliği içinde hareket etmek zorundadır.”

“Örgütlü olduğumuz işyerlerindeki tüm engelleri kaldırmak için sonuna kadar uğraşacağız.”

Genel Başkanımız Kavlak, sendikamız Türk Metal’in engelli üyelerine yaklaşımına ve onlar için gerçekleştirdiği projelere değinerek devam ettiği konuşmasında; “Çalışma hayatında tüm zorluklara rağmen varlık mücadelesi veren engellilerimiz, bizim sendikalarımızın üyesidir. Bazıları sendikal mücadelede aktif görevler almakta sendikal alanın her aşamasında bizlerle yan yana omuz omuza olmaktadır. Bu noktada elbette ki biz emek örgütlerine, sendikalara büyük görevler düşüyor. Bizler de sendikalar olarak bu yaşam mücadelelerinde onların yanında yer almak, onları desteklemek, uğrayacakları herhangi bir ayrımcılığa karşı duyarlı olmak için her alanda mücadele veriyoruz. Biz Türk Metal Sendikası olarak her yerde her zaman şunu söylüyoruz: bizim için evine helal lokma götüren bütün işçiler emek kardeşidir. Kardeşler arasında hiçbir ayrım yoktur. Eğer bir ayrım varsa bu ayrım engelli üyelerimiz lehinedir. Onlar için pozitif ayrım vardır ve böyle olmalıdır. Bizim temel görevlerimizden biri engellilerin sosyal yaşama ve işgücüne katılmasının önündeki engelleri aşmaktır. Yasalardaki istihdam kotalarının uygulanmasını sağlamaktır. Biz onlar için çalışma koşullarının daha uygun hale getirilmesi için çaba harcıyoruz. Bu konuda çok mesafe kat ettik ama daha alacağımız çok yol var. Sendikamız önümüzdeki dönemde engelli üyelerimiz için çok kapsamlı projeler geliştiriyor. Onların sosyal yaşamda karşı karşıya kaldıkları sorunları çözmek için önemli projeler hazırlıyor. Çünkü biz bu arkadaşlarımızın neler yapabileceklerini görüyoruz. Fırsat verildiğinde neleri başardıklarını, evlerine, işlerine, ülkelerine nasıl katkıda bulunduklarını iyi biliyoruz. Bizim tek gayretimiz hiç olmazsa kendi engelli üyelerimizin önlerindeki engelleri yok etmektir. Onların üretime ve sosyal hayata katılmalarının önündeki engelleri kaldırmaktır. Bunun için istihdam kotalarının yasalardaki gibi uygulanmasında diretiyoruz. Çalışma ortamının daha uygun hale getirilmesi için çaba harcıyoruz. Bunlardan asla taviz vermiyoruz. Vermeyeceğiz. Bunun için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz, örgütlü olduğumuz işyerlerindeki tüm engelleri kaldırmak için sonuna kadar uğraşacağız.” dedi.

“Bize göre bir toplumda eşitsizlik varsa o toplumun üyeleri değil o toplumsal yapı engellidir.”

Konuşmasına sendikamız Türk Metal’in engelli istihdamı konusunda gerçekleştirdiği çalışmalara dikkat çekerek tamamlayan Genel Başkanımız Kavlak; “Sendikamız bununla da yetinmiyor. Geçtiğimiz günlerde dijital ortamda gerçekleştirdiğimiz bir anketle üyelerimizin engelli ya da tedavi gerektiren sürekli bir hastalığı olan çocuklarını tespit ettik. Üyelerimizin bu durumdaki çocukları için de kapsamlı projeler hazırlıyoruz. Onların yaşamlarına dokunuyoruz. Yaşamı onlar için kolaylaştıran düzenlemeleri kararlılıkla uyguluyoruz. Çünkü bize göre bir toplumda eşitsizlik varsa o toplumun üyeleri değil o toplumsal yapı engellidir. Eğer toplumun bir kesimi hangi nedenle olursa olsun hayat yarışına bir adım geride başlıyorsa o yarış adil değildir. İşte o zaman, orada bir yanlışlık vardır. Bizim kavgamız işte budur, bunlardır. Bizim engelli üyelerimizle yetinmeyerek üyelerimizin engelli çocukları için yaptıklarımız ve yapacaklarımız bunun içindir. Onların bir adım daha öne çıkmasını eşit olmasını, aynı çizgiden yarışa başlamalarını sağlamaktır. Biz bütün bunları engelli üyelerimizle birlikte başaracağımıza inanıyoruz. Önümüzdeki hafta gerçekleştireceğimiz sendikamızın 16. Olağan Genel Kurulunda bu konuda çok önemli kararlar alacağız. Önemli atılımlar yapacağız. Onlar için, hiçbir ayrım olmadan insanın sadece insan olduğu için eşit ve değerli olduğu önlerindeki bütün engellerin kalktığı bir dünya kurmaya çalışıyoruz.” dedi.

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın açılış konuşmasının ardından açılış oturumuna geçildi. Açılış oturumunda Slovenya, İtalya, Romanya ve Rusya’dan gelen katılımcılar birer sunum yaptı.

***

Kongrenin açılış programına TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, SGK Yönetim Kurulu Üyesi Salih Kılıç, MESS Ankara Bölge Temsilcisi Ozan Mimaroğlu, OYAK Grubu İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Haluk Gümüşderelioğlu, Man Türkiye İK Direktörü Mustafa İskifoğlu, Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağrıcı, Genel Başkan Yardımcılarımız Mesut Gezer ve Yusuf Ziya Odabaş, Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ, Genel Sekreterimiz Av. Taliphan Kıymaz, TAEM Başkanı Dr. Naci Önsal, sendikamızın Ankara’da örgütlü olduğu işyerlerinden çok sayıda üyemiz ile davetliler katıldı.

***

Uluslararası Sosyal Politikalar Kongresi iki gün boyunca 23 farklı oturumda gerçekleştirilecek 105 sunumla devam edecek.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol