VERGİ DÜZENİNDE ADALET İSTİYORUZ!
VERGİ DÜZENİNDE ADALET İSTİYORUZ!

Sakarya Şubemizin 12. Olağan Genel Kurul açılış programı 8 Aralık 2018 Cumartesi günü Sakarya’nın Erenler ilçesinde yapıldı. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Genel Kurul Delegeleri tarafından Divan Başkanlığına seçildi.

Divan Başkanı olarak genel kurul delegelerine hitap eden TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, TÜRK-İŞ Konfederasyonu olarak ülkemizdeki vergi düzenindeki adaletsizliği giderilmesi için tüm siyasi partilere çağrıda bulunduklarını hatırlatarak; “Anayasanın 73. maddesinde söylediği gibi. Ne diyor bu madde. ‘Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür.’ Aynen böyle diyor. Yani ne demiş oluyor? Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınacak diyor. Peki, sonuçta öyle mi oluyor? Hayır. Hatta tam tersi oluyor. Bizim gelirimiz yıl içinde giderek artacağına, giderek azalıyor. İçinde bulunduğumuz yaşam koşulları dikkate alındığında, Konfederasyon olarak yaptığımız bu talep artık, acil ve hayati bir hal almıştır. Ekonomi yönetiminden beklentimiz son derece basit ve nettir. Biz Ocak ayında aldığımız ücreti, Aralık ayında da almak istiyoruz.” dedi.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasından satır başları;

“Sakarya TÜRK-İŞ’tir. TÜRK-İŞ Sakarya’dır.”

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Sakarya ilimizin TÜRK-İŞ ve Türk işçi hareketindeki önemini değinerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Sakarya aynı zamanda bu verimli topraklarıyla Türk sendikacılığını da besleyen büyük bir hazinedir. Emeğin kutsal çatısı TÜRK-İŞ’e iki genel başkan, sayısız yönetici ve sendikacı kazandırmış büyük bir emek kentidir. Bugün işçilerin, emekçilerin, taşeron işçilerinin, asgari ücretlinin, sokakta kağıt toplayan çocukların, gençlerin, hepsinin ama hepsinin adına konuşan onlar için mücadele eden tek kurum TÜRK-İŞ’tir. Bugün bu ülkede konuşan, söyleyen herkesin, her kesimin sesi olan emekçiler için hak ve özgürlük talep eden tek lider Genel Başkanımız Sayın Ergün Atalay’dır. 15 Temmuz hain darbe girişiminde Sakarya halkını meydanlara, sokaklara çağıran da odur. Bu onur Sakarya’ya yeter. O nedenle Sakarya TÜRK-İŞ’tir. TÜRK-İŞ Sakarya’dır.”

“Önümüzdeki günler, hiç de kolay olmayacak.”

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, sendikamız Türk Metal’in bir süredir devam eden şube genel kurullarında üyelerimizle bir araya geldiğini ve bu genel kurullarda üyelerimizi birlik ve beraberlik içinde görmekten duyduğu memnuniyeti belirterek başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Bir süredir sendikamızın şube genel kurullarını yapıyoruz. Manisa’dan, Çerkezköy’e oradan da Sakarya’ya geldik. Buradan da Gölcük’e gideceğiz. Gittiğim her yerde sizi birlik ve beraberlik içinde görmek beni mutlu ediyor. Çünkü özellikle son dönemde birliğe, beraberliğe o kadar çok ihtiyacımız var ki. Birbirimize sarılmaya, inanmaya, birlikte olmaya o kadar mecburuz ki, inanın abartmıyorum. Çünkü önümüzdeki günler, hiç de kolay değil. Ne yazık ki küresel düzen, güçlü bir çalkantının içinde, bu çalkantının etkileri sadece Türkiye’den değil, dünyanın her yerinden hissediliyor. Yalnız Türkiye değil bütün dünya bir ekonomik sarsıntının içinden geçiyor.  Finansal hareketlerin dengesizliği ile küresel ticaret ve kota savaşları ekonomik sarsıntının ana hatlarını oluşturuyor. Yetmezmiş gibi büyümeye, istihdama ve üretime yönelik global sorunlar da işin cabası oluyor.”

“Bu krizin bedelini sadece bizim üzerimize yüklemeyin, biz buna izin vermeyeceğiz.”

Konuşmasına dünyadaki ekonomik krizin etkilerine değinerek devam eden Genel Başkanımız Kavlak, işverenleri bu konuda bir kez daha uyararak şunları söyledi: “Maalesef yine sıkıntılı günlerin içinden geçiyoruz.  İşte bu günler bizim için hayati önem taşıyor. Çünkü böylesi dönemlerde krizin faturasını hep emekçiler ödüyor. İşten atılanlar, işsiz, aşsız, ekmeksiz kalanlar hep emekçiler oluyor. Yani dostlarım sermayenin, siyasetin, para babalarının, silah tüccarlarının yani dünyanın egemenlerinin yol açtığı bu büyük sorunların bedelini biz emekçiler ödüyoruz. Buradan açıkça söylüyorum. Ne yaparsanız yapın ama yaşanan bu krizin bedelini sadece bizim üzerimize yüklemeyin.  Ne mi söylemeye çalışıyorum? O zaman daha açık ifade edeyim. Yaşadığımız finansal ve küresel zorluklardan dolayı sıkıntı içine düşen işverenlerimiz olabilir. Bunları zaman zaman görüyoruz, okuyoruz. Ancak bu işverenler yaşadıkları sıkıntıdan kurtulmanın yolunu sadece işçi çıkartmak olarak düşünüyorlarsa hiç zahmet edip boşuna kafa yormasınlar. Biz buna izin vermeyeceğiz.”

“İşimize, aşımıza sahip çıkacağız.”

Genel Başkanımız Kavlak, sendikamız Türk Metal’in ülkemizin ekonomik anlamda geçtiği bu kritik süreçte sorunların çözümü için diyaloğa ve sıkıntıları birlikte üstlenmeye hazır olduğuna belirttiği konuşmasında; “Ekonomi zora girdiğinde, ülke kritik süreçler yaşadığında biz Türk Metal Sendikası olarak elimizi nasıl taşın altına koyuyorsak aynı fedakârlığı muhataplarımızdan da bekliyoruz. Krizlerin aşılması, sorunların geride bırakılması için her türlü fedakârlığa ve diyaloğa açık olduğumuzu buradan bir kez daha altını çizerek dile getiriyorum. Evet, biz diyaloğa ve sıkıntıları birlikte üstlenmeye hazırız. Yeter ki insanları işinden, aşından etmeyin. Yeter ki insanları ekmeksiz, aşsız bırakmayın. Eğer sorunları yalnızca işçi çıkartmakla çözmeye kalkarsanız, sıkıntıya düştüğünüzde de tek başınıza kalırsınız. O zaman, ortada ne sosyal diyalog kalır. Ne de çalışma barışı kalır. Bizden söylemesi, tercih sizindir. Biz buna izin vermeyeceğiz. Ne gerekiyorsa onu yapacağız. Hep birlikte haykıracağız. Yok, öyle yağma. Biz artık tek başımıza bedel ödemek istemiyoruz. El ele vereceğiz. Direneceğiz. İşimize, aşımıza sahip çıkacağız.” dedi.

“Vergi Düzeninde Adalet İstiyoruz.”

Konuşmasına ülkemizdeki vergi düzenindeki adaletsizliği dikkat çekerek devam eden TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Genel Başkanımız Kavlak, TÜRK-İŞ Konfederasyonu olarak ülkemizdeki vergi düzeni ile ilgili tüm siyasi partilere çağrıda bulunduklarını hatırlatarak konuşmasına şöyle devam etti: “Geçtiğimiz günlerde TÜRK-İŞ olarak tüm siyasi partilerimize bir çağrı yaptık. Bu çağrının içeriği biz emekçiler için hayati bir öneme sahiptir. Belki bugüne kadar imzaladığımız ve bundan sonra imzalayacağımız toplu sözleşmeler kadar önemlidir. Ne dedik o çağrı metninde? Dedik ki vergi düzeninde adaletli olun. Tıpkı, Anayasanın 73. maddesinde söylediği gibi. Ne diyor bu madde. ‘Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür.’ Aynen böyle diyor. Yani ne demiş oluyor? Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınacak diyor. Peki, sonuçta öyle mi oluyor? Hayır. Hatta tam tersi oluyor. Bizim gelirimiz yıl içinde giderek artacağına, giderek azalıyor. İçinde bulunduğumuz yaşam koşulları dikkate alındığında, Konfederasyon olarak yaptığımız bu talep artık, acil ve hayati bir hal almıştır. Ekonomi yönetiminden beklentimiz son derece basit ve nettir. Biz Ocak ayında aldığımız ücreti, Aralık ayında da almak istiyoruz.”

“Vergi konusunda, toplumun en namuslu kesimi emekçilerdir.”

Genel Başkanımız Kavlak, konuşmasına ülkemizdeki vergi adaletsizliğini belirtmek için verdiği bir örnek ile devam etti: “Bir işçi arkadaşımızın bürüt ücreti 5 bin lira. Bu durumda eğer iş sözleşmesinden kaynaklanan başka bir geliri yoksa Ocak ayında aldığımız net ücret 3 bin 726 lira. Bu gelirle Mayıs ayında yüzde 20 vergi dilimine takılıyoruz.  Böylece net elimize geçen 3 bin 514 lira oluyor. Eylül ayında, yüzde 27 vergi dilimine yakalanıyoruz. Net elimize geçen 3 bin 216 lira oluyor. Bu açıdan baktığımızda bu örnekteki emekçi arkadaşım yüzde 20 ve yüzde 27’lik vergi oranlarına dâhil olduğundan yılda toplam net 3 bin 216 lira gelir kaybına uğramaktadır. Yani 10 bin 650 lira vergi ödemektedir. Oysa yılbaşında aldığı ücreti yılsonunda da alabilse ödeyeceği vergi yalnızca 7 bin 450 lira olacaktır. Bakın dostlarım biz bu vergi yükünün altında eziliyoruz. Bu adalet midir? Bu bize hak mıdır? Bu ülkede emekçiler doktordan, kuyumcudan, serbest meslek sahibinden oransal olarak daha fazla vergi veriyor. İddiayla söylüyorum. Vergi konusunda toplumun en namuslu kesimi emekçilerdir. Bakın yıllardır işsizlik sigortası fonu için hükümetlere çağrı yapıyorduk. Fondan yararlanmayı kolaylaştırın yararlanma koşullarını iyileştirin diyorduk. Bunu gerekçeleriyle anlatıyorduk. Nihayet geçtiğimiz günlerde TBMM’ye bir tasarı sunuldu. Bizim dediklerimizi bu tasarıya koydular. Demek ki neymiş? Aklın yolu birmiş. Sendikaların talep ettikleri emekçilerin hakları doğruymuş, gerçekmiş. İşte şimdi bunu vergi konusunda da bekliyoruz. Bunu da yapın. Bu emekçinin yüzünü güldürün. Sizden beklentimiz budur. Bu kadar basittir.”

Konuşmasını sendikamız Türk Metal’in kısa bir süre önce başlattığı “Yerli Tüketim” kampanyasının önemine vurgu yaparak tamamlayan Genel Başkanımız Kavlak; “Başkasının ürettiğine değil, kendi ürettiğimize güvenelim. Yani Türk işçisinin ürettiğini tüketelim. Biz kazanalım. Ülkemiz kazansın.” dedi.

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasının ardından kürsüye sendikamızın Türk Metal eski yöneticisi ve kurucularından Recep Demir ile TÜRK-İŞ’in eski Genel Başkan’larından ve SGK Yönetim Kurulu Üyesi Salih Kılıç kısa birer konuşma gerçekleştirdiler. Sakarya Şubemizin 12. Olağan Genel Kurulu’nda Divan Başkanlığına Genel Başkanımız Pevrul Kavlak seçilirken, Divan Başkan Vekilliklerini Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ ile Bolu Şube Başkanımız Özgür Elçi yürüttü.

***

TÜRK-İŞ İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, TÜRK-İŞ Sakarya İl Temsilcisi Cemal Yaman, Otokar Endüstriyel İlişkiler Birim Yöneticisi Ufuk Dedeoğlu, Otokar İnsan Kaynakları Yöneticisi Engin Abacılar, Lucas Elektrik Genel Müdür Yardımcısı İlhan Civitoğlu, Lucas Elektrik Üretim Mühendisi Melis Pınar Kıraç, Genel Başkan Yardımcımız Mesut Gezer, Türk Metal Araştırma ve Eğitim Merkezi  (TAEM) Başkanı Dr. Naci Önsal’ın katıldığı genel kurula çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile üyelerimiz katıldı.

***

Tek aday listesinin olduğu genel kurulda Şube Başkanlığına Olcay Meriç, Şube Sekreterliğine Bahattin Kaya, Şube Mali Sekreterliğine Özcan Tanıl, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine İsmail Cantimar ve Şube Eğitim Sekreterliğine Ahmet Demir seçildiler.

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol