GENEL BAŞKANIMIZ KAVLAK; “FİTİLİ 3 OCAK’TA ATEŞLEYECEĞİZ!”
GENEL BAŞKANIMIZ KAVLAK; “FİTİLİ 3 OCAK’TA ATEŞLEYECEĞİZ!”

Kapaklı Şubemizin 1. Olağan Genel Kurulu 28 Aralık 2019 Cumartesi günü Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesinde yapıldı.  Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Divan Başkanlığa seçildiği Genel Kurulda, MESS sürecinde gelinen son durum ile ilgili önemli açıklamalar yaparken, önümüzdeki süreçte izlenecek yol haritamızı açıkladı. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşması, Ulusal Kanal, Bursa AS TV, Bursa Line TV ve Facebook hesabımızdan canlı olarak yayınlandı.

Kapaklı Şubemizin Genel Kurulunda, sendikamız Türk Metal’in MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde çok önemli kararlar aldığına dikkat çeken Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, önümüzdeki süreçte izleyeceğimiz yol haritasını şöyle açıkladı: “Şu anda arabulucu aşamasındayız. Arabulucu atandı, göreve başladı. Salı günü de tarafları görüşmeye çağırdı. Ancak orada da uzlaşamadık.  Toplantıdan ayrıldık. Umuyorum ki arabulucu raporunu da 15 gün içinde verecek. Ama biz bu süreçte davamıza sahip çıkacağız. Yolumuza devam edeceğiz. Eylemlerimizi, direnişlerimizi artıracağız. Kararlılığımızı göstereceğiz. Fitili 3 Ocak’ta ateşleyeceğiz. O günden başlayarak önce yemekhane protestoları yapacağız. Ardından üretimden gelen gücümüzü göstereceğiz. Vardiya giriş çıkışlarında her iki vardiyayı birleştirerek, toplu basın açıklamaları yapacağız. 6 Ocak günü 10 dakikayla başlıyoruz. 10 Ocak’ta bunu 15 dakikaya çıkaracağız. 13 Ocak’ta 20 dakikaya çıkaracağız. MESS temsilciliklerine siyah çelenk koyacağız. Olmadı. 19 Ocak’ta Bursa’da yüzbinlerle miting yapacağız. Sesimizi duymayanları, bizi görmeyenleri, anlamayanları, can damarından vuracağız. Her gün daha az çalışacağız. Mücadele nasıl edilir, kavga nasıl verilir, helal ekmek nasıl kazanılır dosta, düşmana göstereceğiz.”

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasından satırbaşları;

“Masada var gücümüzle mücadele ettik.”

Konuşmasına MESS Grup TİS sürecini başlangıçtan bugüne geldiğimiz süreci özetleyerek başlayan Genel Başkanımız Kavlak; “Toplu sözleşme sürecinin başında bizim için olmazsa olmaz olan her zaman olduğu gibi tabanımızın sesiydi. Üyelerimizin beklentileri, talepleriydi. Baştan beri hep bu sese kulak verdik. Hep tabanımızı dinledik. Çünkü biz bu sözleşmenin, üyelerimiz açısından hayati bir öneme sahip olduğunu biliyorduk. Bildiğiniz gibi, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi öncesinde üyelerimizin talep ve beklentilerini tespit için iki anket düzenledik. O anketlerden elde ettiğimiz sonuçları en ince ayrıntısına kadar elden geçirdik. Günlerce, gecelerce çalıştık. Sonunda ortaya çıkan çalışmayı sizlerin bilgisine sunduk ve onayınızı aldık. İşte MESS’E verdiğimiz ve her birimizin namusu gibi sahip çıktığı taslak bu şekilde oluştu. Bu taslak hepimizin ortak taslağıdır. Bizim onurumuzdur. Sizlerin bize emanetidir. Masada var gücümüzle direndik. Mücadele ettik. Kimseye boyun eğmedik, Eyvallah demedik.” dedi.

“Ne yazık ki elimiz yine havada kaldı.”

Genel Başkanımız Kavlak, sendikamızın ülkemiz ekonomik gerçekleri ile kendi gerçeklerini düşünerek ve hesaba katarak bir taslak hazırladığımızı ifade ederek şunları söyledi: “Kendimize güveniyorduk çünkü kendi gerçeklerimizi de iyi biliyorduk. Ne kadar ürettiğimizi, nasıl kaliteli ürettiğimizi, gece gündüz demeden nasıl fedakârca çalıştığımızı, işyerimize nasıl sahip çıktığımızı, üretim ve ihracat rekorları kırdığımızı ve bütün bunların üstesinden gelirken nasıl bir yaşam kavgası verdiğimizi, bunların hepsini ama hepsini iyi biliyorduk. Biz müzakere masasına bunları gözeterek bütün iyi niyetimizle birlikte oturduk. İşin doğası gereği pazarlığa açık, uzlaşmacı, kendimizi düşündüğümüz kadar, ülke gerçeklerini de düşünerek elimizi uzattık ancak ne yazık ki elimiz yine havada kaldı. Taleplerimizi, taslağımızı, haklı nedenlerimizi masa anladı, sandalye anladı, taş anladı. Onlar anlamadılar. Bize dediler ki gidin bir kez daha tarih yazın. Peki, dedik. O zaman şimdi sıra yeniden tarih yazmaya geldi. Tarihi biz yazacağız, onlar okuyacaklar.”

“Şimdi sıra, en iyi yaptığımız işe yani mücadele etmeye geldi.”

Konuşmasına MESS Grup TİS sürecinde yeni bir aşamaya geldiğimize dikkat çekerek devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “Sözleşme sürecinin tamamını düşündüğümüzde belki de işin en kolay aşamasındayız. Çünkü sıra, en iyi yaptığımız işe geldi. Yani mücadele etmeye geldi. Geldiğimiz bu yeni aşamanın adı artık mücadeledir. Sonuna kadar mücadeledir.” dedi.

“Mücadele ateşini Kapaklı’dan yakıyorum.”

Genel Başkanımız Kavlak, MESS ile müzakereleri bugüne kadar kendisinin katılmadığı belirterek devam ettiği konuşmasında şunları söyledi: “Bugüne kadar Genel Başkan Yardımcısı arkadaşlarım ve Şube Başkanlarımız buraya getirdiler. Hepsine yürekten teşekkür ediyorum. Süreci onlar yürüttüler, biz derken, sendikamızı kast ediyorum. Kendimden söz etmiyorum. Çünkü dostlarım, ben bugüne kadar sahaya inmedim. Daha çizmeleri giymedim. Son sözü söylemedim. Ama hiç merak etmeyin, işte o gün geldi. Kapaklı’da, toprağımda, arkamdaki dağ gibi güçle, sizlerle birlikte o çizmeleri giyiyorum. Mücadele ateşini yakıyorum."

“Herkes Türk Metal’in gücünü görecek.”

MESS’in metal işçilerine dayattığı sefalet ücretine tepki göstererek konuşmasına devam Genel Başkanımız Kavlak; “Ama bize dayatılan bu sefalet sözleşmesine, tepkimizi koymasını da biliriz. Bundan böyle yapacağımız eylemlerle herkes Türk Metal’in gücünü görecek. Biz, kavgadan yana değiliz. Ama kavga etmeyi de iyi biliriz. Madem siz masayı dağıttınız. Gün gelecek o masayı dağıttığınız gibi toplayacaksınız.” dedi.

“Artık bu ülkenin gerçekleriyle yüzleşin.”

Genel Başkanımız Kavlak, MESS’in 3 yıllık sözleşme teklifini için gösterdiği gerekçelerin inandırıcı olmadığı belirttiği konuşmasına şöyle devam etti: “MESS’in bir başka dayatması da, üç yıllık sözleşmedir. Buna gerekçe olarak da bazı ülkelerdeki sözleşme sürelerini gösteriyorlar. Yok, efendim İzlanda’da üç yıllıkmış, Danimarka’da beş yıllıkmış, bilmem nerede neymiş. Geçin bunları geçin. Bu ülkenin gerçekleriyle yüzleşin. Hayatın gerçekleriyle yüzleşin. Senin örnek gösterdiğin o ülkelerde Gayri safi milli hâsıla ne kadar biliyor musun? Ortalama ücretler ne kadar haberin var mı? Enflasyon ne kadar enflasyon bunu biliyor musun? Bana doğru dürüst bir örnek göster de ben de sana hak vereyim. Siz gidin onları başkalarına anlatın. Bizim bunlara da karnımız tok.”

“Biz kimsenin üyemizi işiyle tehdit etmesine izin vermeyeceğiz.”

Konuşmasına işverenlere ve ülkeyi yönetenlere bir kez daha seslenerek devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “Bakın buradan işverenlere de, ülkemizi yönetenlere de seslenmek istiyorum. Geçen dönem yaptığımız sözleşme anlaşmazlıkla sonuçlanınca anayasamızın ve yasalarımızın bize verdiği demokratik hakkımız olan grev hakkımızı kullanmak istedik. Kararımızı aldık. Uygulama tarihini açıkladık. Ancak hükümet, işkolumuzla hiç ilgisi olmayan genel sağlık ve güvenlik gerekçesiyle grevimizi erteledi. Yasal hakkımızı elimizden aldı. Anlaşıyorsanız anlaşın, yoksa Yüksek Hakeme gidersin 3 kuruş zammı alırsın, oturursun dediler. O gün de söylemiştim. Şimdi yine söylüyorum. Bizim grevimizi yine erteleyebilirsiniz, bizi Yüksek Hakem Kurulu’na götürebilirsiniz. Bize de tıpkı Tüpraş’ta yaptığınız gibi sefalet ücreti verebilirsiniz. Ama bunun bedelini de ödersiniz. Bizden verim alamazsınız. Bir daha bizim yüzümüze bakamazsınız. Vallahide, billahi de bizi çalıştıramazsınız. Biz emeğimiz ve ekmeğimiz için mücadele etmekten geri durmayacağız.  Biz kimsenin üyemizi işiyle tehdit etmesine izin vermeyeceğiz. Bizim için ekmeğimiz ve işimiz ayrılmaz bir bütündür. Biri için diğerinden vazgeçmeyiz.  Bunu günlerdir yaptığımız eylemlerle gösterdik. Göstermeye de devam edeceğiz.” dedi.

“Buzkıran gemisi olacağız.”

Genel Başkanımız Kavlak, sendikamızın örgütlü olduğu fabrikalarda yükselen seslerin, hakkını arayan işçilerin sesi olduğu dile getirerek; “Günlerdir yaptığınız eylemleri izliyorum. Sosyal medyadan hepsini takip ediyorum. İnanın göğsüm kabarıyor. Sizlerle gurur duyuyorum. Bütün işletmeler Türk Metal üyelerinin güçlü sesleriyle yankılanıyor. Müthiş bir coşku ve dinamizm var. İnanın gözlerim yaşarıyor,  bundan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Hepinize gönülden teşekkür ederim. Bakınız geçtiğimiz günlerde TÜRK-İŞ Genel Kurulunda yaptığım konuşmada, Türk Metal’in Buzkıran gemisi gibi işçi sınıfının yolunu açacağını söyledim. Konuşmamdan sonra birçok sendikanın genel başkanı yanıma geldi. “Başkan, biz de Türk Metal’in sözleşmesini bekliyoruz, süreci özellikle geciktiriyoruz. Sizin iyi bir sözleşme yapacağınızı biliyoruz.” dediler. İşte benim “buzkıran gemisi”nden kastım budur. Kardeşlerim, Biz bu sözleşmeyle yalnızca metal işçilerinin değil Türkiye işçi sınıfının yolunu açacağız. Buzkıran gemisi olacağız.” dedi.

“Herkes metal işçisinin kıymetini anlayacak.”

Ankara’da düzenlediğimiz temsilciler meclisinde, MESS Grup TİS sürecindeki yol haritamızı belirlemek için toplandığımızı dile getirerek konuşmasına devam eden Genel Başkanımız Kavlak; “Ankara’da temsilcilerimiz yoğun bir çalışma yaptı. Bundan sonraki süreçte yol haritamızın nasıl olacağıyla ilgili bize önerilerde bulundular. Biz de bu sonuçları yönetim Kurulumuz ve Başkanlar Kurulumuzda değerlendirdik. Önümüzdeki dönemde yapacağımız çalışmalarımızı, eylemlerimizi belirledik. Bu arada da boş durmadık. İşverenlere uyarılara devam etmek için karar aldık. Tüm işyerlerinde fazla mesaileri kaldırdık. Bu iş bitene kadar hiç kimse fazla mesaiye kalmayacak. Herkes metal işçisinin kıymetini anlayacak. Biz olmazsak çarkların dönmeyeceğini, bacaların tütmeyeceğini görecek. Bu süreçte, üyelerimizi fazla mesaiye çağıran, zorlayan, gelmeyenleri cezalandırmaya kalkan, bütün işverenlere tepkimiz sert olacak. Bunu herkes böyle bilsin.” dedi.

“Eylemlerimizi, direnişlerimizi artıracağız.”

Genel Başkanımız Kavlak, MESS Grup TİS sürecinde Arabulucu aşamasında olduğumuzu hatırlatarak, önümüzdeki süreçte izleyeceğimiz yol haritasını şöyle açıkladı: “Şu anda arabulucu aşamasındayız. Arabulucu atandı, göreve başladı. Salı günü de tarafları görüşmeye çağırdı. Ancak orada da uzlaşamadık.  Toplantıdan ayrıldık. Umuyorum ki arabulucu raporunu da 15 gün içinde verecek. Ama biz bu süreçte davamıza sahip çıkacağız. Yolumuza devam edeceğiz. Eylemlerimizi, direnişlerimizi artıracağız. Kararlılığımızı göstereceğiz. Fitili 3 Ocak’ta ateşleyeceğiz. O günden başlayarak önce yemekhane protestoları yapacağız. Ardından üretimden gelen gücümüzü göstereceğiz. Vardiya giriş çıkışlarında her iki vardiyayı birleştirerek, toplu basın açıklamaları yapacağız. 6 Ocak günü 10 dakikayla başlıyoruz. 10 Ocak’ta bunu 15 dakikaya çıkaracağız. 13 Ocak’ta 20 dakikaya çıkaracağız. MESS temsilciliklerine siyah çelenk koyacağız. Olmadı. 19 Ocak’ta Bursa’da yüzbinlerle miting yapacağız. Sesimizi duymayanları, bizi görmeyenleri, anlamayanları, can damarından vuracağız. Her gün daha az çalışacağız. Mücadele nasıl edilir. Kavga nasıl verilir. Helal ekmek nasıl kazanılır. Dosta, düşmana göstereceğiz.”

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasının ardından sıra misafir konuşmacılara geldi. Bu bölümde Çakıllı Belediye Başkanı Bekir Bayram ile Hüppe A.Ş. Genel Müdürü Ömer Kalender birer konuşma yaparak genel kurul delegelerine hitap ettiler. Genel Kurulda son olarak faaliyet raporlarının değerlendirilmesine geçildi. Bu bölümde Arçelik Elektronik A.Ş. işyerinden Hande Güler, Hema Endüstri A.Ş. işyerinden Nedret Elmacı ve son olarak Hattat Traktör işyerinden Cem Öcal genel kurul delegeleri adına söz aldılar.

***

Kapaklı Şubemizin 1. Olağan Genel Kurulunda Divan Başkanlığına Genel Başkanımız Pevrul Kavlak seçilirken, Divan Başkan Vekilliklerini Genel Başkan Yardımcılarımız Uysal Altundağ ile Halil Faki Erdal yürüttü.

***

Hema Endüstri İnsan Kaynakları Yöneticisi Gülcan Şahin, Kale Kilit A.Ş. Fabrika Direktörü Mücahit Kartal, Arçelik Elektronik İşletmesi İnsan Kaynakları Eğitim Sorumlusu Osman Taşçı, Arçelik Elektronik Kıdemli İnsan Kaynakları İş Ortağı İsmail Mursallı, BSH Endüstriyel İlişkiler Müdürü Erdal Aslan, Hema Endüstri İnsan Kaynaklar Müdür Vekili Sever Bircan,  Hema Otomotiv Döküm Fabrikası Müdürü Fatih Baran’ın katıldığı genel kurula sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda üyemiz katıldı.

***

Tek aday listesinin olduğu genel kurulda Şube Başkanlığına Günay Özden, Şube Sekreterliğine Salih Gündür, Şube Mali Sekreterliğine Yılmaz İnce, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Veli Bal ve Şube Eğitim Sekreterliğine Nurten Çetin Yüksek seçildi.

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol